Reportaj

Dorin Racz: Perseverența este stilul meu de viață

Pasiunea și orizuntul de cunoaștere a fost motivația pentru mulți inventatori de a pune în practică operele lor. Tenacitaea și orele de muncă au dus de cele mai multe ori la inventarea unor noi tehnologii în diverse domenii. Ce ne-am fi făcut noi fără un: Traian Vuia, primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, Anghel Saligny care a proiectat podul de peste Dunăre, Petrache Poenar, inventatorul stiloului și mulți alții. Datorită invenților lor, azi ne putem bucura de avantajele lor. Dar, tocmai de curând am aflat din presă, că la Câmpia Turzii avem un tânăr, care din pasiunea lui, într-un garaj modest, construiește manual diferite prototipuri de motociclete. L-am contactat rugând-ul să ne acorde un interviu ziarului local Câmpia   eXpress. Bineințeles cu modestia care-l caracterizează ne-a primit în micuțul lui garaj, unde „Bebe” că așa îl alintă prietenii meșterea la o motocicletă. 

 

Reporter: Mulțumesc Dorine, că ai avut amabilitatea de a ne acorda acest interviu, ziarului local Câmpia eXpress. Pentru      început, te rog să ne spui câteva lucruri despre tine. 

Dorin Racz Arpand: Mă numesc Racz Arpad Dorin, am 26 de ani și sunt născut în Câmpia Turzii din părinții Arpad și Dorina. Școala primară și gimnazială le-am făcut la Liceul Teoretic ”Pavel Dan” și Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul”, iar studiile liceale le-am făcut la Colegiul Tehnic ”Victor    Ungureanu” profil mecanic.

 

R: De unde și cum a început această pasiune pentru mecanică?

Dorin Racz Arpand: Pasiunea mea pentru mecanică a fost încă de când eram copil, aveam vreo 10 ani, tata a avut un atelier de mecanică, acum vreo 25-30 de ani. Noi am stat, cum intrați pe Baritiu, primul bloc, se vede și de la principală. Acolo, numai eu eram copil în blocul acela, marea majoritate erau bătrâni, nu aveam cu cine să mă joc, ce să fac? Atunci, eu mai veneam pe la tata la atelier și mă jucam cu sculele. Și așa încet încet a început să-mi placă.

 

R: Ai fost angajat undeva, ai avut un loc de muncă? 

Dorin Racz Arpand: Da, bine-nțeles, am lucrat în țară la un atelier auto, am lucrat chiar și în Spania la un atelier auto, dar am revenit în țară. Locul meu nu e acolo, tot mai bine-i în țara mea. 

 

R: În materie de construcții cu ce ai început?

Dorin Racz Arpand: Primele construcții au fost cu celebra mobră. Ca orice copil curiozitatea a fost mare, am desfăcut-o toată, după care am reansamblat-o, îmi puneam întrebarea de ce nu merge, ce nu am făcut bine? Am demon-  tat-o am montat-o la loc până a ieșit cum am vrut eu. De atunci a început această pasiune pentru mecanică. După care am vopsit-o ca să îmi placă mie.

 

R:Care a fost prima ta realizare?

Dorin Racz Arpand: Prima realizare a fost atunci când am câștigat prima cupă, în urma unui concurs de custom la motociclete. Acum patru ani, a fost o întrunire de motocicliști la Gilău, am fost, am participat la un concurs mai mic și acolo am câștigat. Asta m-a ambiționat și mai tare. 

 

R: Care este diferența între constructorii de seri și tine?

Dorin Racz Arpand: În primul rând de concepție. Diferența între mine și constructorii de serie este că eu fac totul manual și aduc câteva inovații noi, fie că este vorba de mecanică, sau de designerul motocicletei. Eu dacă vreau să lucrez la un șurub trei zile și să îl aduc la nivelul care îmi place mie, așa fac. Perseverența    este stilul meu de viață. Totul este manual.

 

R: Pe ce tipuri de motociclete lucrezi?

Dorin Racz Arpand: Pe multimarker, de la motociclete japoneze, italiene, europene, la cele americane. 

 

R:La ce competiții de profil din țară ai participat?

Dorin Racz Arpand: Cel mai important concurs de profil, la care am participat de trei ori la rând și am câștigat, a fost la T-Festival. Trebuie să vă spun, că acest concurs la care am participat, s-a desfășurat în fiecare an în altă locație, fie la Jucu lângă Cluj-Napoca, la Târgu Mureș și la București, cu trei motociclete diferite, care nu mai sunt în țară. Anul acesta, nu am mai participat în concurs ci doar în juriu. 

 

R: Competiții de profil în străinătate?

Dorin Racz Arpand: În strănătate am fost anul acesta, la două mari competiții, prima a fost la E.M.A.T. Budapesta, unde am câștigat două premii, una pentru cea mai bună lucrare manuală și locul doi a fost la categoria „freestyle”. Iar cea de a doua competiție a fost la Campionatul Mondial AMD al constructorilor de motociclete custom, desfășurat la începutul lunii octombrie în Germania, la Köln. Am fost cu o motocicletă pe care am botezat-o „El Lunes”. Înscrierea a fost puţin cam complicată, trebuie să le trimiți poze cu ce vrei să participi în concurs, ei se interesează despre tine, despre exponat, după care te cheamă să participi. Am ajuns în Germania pe data de 3 octombrie și am expus motocicleta în stand. În 4 octombrie vizitarea exponatelor a fost permisă doar presei, iar în data de 5 octombrie a fost deschisă pentru firme de profil și pentru diverse colaborări, iar din 6 octombrie și până în 9 octombrie a fost concursul. 

 

R: Ce impresie ți-a lăsat acest concurs?

Dorin Racz Arpand: În primul rând a fost o experiență extra-ordinară. Ceva de nedescris.

 

R: Despre juriu, ce poți să ne spui?

Dorin Racz Arpand: La acest concurs juriul a fost compus din 60 de persoane. Primii 30 de jurați au aparținut din partea organizatorilor, ei erau tot felul de campioni în materie, constructori, iar ceilalți 30 am fost noi. A trebuit să ne votăm         exponatele expuse mai puțin a ta. În urma voturilor dar și a deciziei        juriului eu am ocupat locul 6 din 82 de motociclete expuse în concurs. 

 

R: Cine te-a sprijinit financiar în realizarea proiectelor tale?

Dorin Racz Arpand: Da, într-ade-văr am fost sprijinit de la persoane și câteva firme care mi-au înțeles această pasiune. Ei sunt „Water Health”, „Phi Project”, „Beard Brothers”, „Achimoto” și „Old Bastards Tattoo”. Le mulțumesc public pe această cale.

 

R: Cu siguranță că ai și planuri de viitor, care sunt?

Dorin Racz Arpand: Peste doi ani, când va fi următoarea ediție de campionat mondial, o să fiu din nou prezent și sper să iau locul I. 

 

R: Cui vrei să-i mulțumești pentru ceea ce ai realizat până acum?

Dorin Racz Arpand: Familiei, prietenilor și nu în ultimul rând sponsorilor și celor care mă sprijină.

 

Read more...

Liliana Oară: “Folclorul pentru mine este esența vieții”

Folclorul pentru o națiune reprezintă leagănul civilizației înaintașilor noștri, reprezintă statornicia pe aceste meleaguri de mii și mii de ani. Cum ne-am identifica ca popor dacă nu ar exista această taină a promovării folclorului, datinilor și obiceiului popular? Iubirea pentru autenticitate, pentru tot ce este frumos în folclorul românesc s-a transmis din generație în generație și datorită unor oameni deosebiți care au înțeles ce înseamnă valorile, culturale dar și cele spirituale. Este vorba de familia Moldovan Viorel și fiica domniei sale, Oară Liliana, dar mai bine să-i lăsăm pe ei să ne relateze. 

Reporter: Pentru început doresc să vă mulțumesc că ați dat curs invitației noastre pentru un scurt interviu, cititorilor ziarului Câmpia eXpress. Vă rog să ne spuneți câteva date biografice despre dumneavoastră.

Moldovan Viorel, interpret de muzică populară: Mă numesc Moldovan Viorel, sunt născut pe 7 August 1944 în satul Găbud, comuna Noșlac, județul Alba. Am terminat Școala Profesională de Mecanici Agricoli din Aiud, de asemena a absolvit și Școala de Maiștrii de la, Sighișoara.

Oară Liliana Violeta, interpretă de muzică populară: Mă numesc Oară Liliana Violeta, sunt născută pe data de 4 Iulie 1968 în satul Găbud,comuna Noșlac județul Alba. Am absolvit Liceul Industrial nr 4 Alba Iulia iar pe plan artistic am absolvit și Școala Populară de Artă, Alba Iulia la clasa, profesoarei Leontina Farcaș.

Reporter: Cum a început această pasiune spre folclor?

Oară Liliana Violeta: Tatal meu era viorist și mergea la nunți și el ne-a transmis pasiunea mie și surorii mele. Cântam împreună de mici și eram cunoscute ca surorile Moldovan. Am făcut Școala Populară de Artă la Alba Iulia, cu doamna Leontina Farcaș. Am ajuns să cântăm în ansamblu folcloric "Țarina" din Alba Iulia, care acum se numește "Crai nou". De asemenea am cântat cu nume mari ale muzicii populare cum ar fi: Furdui Iancu, Nicoleta Voica, Veta Biris, Drăgan Muntean și mulți alți. Folclorul pentru mine este esența vieții.

Reporter: Care au fost primele mari concerte, colaborări cu alți solisti de muzică, cu instrumentisti?

Oară Liliana Violeta: Am cântat alături de renumita orchestră "Ionel Budișteanu" de la Vaslui. Am cântat cu orchestra domnului Nelu Gabor. Apoi am făcut un CD cu 12 melodii, împreună cu tata. Am cântat la "Cenaclul Flacăra" împreună cu sora mea. Pe lângă asta am cântat în fiecare an la Zilele Municipiului Câmpia Turzii. De asemenea am cântat și la "Fiii satului" în diferite sate și comune cum ar fi: Noșlac, Fărău, Unirea, Urca, Boian, Luna, Chețani, Galda de Jos, Ponor, Bistra, Baia de Arieș precum și la nunți. În prezent sunt și membră a corului Bisericii nr. 5 cu hramul "Sfantul Ilie".

Reporter: Vă rog să ne spuneți dacă ați avut colaborări cu televiziuni pe teme muzicale?

Oară Liliana Violeta: Binențeles, posturile de televiziune cu care am colaborat și eu și tata au fost: „Etno Tv”, Favorit Tv, Hora Tv, Somes Tv, Agro Tv, iar tata a participat în 2004 la emisiunea "Debut 50 Plus" de la TVR 1 unde prezentator a fost marele actor Ion Besoiu, unde am cântat alături de Aurel Tămaș.

Reporter: Care au fost premile obținute pe parcursul anilor?

Oară Liliana Violeta: Am participat la câteva concursuri, cum ar fi: festivalul de la Ocna Mureș "Mureș pe marginea ta" unde am obținut de 3 ori premiul 1, la Festivalul Național "Cântarea României" unde de asmenea am obținut premiul 1, și recent noi am participat la festivalul "Cultură pentru cultură" desfășurat de către Centrul Cultural „Augustin Bena” din Alba Iulia, unde am reprezentat comuna Noșlac.

Reporter: O familie așa de frumoasă și dinamică, cu siguranță se gândește și la planuri de viitor, care ar fi acelea?

Moldovan Viorel: Am extras melodii tradiționale din satul Găbud și vrem să facem un nou CD.

Reporter: Pentru realizările voastre, cui doriți să-i mulțumiți?

Oară Liliana Violeta: Vreau să-i mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu pentru că m-a înzestrat cu acest dar muzical, bineînțeles tatălui meu care m-a îndrumat să cânt muzica populară, profesoarei Leontina Farcaș care a știut cum să ne cultive talentul muzical.

 

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time