Mall roman pentru promovarea Legiunii a V-a Macedonica

castru roman potaissaTurdenii au găsit o soluție ingenioasă pentru a promova vechea fortificație a Legiunii a V-a Macedonica. Vor construi un mall în apropiere, din fonduri europene.

Astfel, cel mai mare castru roman din Europa de Est va fi reabilitat cu ajutorul financiar al Institutului Național al Patrimoniului, iar în apropierea fortificaței va fi construit un centru comercial tematic. Mall-ul va avea forma unui castru, iar persoanalul va purta o ținută corespunzătoare timpurilor invocate. De exemplu, bodyguarzii vor avea uniforme de legionari ori de centurioni, iar angajaţii magazinelor vor purta togi romane, spune primarul PDL din Turda, Tudor Ştefănie, conform România liberă.

Pentru acest proiect autorităţi¬le locale speră să poată atrage şi fonduri europene în valoare de cinci milioane de euro. Inves¬tiţia ar urma să fie susţinută şi cu bani de la bugetul de stat, pe lângă fondurile pe care vor reuşi să le aloce acestui proiect autori¬tăţile locale.

În prezent, proiec¬tul este în faza de elaborare a documentaţiei, însă este prima iniţiativă impor-tantă din ultimii ani, prin care autorităţile încearcă punerea în valoare, atât din punct de vedere cultural cât şi economic, a unuia dintre cele mai importante monumente de patrimoniu din judeţ.

Castrul legiunii a V-a Macedonica, aflat pe platoul Dealul Cetăţii este, potrivit istoricilor turdeni, cel mai important monument istorico-arheologic al Potaissei.

Zona castrului roman de la Turda şi cea a salinei din oraşul ardelenesc ar putea fi inclusă în circuitele turistice care au ca temă vestigiile Imperiului Roman. Astfel de circuite sunt organizate în special de către agenţiile de turism din Italia, Spania ori Franţa şi includ mai ales oraşele fondate de romani în partea occidentală a fostului Imperiu.

Autorităţile locale din Turda speră să îi convingă pe operatorii din domeniul turismului să îi aducă pe turişti şi în România, mai ales că aici se află o serie de vestigii foarte bine păstrate.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au declarat că atâta vreme cât proiectul centrului comercial respectă anumite criterii impuse de legislaţia în vigoare, el ar putea fi ridicat în apropierea castrului, pentru ca cele două construcţii, cea veche de două mii de ani şi cea nouă, să se poată pune în valoare reciproc.

Sursa: romanialibera.ro

 

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time