Meteo 1-7 februarie: zile geroase urmate de ninsori puternice

prognoza meteo campia turzii nor ninsoare zapadaUltima săptămână a lunii ianuarie a adus o vreme care la început a fost închisă, ninsorile fiind prezente până vineri, urmând apoi un proces de răcire accentuată a vremii, lucru ce a dus la temperaturi sub limita gerului pe timp de noapte.

A fost instituit şi un cod portocolaiu în acest sens, cod care va rămâne în vigoare până pe 3 februarie. Luna ianuarie per ansamblu a fost o lună apropiată de normele climatologice cu o abatere de +0.6 grade Celsius, iar din punct de vedere al precipitaţiilor se poate spune deasemenea că a fost o lună normală având 19 l/mp de precipiatatii, puţin sub norma celor 23 l/mp. Deşi ultima parte a lunii ianuarie a adus o vreme rece cu precipitaţii ce au lăsat un strat de zăpadă de 8 cm, cea mai caldă zi a lunii a fost ziua de 6 ianuarie când maximă a urcat la 7 grade şi minimă a coborât la 0 grade Celsius.C ea mai rece zi a lunii a fost ziua de 31 ianuarie când maximă a urcat la -7 grade, iar minimă a coborât până la -18 grade Celsius, departe totuşi de minimă absolută pentru Câmpia Turzii, care a fost de -27 grade în anul 1932.

Pentru intervalul următor 1-7 februarie vremea va fi la început frumoasă, existând şanse însemnate pentru a consemna cea mai rece zi a iernii, iar spre sfârşitul săptămânii începând cu ziua de vineri va începe să ningă, lucru însă care nu va duce neapărat la o încălzire semnificativă.

Temperaturile se vor încadra sub normalul perioadei, datorita masei de aer foarte reci de origine polară care a influenţat vremea în cea mai bună parte a Europei în ultima săptămână şi care va mai influenţa vremea încă o săptămână de acum înainte, deşi din weekend se mai încălzeşte puţin datorită avansării unui ciclon ce va lăsa precipitaţii sub formă lichidă.

Indicele UV constant pe parcursul întregii săptămâni va rămâne la valoarea 1. Indicele de răcire IR, care indică temperatura resimţită de corp şi calculat în funcţie de temperatură, umiditate şi viteza vântului va fi relativ constant.

Ziua de miercuri, 1 februarie, va fi caracterizată de un cer senin în care soarele va străluci 9 ore pe cer, totuşi nereuşind să ducă maxima la mai mult de -8 grade Celsius. Vânt slab de 19 km/h şi un indice de răcire IR de -11, lucru ce înseamnă că se va putea resimţi gerul şi pe perioadă zilei nu doar pe perioada nopţii. Noaptea termometrul va coborî până la -18 grade. IR nocturn de -22. Se pare că va fi cea mai rece zi a sezonului rece, senzaţia de ger persistând atât ziua, dar mai ales noaptea.

Joi, aspectul general al vremii nu se schimbă: cer senin,cu 7 ore de soare prezent pe cer, şi vânt slab de 18 km/h. Temperatura maximă rămâne constantă ca în ziua precedentă -8 grade şi un IR de -11. Şanse de precipitaţii sub formă de ninsoare slabă. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de -18 grade şi cer variabil mai mult noros spre dimineaţă. Ziua de joi va fi ultima zi geroasă din intervalul codului portocaliu.

Vineri, 3 februarie, aspectul vremii va fi următorul: cer noros, cu probabilitate de peste 80% pentru ninsoare. Maxima zilei va ajunge la -2 grade. Vânt slab de 12 km/h şi indice de răcire -4. Minima va coborî până la -11 grade şi dimineaţă va aduce un IR de -13 şi probabilitate de 60% de ninsoare. Stratul de zăpadă acumulat pe parcursul zilei şi nopţii de 3 februarie va fi de 4-5 cm.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme rece şi închisă cu cer noros şi şanse mari de ninsoare.vMaxima va atinge -4 grade Celsius, vânt slab de 15 km/h, IR -6. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la -13 grade, iar IR va atinge -15. Noaptea va ninge slab şi sporadic. Stratul de zăpadă nou acumulat pentru ziua de sâmbătă va avea 4-6 cm.

Ziua de duminică, 5 februarie, va fi o zi asemănătoare cu cea de sâmbătă, cu un vânt slab de 11 km/h, temperatura maximă va ajunge la -6 grade, cer noros şi ninsoare.vIndice de răcire de -8. Noaptea, pe fondul unui cer noros şi a ninsorii slabe minima va coborî până la -14 grade şi indicele de răcire la -17. Un strat proaspăt de 3-4 cm de zăpadă se va acumula duminică.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul noros şi şanse de 70% pentru ninsoare, maximă de -4 grade, vânt slab 10 km/h şi un nou strat de zăpadă de 5-6 cm. IR diurn de -7. Noaptea va fi mai rece cu o minimă ce va ajunge până la -14 grade. IR de -17.

Marţi, aspectul vremii va fi următorul: -2 grade Celsius maximă, vânt slab de 15 km/h şi acelaşi ciclon, care se pare că nu va mai influenţa vremea decât până miercuri, lăsând apoi loc soarelui cât şi temperaturilor mai generoase. Şanse de ninsoare 70%, posibil sporirea stratului existent cu încă 2-3 cm de zăpadă. Temperatura nocturnă coboară până la -9 grade pe fondul unui cer variabil, IR nocturn -9. Şansele de producere a ceţii sunt scăzute.

Câteva sfaturi şi predicţii:

- Pârtiile de la Băişoara şi Feleacu sunt deschise practicării sporturilor de iarnă, având strat de zăpadă optim: 52 cm la Băişoara şi 28 cm la Feleacu, existând şanse însemnate să mai crească.

- Vor urma din nou nopţi în care temperatura va scădea sub pragul celor -10 grade, posibil chiar -18 grade Celsius, ceea ce înseamnă că va fi ger, aşadar hidrataţi-vă cu băuturi fierbinţi şi îmbrăcaţi-vă bine de fiecare dată când ieşiţi afară.

- Pentru că de vineri va începe să ningă este posibil să se formeze de vineri până marţi strat nou de zăpadă (peste cel de 8 cm existent) de 20-22 cm.

 

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time