Mircea Crișan: Scrisoare deschisă către primarul Dorin Lojigan

Mircea Crișan: Scrisoare deschisă către primarul Dorin Lojigan

Domnule primar,

Sunt cetateanul contribuabil Crisan Mircea, locuitor din Campia Turzii care in al 80-lea an de viata, inca mai cred ca exista legea “morala” pentru sprijinirea aplicarii legilor instituite intr-un stat de drept. Insusi presedintele Romaniei, sprijinit la inscaunare de catre partidul din care si dvs. faceti parte avea, intre alte sloganuri, “lege nu tocmeala”, ceea ce trebuia transmis cetatenilor ca se va intampla. Personal m-am lamurit cum este cu aplicarea sloganului amintit.

In campania electorala a alegerilor locale si dvs. ati promis ca va fi altfel decat in vremea primarului antecesor. Dupa aproape 1 an de cand ati intrunit sufragiile locuitoriilor am sentimentul ca in fond nu s-a schimbat aproape nimic. Nu dezvolt aceasta chestiune deoarece nu isi are locul aici, poate altadata.

Ma voi referi in continuare la chestiunea legata de situatia existenta in tarlaua nr. 2, privind lucrarile de cadastrare a terenurilor extravilane de acolo.

La ultima audienta (06.04.2017), am incercat si insistat sa va conving sa dispuneti luarea unor masuri de reglementare, astfel ca aplicarea prevederilor Legii nr. 7/1996 – a cadastrului si publicitatii imobiliare, republicata si reactualizata in 2017, sa fie corect aplicata. V-am solicitat sa-mi faceti o favoare in sensul ca tarlaua nr. 2 sa fie luata in lucru cu prioritate, tinand cont ca acolo sunt si niste probleme de mediu si distrugeri de terenuri, ca urmare actiunilor unui fost consilier local.

Datorita neimplicarii primariei in derularea contractului cu SRL-ul AMD TOPOGRAFIE (contract semnat de vechiul primar), s-a ajuns in situatia ca terenul meu a fost repozitionat tot la cererea primariei. Desi am fost in audiente la dvs. in iulie, august, septembrie 2016 ati procedat “spalandu-va pe maini” asemeni biblicului Pilat din Pont. Am fost nevoit sa intentez proces in instanta pentru curmarea ilegalitatii, pe care l-am castigat. Daca primaria isi facea datoria, nu trebuia sa ajung la instanta de judecata.

Domnule Primar, urmare celor aratate mai sus, eu nu doresc sa va fac sa lacrimati ca si parintele Andrei (vezi articolul din “Ziarul 21” nr. 15 (655) /10.04.2017), caruia i-ati provocat aceasta stare, dar daca tot cititi biblia sa stiti ca si in privinta relatiilor dintre cei de la putere si alegatori, sunt destule exemple asupra carora ati putea reflecta.
De la audienta din 06.04.2017, am plecat exprimandu-mi parerea de rau ca am venit degeaba si asta deoarece:
ati conchis dupa consultarea specialistului ca nu aveti nicio obligatie inscrisa in lege cu privire la actiunea de cadastrare si ca de altfel nu sunt bani pentru asta intrucat exista multe alte prioritati; v-am solicitat sa-mi dati un raspuns in scris cu privire la cele discutate in cadrul audientei dar ati refuzat.

Domnule Primar, daca cititi Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare, veti constata ca pentru plicarea ei, in afara altor institutii statale, Unitatile administrativ teritoriale sunt nominalizate a indeplini lucrari si actiuni, pentru realizarea programului national de cadastru si carte funciara, astfel (spicuiri din lege):
Art.1 (4) - ultima fraza prevede ca “Autoritatile administratiei publice locale , sunt obligate sa acorde sprijin informational, tehnic si de alta natura, in limitele competentelor, la crearea si actualizarea sistemului de cadastru si carte funciara”. Aceasta prevedere se refera la realizarea programului national de cadastru si carte funciara.
Art. 9 (29) - “In cadrul programului national de cadastru si carte funciara se cofinanteaza si lucrarile de intregistrare sistematica demarate de unitatile administrativ-teritoriale”.
Art. 9 (30) - “Valoarea cofinantarii este in cuantum fix de 60 lei / carte funciara”.
Art. 9 (33) - “Palata prevazuta la alin. (29) si (33) se aproba de Consiliul de administratie al Agentiei Nationale, la solicitarea expresa a unitatii administrativ-teritoriale, cu mentionarea sumei care se solicita a se deconta”.
Art. 9 (341) - “in cadrul Programului national de cadastru si carte funciara se finanteaza in conditiile legii si lucrarile de inregistrare sistematica ce vor fi initiate de unitati administrativ-teritoriale, avand ca obiect sectoarele cadastrale din cadrul unitatilor administrativ teritoriale care cuprind imobile din extravilan, indiferent de calitatea titularului ….”. Se deduce ca eu nu pot initia lucrarile de cadastru.
Art. 9 (344) – Arata modalitatea de alocare a sumelor si evidentierea lor iar in alineatele (346) – (3412) se stabilesc termene si modalitati de transmitere a solicitarilor de sume, de urmarire a procedurilor in relatia cu finantatorul (Agentia Nationala respectiv oficiul teritorial) si alte detalii.

Fata de cele aratate, poate putin prea pe larg, apreciez ca veti trage concluziile ce se impun si ca solicitarea mea de a incepe cu tarlaua 2 nu m-ar favoriza numai poersonal, ci ar rezolva si situatia existenta acolo, inclusiv problema drumului vicinal. Va amintesc faptul ca in sedinta de Consiliu local din luna ianuarie ac. am aratat si ca in tarlaua respectiva, sunt distrugeri de terenuri si probleme de mediu, ceea ce comporta interventia primariei chiar daca nu este expres prevazut undeva in vreo lege.

A ajuta cetatenii urbei chiar si numai cu un sfat profesional, este o virtute pentru un primar care prin juramant s-a angajat sa faca totul spre binele locuitorilor.
In alta ordine de idei, folosesc acest prilej pentru a va propune sa analizati daca intra in sfera porioritatilor, repararea denivelarilor din strazile in care au fost introduse retele de apa-canal, deoarece pe unele dintre ele se circula ca pe traverse de cale ferata. Exemplific strazile A. Muresanu, Cuza Voda sau Dr. I Ratiu si altele.

Mircea Crisan

Last modified onMiercuri, 26 Aprilie 2017 17:55

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time