Egalitate de drepturi şi egalitate de şanse la Şcoala Gimnazială Viişoara

iclezan claudiu scoala gimnaziala viisoaraÎn perioada 5 – 11 mai 2014 s-a desfășurat Campania Globală pentru Educație susținută de organizații neguvernamentale, sindicate ale cadrelor didactice și asociații ale părinților. Ne-am alăturat și noi, Școala Gimnazială Viișoara din jud. Cluj, acestui important proiect desfășurând activități sub sloganul accesul la o educație de calitate pentru copiii cu dizabilități.

Sub îndrumarea doamnei profesoare Ciungan Maria–Alina, activitatea din școala noastră s-a bucurat de un real succes. Dintre invitați ne-au onorat cu prezența d-na Corina Bozbici, profesor psiholog, reprezentantă a Asociației ”Împreună cu părinții pentru copiii noștri” din Câmpia Turzii, d-na Irina Călbăjos reprezentant al Asociației pentru Promovarea Incluziunii Sociale ( APIS ) din Câmpia Turzii și d-na Iulia Feșteu Serviciul Local de Asistență Socială Viișoara.
Activitatea a avut ca scop stimularea și educarea elevilor privind acceptarea copiilor cu dizabilități în mijlocul lor si a avut cinci secțiuni:

Secțiunea A:
Invitații transmit mesajele copiilor, factorilor de decizie importanți, care ar putea lua măsuri în ceea ce privește insuficiența cadrelor didactice specializate pe munca cu copii cu dizabilități în școli.

Secțiunea B:
Se prezintă faptul că pe parcursul a două săptămâni diriginții claselor V-VIII au prezentat conținutul proiectului și au dezbătut cu elevii cazurile din materialele transmise de Asociația Salvați Copiii. Părerile elevilor și ale părinților au fost împărțite. Unii dintre ei au condamnat părinții care nu se interesau de dorințele copiilor lor, respectiv îi compătimeau pe cei în cauză. Adresându-li-se întrebări ”dacă ați accepta în clasa voastră un copil cu dizabilități? sau Cum ați proceda în acest caz?” majoritatea au răspuns că ar accepta elevii cu deficiențe motorii, i-ar ajuta, dar nu deficienți psihic. Consideră că deficienții psihici ar trebui să învețe în școli speciale cu profesori pregătiți pentru așa ceva.

Din studiile realizate de partenerii din proiect se estimează că, în lume, aproximativ 93 de milioane de copii sub 14 ani – sau 1 din 20 – suferă de dizabilități moderate sau severe. Copiii cu dizabilități reprezintă mai mult de o treime din copiii care nu merg la școală (24 de milioane din 57 de milioane).
Comunitatea mondială trebuie să ia măsuri pentru a opri marginalizarea severă a copiilor cu dizabilități în educație. Existența barierelor cu care se confruntă copiii cu dizabilități afectează grav șansele de realizare a accesului universal la educație - promisiune asumată de comunitatea internațională atât prin Obiectivele Educației pentru Toți, cât și prin Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului.

Secțiunea C:
Prezentarea materialelor de către director, prof. Claudiu Iclenzan și prof. Camelia Costantea în urma unor cursuri de formare desfășurate în Finlanda și Austria.Participanții au luat la cunoștință faptul că în țările mai sus menționate,elevii cu deficiențe învață,în cea mai mare măsură,în cadrul școlilor de masă,alături de elevi fără deficiențe,cu precizarea că,la minimum 3 elevi cu dizabilități/clasă este normat un cadru didactic de sprijin care lucrează cu aceștia în parallel cu profesorul clasei,îndeplinindu-se astfel dezideratul școlii incluzive sub sloganul” ALL TOGETHER!”

Secțiunea D:
S-au dat câteva exemple de bună practică din ceea ce au întâlnit invitații și din ceea ce au găsit prin mass-media.

Secțiunea E:
Elevii participanți sunt invitați să se joace *Scări și șerpi* reliefând astfel oportunitățile și obstacolele cu care se întâlnesc de cele mai multe ori copiii cu dizabilități și familiile lor.

Concluzii:
În condițiile în care,realizarea în România a unui sistem de învățământ realmente incluziv,la standardele Europei Vestice,este dificilă,în primul rând din cauza dificultăților de ordin economic,rămâne sa ne concentrăm atenția asupra unor valori ”umane” ale școlii incluzive, cum ar fi: EGALITATE, OPTIMISM, DRAGOSTE, COMUNITATE, SPERANȚĂ, COMPASIUNE, EMPATIE ȘI MULT… CURAJ!


Director,
Prof.ICLENZAN CLAUDIU

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time