Abuzurile Poliţiei din Câmpia Turzii - partea a II-a - EXECUTAREA SILITĂ
- Written by
- Be the first to comment!
- font size decrease font size increase font size
- Published in Stiri Campia Turzii
- Read 26691 times
În 25 august 2011 scriam la mine pe blog despre un incident pe care l-am avut cu Poliţia Rutieră din Câmpia Turzii şi cu Şcoala de Şoferi "Bia Blanca". Pe scurt: eviţi un accident şi eşti amendat... apoi ajungi să fii executat silit fără să ştii de ce!
Incidentul cu Şcoala de Şoferi "Bia Blanca"
În timp ce mă deplasam pe E60 către centrul oraşului, în apropiere de Penny Maket, văd o maşină a Şcolii de Şoferi "Bia Blanca", un BMW negru cu numărul de înmatriculare CJ-15-GID care dorea să iasă din parcare. Pentru că ştiam ca nu poate vira decât în partea dreaptă, pentru că la ieşire din parcare ştiam că există un indicator care te obliga să faci acest lucru şi pentru că marcajul de pe şosea indica acelaşi lucru mi-am continuat drumul. Dar, spre ghinionul meu, BMW-ul pur şi simplu a ţâşnit în faţa mea, virând către centru, încălcând două lucruri: a virat stânga, deşi nu avea voie şi nu mi-a acordat prioritate.
Nu aveam viteză mare, dar pentru că distanţa a fost foarte mică, mi-a fost destul de greu să-l evit. Din reflex, în timp ce ţineam puternic de volan am claxonat. În acest fel, şoferul BMW-ului putea să-şi dea seama că a făcut o gafă şi putea să accelereze pentru a-mi lăsa mai mult loc de frânare. Numai că, spre surprinderea mea, maşina a început să frâneze ostentativ. Ca să-l pot evita, am ieşit pe contrasens, am accelerat ca să-l pot depăşi la timp înainte să nu fac cunoştinţă cu autocamionul ce vedea din faţă. Am reuşit să-l depăşesc, apoi am oprit pe marginea drumului pentru a lua o gură de aer. Nu e deloc plăcut să eviţi două accidente la interval de câteva secunde.
Maşina şcolii de şoferi a oprit în spatele meu, iar şoferul a venit la geamul din dreapta al maşinii în care mă aflam. Mă gândeam că poate vrea să-şi ceară scuze pentru că mi-a pus de două ori viaţa în pericol, numai că, individul a început să-mi adreseze cuvinte urâte. I-am explicat că a greşit şi dacă o să continue să-şi înveţe elevii să conducă în asemenea fel, nu face decât să pună în pericol vieţile celor participanţi la trafic şi a pietonilor. În timpul schimbului de replici o maşina a Poliţiei Rutiere din Câmpia Turzii care era în spatele meu şi a văzut tot incidentul a oprit şi ea în spatele nostru, făcându-i un semn instructorului. Eu mi-am văzut în continuare de drum. Am oprit în parcarea din faţa Liceului Teoretic "Pavel Dan" şi m-am îndreptat spre sediul unei firme de curierat. Când am ieşit de la curier şi m-am îndreptat către maşină, autovehiculul Poliţiei Rutiere venea în viteză către mine cu sirenele pornite. Poliţistul a sărit din maşină şi a venit aproape în fugă către mine, ca şi cum ar fi urmărit un infractor.
Mi-a cerut documentele fără ca să se prezinte, mi-a adresat cuvinte urâte şi mi-a cerut documentele (permis, actele maşinii, cartea de identitate). I-am explicat că nu am greşit cu nimic şi i-am povestit în mare incidentul în timp ce mă îndreptam către maşină pentru a-i înmâna actele. Mă gândeam că omul are nevoie de buletinul meu pentru a mă trece ca martor pe procesul verbal pe care ar fi trebuit să îl facă instructorului. În tot acest timp, instructorul îi cerea poliţistului să mă amendeze, deşi nu avea cadrul legal pentru că eu nu am încălcat nicio lege. Vorbeau de parcă se ştiau de o viaţă. M-am legitimat poliţistului, i-am dat şi actele maşinii, deşi nu prea avea de ce să mi le ceară. La scurt timp a apărut şi agentul Sebastian Rus, pe atunci şef al Poliţiei Rutiere. Fără să ştie ce s-a întâmplat, i-a spus agentului care m-a oprit "Sancţionează-i şi hai să mergem repede că avem treabă!". Nu-mi venea să cred ce aud... încercam să-i explic şi lui ce s-a întâmplat, dar nu prea avea chef să mă asculte... L-a întrebat pe agent ce s-a întâmplat şi acesta i-a răspuns "Domnul nu vrea să recunoască faptul că a condus maşina."... Cum naiba să nu recunosc dacă eu tot timpul încercam să le explic domnilor agenţi ce s-a întâmplat şi cum instructorul şcolii de şoferi mi-a pus de două ori viaţa în pericol.
Eram de-a dreptul revoltat... mai ales că agentul a văzut foarte bine toată scena. I-am explicat că acolo exista un indicator, că marcajul de pe şosea interzice acea manevră, moment în care mi-a spus ceva de genul "Eu hotărăsc dacă manevra a fost legală sau nu", apoi s-a închis în maşina de poliţie ca să transcrie datele de pe actele mele într-o agendă. La câteva minute după aceea a venit să-mi înmâneze actele. L-am întrebat de ce şi-a notat datele mele. Răspunsul său pur şi simplu m-a revoltat "ai să vezi când primeşti acasă SURPRIZA". Voiam să merg direct la Poliţie să depun o plângere pentru modul în care am fost tratat, dar nu ştiam nici măcar numele agentului.
În următoarele 2 săptămâni eram chemat la Poliţie. Un agent suna pe telefonul fix şi cerea ca eu să merg la secţie. Când mergeam la secţie mi se spunea că problema a fost rezolvată, fără ca nimeni să-mi spună şi de ce am fost chemat. La o lună după aceea, în 22 septembrie 2011, doi ofiţeri au bătut la uşă şi i-au lăsat tatălui meu o citaţie. Ca să i-o înmâneze i-au cerut să semneze un proces verbal. Când am văzut citaţia am rămas de-a dreptul şocat... niciun număr de înregistrare, nicio parafă, doar un scris de om shizofren şi o semnătură strâmbă. În citaţie scria că trebuie să mă prezint la Poliţie în ziua următoare, numai că nu am putut să ajung deoarece în acea seară trebuia să plec din ţară.
Când am revenit în ţară m-am dus la Poliţie să văd despre ce este vorba. I-am explicat unui poliţist de ce am mers, i-am spus în mare povestea, care spre surprinderea mea o cunoştea. Acesta mi-a spus "Ai venit degeaba, agentul Curşău Dan Radu, a murit azi noapte în accident de maşină." Ok... a murit... Domnu` să-l ierte!, dar de ce am fost chemat la Poliţie? Nimeni nu a dorit să-mi spună nimic...
Executarea silită
La aproximativ două săptămâni am primit acasă o SOMAŢIE şi un TITLU EXECUTORIU, pentru că nu aş fi plătit o amendă de circulaţie în valoare de 402 lei. Fără să stau pe gânduri am făcut o cerere instanţei pentru anularea acestui titlu executoriu pe motiv că habar nu am despre ce amendă e vorbă. Mă gândeam că doar despre amenda asta poate fi vorba, pentru că în titlu scria de un proces verbal încheiat în 25 august 2011. M-am adresat Tribunalului Cluj, iar la prima înfăţişare am avut parte de o nouă surpriză. Când cei doi agenţi care au venit acasă să-mi aducă acea citaţie fără număr de întregistrare şi l-au pus pe tatăl meu să semneze "că a luat la cunoştinţă citaţia", l-au pus să semneze pe un proces verbal prin care ar fi luat la cunoştinţă de procesul verbal de contravenţie din 25 august 2011. Judecătoarea era revoltată pentru că la dosar acest proces verbal nu era prezent. Procesul a fost mutat la Judecătoria Turda, la începutul lunii iunie a acestui an. În citaţia pe care am primit-o de la Judecătoria Turda era trecută o menţiune care m-a surprins: mi se cerea să duc procesul verbal din 25 august 2011.
I-am explicat doamnei judecător că tocmai de aceea s-a ajuns la titlul executoriu. Cum să plătesc o amendă dacă nu am nici cea mai vagă idee despre ce proces verbal este vorba atâta timp cât în prezenţa mea nu s-a completat niciun proces verbal şi nici nu mi-a fost adus la cunoştinţă ulterior ?!?!
În acel moment doamna judecător mi-a înmânat un proces verbal (cel care a fost semnat de tatăl meu a fost retras de la dosar şi înlocuit) prin care Poliţia mi-a adus la cunoştinţă procesul verbal de contravenţie. Era un fals grosolan! Avea ca dată de intrare 27 august 2011, iar 27-le era îngroşat, semn că data a fost modificată, numai că imbecilul care a modificat ziua a uitat să modifice şi luna! Trebuia ca acel proces verbal să aibă ca dată, o dată ulterioară citaţiei. Adică 27 septembrie 2011 şi nicidecum 27 august 2011. De obicei când refuzi să semnezi un proces verbal de contravenţie, acesta îţi este trimis prin poştă, numai că în cazul meu, mi-a fost "adus" chiar de agentul Curşău.
Judecătoarea a fost nevoită să-mi respingă cererea de anulare a titlului executoriu în lipsă de probe. În lipsa acelui proces verbal, nu putea să ia o decizie favorabilă mie, iar de vreme ce am contestat titlul executoriu, judecătoarea nu putea să judece procesul pe fond...adică pe faptele întâmplate în luna august. Termenul în care puteam să contest acest lucru a trecut, tocmai pentru că cei de la Poliţia din Câmpia Turzii au avut grijă să ascundă procesul verbal!
În urma acestor fapte am început o anchetă pe cont propriu. Bazându-mă pe ideea că nu toţi poliţiştii din Câmpia Turzii îşi iubesc şefii, am început să strâng probe şi mărturii. Răspunsurile pe care le-am primit aveau o logică clară pentru toate nedumeririle mele: de ce procesul verbal de contravenţie are 2 tipuri de scris, de ce procesul verbal de afişare are data modificată, iar semnătura agentului Curşău e diferită de cea de pe procesul verbal de contravenţie... lucrurile sunt foarte simple, dar deosebit de GRAVE! Agentul Curşău mi-a completat procesul verbal de contravenţie în lipsa mea, lăsând loc liber acolo unde trebuia să completeze amenda. Amenda de 402 lei (6 puncte de amendă), amenda maximă când nu vrei să prezinţi actele, mi-a fost completată de un alt agent la presiunile unor... să le spunem "factori exteriori". Logic vorbind, pentru că discutăm de Poliţie ca de o organizaţie ierarhică, acel agent nu putea fi altcineva decât un superior! Diferenţa dintre semnături şi data modificată pe celălalt proces verbal are şi ea o explicaţie logică: a fost început de către agentul Curşău fără ca acesta să-i treacă şi data. După moartea agentului, colegii (sau superiorii) au încercat să ascundă urmele şi au completat în grabă restul procesului verbal. Diferenţa între semnături este evidentă, deci falsul e grosolan.
Un alt lucru de-a dreptul revoltător este modul în care acel proces verbal "de îndeplinire a procedurii de înmânare/afişare a procesului verbal de contravenţie" a fost întocmit. Lipseşte un număr de intrare, un număr de ordine. În acest fel oricine poate verifica data. Mi se pare un abuz că acest proces verbal nu a fost înscris în vreun registru! Agentul care a completat procesul verbal a tras linie în dreptul locului unde trebuia să spună cu cine a luat legătura când a venit cu procesul verbal de contravenţie, iar apoi a încercuit varianta "refuzând primirea, am afişat actul"! Cine l-a refuzat?, iar la punctul următor, fără să-l încercuiască a trecut menţiunea "nu se afla la domiciliu". Această menţiune a fost scrisă de o altă persoană cu un alt fel de pix, la fel ca şi semnătura agentului de la final. Am auzit ca morţii să voteze, dar să completeze procese verbale chiar nu am auzit!
Sper ca autorităţile competente să se autosesizeze şi să facă cercetări în acest caz! Din informaţiile pe care le deţinem, nu doar agentul Curşău proceda în acest fel, falsificând actele Poliţiei. În acest sens vom prezenta procese verbale false întocmite şi de alţi agenţi de la circulaţie.
PS: Autorităţile "de la Cluj" s-au autosesizat în cazul sigiliului de la aparatul radar. Am depus şi eu o plângere în acest sens chiar la Inspectoratul Judeţean de Poliţie. Deşi am primit informaţii că aparatul a fost controlat chiar în ziua următoare după ce am publicat articolul şi că totul ar fi fost OK, faptul că nu am primit un răspuns oficial ridică din nou multe semne de întrebare!
![proces verbal contraventie fals](/images/stiri_2012/reportaj/abuzurile_politiei/proces_verbal_contraventie_fals.jpg)