Interviu cu Marius Bordea - fost director general ISCT Câmpia Turzii - partea a II-a Featured
- Written by Dana Deac
- Be the first to comment!
- font size decrease font size increase font size
- Published in Interviu
- Read 2611 times
În această primăvară am solicitat Domnului Marius Bordea, ultimul Director General român al Industriei Sârmei (Mechel) SA din Câmpia Turzii şi un important om politic din oraş până acum câţiva ani când a decis să se retragă fără explicaţii, un interviu legat de privatizarea combinatului, de retragerea sa din viaţa politică şi lipsa răspunsurilor la unele atacuri care i s-au adus în mediul online. Redau mai jos a doua parte a interviului care a cuprins 35 de întrebări incomode:
Dana Deac: S-a vorbit mult despre furtul de fier vechi din Combinat, au fost văzute maşini încărcate ieşind pe poartă fără să păţească nimic… Când s-au depistat o parte din furturile din combinat şi zvonurile vă indicau implicat în "combinaţie", v-aţi retras din funcţie. Aţi făcut cunoscut faptul că poliţia v-a făcut o înscenare, dar nu aţi fost prea vocal, după părerea mea. Adică un om care a făcut foarte mult pentru combinat, aşa cum aţi făcut Dv, putea acţiona mai ferm. Puteaţi dovedi că nu posedaţi averi, nu aveaţi 3 case şi 2 cabane, nu aveaţi decât o maşină, sau ceva de genul acesta. Adică pentru mine e clar că cineva care îşi cumpără un BMW din salariu de bugetar a călcat în lături. Dacă în decurs a 3-4 ani îşi face sau îşi cumpără şi 3 case, fără să fi avut vreo moştenire din familie, lucrurile sunt deja evidente… De ce nu aţi fost mai vocal şi cum aţi acţionat? Aţi preferat să vă retrageţi şi atât, dând apă la moara celor care vă acuzau?
Bordea Marius: Vedeți, din cele cuprinse în întrebare, eu înțeleg că adversarii și-au atins scopul. Eu am ocupat post de director în ISCT foarte mulți ani. Am activat în multe echipe de conducere, puteam să intru în multe combinații care să mă îmbogățească. Dar o îmbogățire murdară. Eu am fost o persoană incomodă tocmai pentru că nu am intrat în nici o combinație, am refuzat cabane la cheie, am refuzat orice șmecherie, indiferent de cine era vorba sau de nivelul sumei.
Cu o oră înainte de a se semna contractul de privatizare, patronul sosit în București a solicitat să mă prezint la un prim contact de cunoaștere. Eu, care atunci l-am cunoscut și văzut prima dată, am fost surprins când mi-a spus că dorește să-mi pună o singură întrebare (”pleci sau rămâi?”) la care eu îi zic să mă prezint și că nu mi-am pregătit nici o plecare. El îmi spune că nu vrea să afle nimic despre mine, că știe absolut totul despre mine iar apoi m-a promovat chiar, și am devenit unul din oamenii importanți ai grupului. Credeți că ar fi făcut acest lucru pentru o persoană dubioasă sau șantajabilă? Nu uitați că patronii aveau o structură de supraveghere și informații la fiecare uzină, iar în cazul lor se răscolea și trecutul, se controla prezentul și se anticipa viitorul. Vă pot spune că în primăvara anului 2005 (sper să nu greșesc data) la Mechel Celiabinsk au fost demiși 50 de șefi și directori și li s-au făcut dosare penale pentru păgubirea voită a uzinei în interesul lor. Singur nu aș fi putut fura, iar complicii te pot da de gol sau șantaja. Dacă era să fur, aveam timp suficient până să vină privatizarea și aveam și știința actelor ca să pot opera pe ele, și nu cu fier vechi, cel mai ieftin produs achiziționat. La ce adversari și la ce sume am tranzacționat (de ordinul miliardelor de euro) crede cineva normal că puteam fura fier vechi sau oțel beton cu bascula și puzderie de complici? Poate dacă eram cleptoman, dar atunci m-ar fi descoperit rapid. Gândiți-vă că toți cei care călcau pe bec (abateri disciplinare, alcool, mici sustrageri, favoruri,etc.) le era cerut ca să fie iertați, să-l ”dea cu ceva” pe Bordea Marius, și asta timp de 3 ani. Și dacă n-a fost nimic, nu s-a găsit nimic. Eu, în calitatea pe care o aveam, puteam uza de cardurile Mechel pentru sume nelimitate și dădeam explicații doar patronilor dacă aceștia ar fi solicitat, dar nu au făcut-o și nici nu ar fi făcut-o vreodată dacă rămâneam în grup. Și poate acum este ocazia să spun, dacă la privatizare aș fi fost cumpărat cum ar fi dorit unii să fiu, credeți că un patron ajuns cu sacii în căruță mai ținea un angajat care a dovedit că se vinde pe bani? Ar mai avea incredere în el? Nu cred.
Iar privitor la averea mea, am depus anual declarația de avere, conform legii, în calitate de consilier local, și cred că toată lumea a văzut ce dețin. La ce să mai ies să vorbesc dacă oricum presa, probabil la comandă, să mă țină sub capac? Nu vi se pare curios că s-a scris mult despre Mechel, s-au făcut filme, s-au luat interviuri de la multe persoane, dar cel care a avut cea mai înaltă funcție în grup, adică eu din partea română, și poate și cele mai multe informații, dar cu siguranță viziunea cea mai amplă asupra cazului, am fost omis sistematic, tocmai pentru că nu se anticipa ce voi spune?
DD: Unul din argumentele Dv din presa vremii a fost faptul că "persoane importante" au contribuit la îndepărtarea Dv. din combinat şi că au fost implicate "servicii", făcând aluzie la SRI, care v-au blocat şi accesul în finala pentru alegerea primarului. În ultimul an de zile în România au fost devoalate multe cazuri în care serviciile s-au ocupat de unele porcării în loc să se ocupe de ceea ce trebuiau să facă, aşa că nu mă miră deloc afirmaţia Dv. Dar poate ne spuneţi ce au avut serviciile cu Dv? Cu ce le-aţi deranjat? Ce ar fi pierdut serviciile dacă Marius Bordea ar fi candidat şi poate chiar ar fi fost ales ca primar la Câmpia Turzii?
BM: Ați văzut cumva că s-ar dori clarificări asupra trecutului dureros de la Câmpia Turzii? Eu nu. Poate aveți Dv. o explicație a prezenței la alegeri locale 2008 în comisiile de la secțiile de vot a domnilor din Turda și Cluj-Napoca, Herțeg și Arion, foști șefi la servicii? Nu cred că s-a întâmplat vreodată până atunci, și cred că doar candidatura mea i-a adus să stea o zi de duminică la Câmpia Turzii. Cu siguranță că eram o persoană periculoasă care am speriat persoane importante, dacă au apelat pe față la acești profesioniști! Care trebuie să fi avut un rol. Am afirmat față de sindicaliștii de la Mechel în timpul campaniei că au ultima șansă prin mine să redresăm situația și am știința acestui lucru, și îl pot face chiar și de pe scaunul de primar. Și era un adevăr, dar din nou s-a preferat drumul sărăciei. Eu mi-am făcut datoria cu sinceritate și abia în ziua votului am realizat ce forțe puternice stau în calea unui astfel de demers care oricum cerea multă muncă, știință și diplomație. Dar atunci nu era încă totul pierdut. Știți cumva de ce nu s-a inițiat un dialog cu Mechel Moscova pentru situația uzinei din Câmpia Turzii, deși în repetate rânduri am cerut în CL? Sau prin prefectură? Și întrebări fără răspuns pe această temă mai sunt… Ca într-o familie, soțul și soția pot ajunge la divergențe, dar numai prin dialog se poate clarifica situația. Iar eu am cerut ca partea română să inițieze dialogul și apoi să vedem poziția Mechel. Nimeni nu a fost interesat decât demagogic de menținerea locurilor de muncă…
DD: Aţi fost vreodată şantajat în mod direct de către cineva? Dacă da, de cine, ce vi s-a cerut şi care a fost motivul? Aţi cedat şantajului?
BM: Încercări de șantaj au fost multe. De cedat am cedat o singură dată. O să vă relatez o tentativă de șantaj din partea română și una din partea rușilor, cele mai marcante pentru mine. Cum am fost o persoană pe picioarele mele, într-o zi de vineri într-unul din ministere, un director general, după refuzul meu categoric de a semna acte defavorabile ISCT, îmi spune că vine de la stăpânire și să știu că sunt o persoană moartă. Eu zic: ”cum moartă, la propriu sau la figurat?” Zice foarte afectat: ”și, și!”. Apoi am coborât la mașină și i-am dispus regretatului Bela Foro, șoferul, să verifice mașina și să mergem spre Câmpia Turzii pe drumuri cât mai neumblate, ca să evităm un eventual accident ”programat”. Sâmbătă și duminică am căutat să lucrez în uzină până la ore târzii, sâmbătă până la ora 22 și duminică până la 20. Ajuns acasă duminică, sună centralista de la uzină și mă informează că a avut loc o gravă avarie la stația centrală de pompe. Cu siguranță că în planurile anterioare anului 1989 acest punct era călcâiul care paraliza uzina. Luni, de dimineață, a venit faxul care anunța demiterea automată a directorului general al uzinelor în care au loc avarii semnificative. Era dovada clară a trecerii la planul din amenințare. Am întrebat cât durează pauza totală a secțiilor de producție și răspunsul inginerului șef mecano/energetic a fost: minim 5 zile. Dar eu cum am lucrat 9 ani în TOT2, am rezolvat problema în 16 ore și am dejucat planul. Aveam convingerea că am supărat oameni foarte puternici, între care un fost șef SIE, dar am avut șansa să câștig în acel moment acea dispută.
Singurul șantaj la care am cedat a fost regizat în restaurantul Hubertus din Cluj-Napoca, în ultima zi de duminică a lunii ianuarie 2006. Am primit un telefon de la dir. adjunct comercial al Mechel CT, care era un moldovean ce mi-a solicitat în numele conducerii locale a uzinei o întâlnire în restaurantul menționat. Când am intrat, am văzut că practic în interior toți clienți erau evacuați, mă aștepta persoana menționată și încă 3 ruși. A fost un dialog dur timp de 2 ore prin care ei îmi cereau să plec definitiv din uzină, că altfel fac din salariați carne de tun. Chiar aceste cuvinte au fost folosite. După 2 ore am cedat și le-am spus că merg a doua zi cu demisia și au scăpat de mine. Eram atunci simplu inginer la Mechel, dar ei tot tremurau numai că exist.
Apropo, este o dovadă că nu mă aveau cu absolut nimic la mână ca să mă poată juca la comandă. Iar pentru cei ce mă condamnă fie că i-am părăsit pe salariați, fie că m-au dat afară rușii, acum află adevărul cum am plecat din uzină, după ce lunile noiembrie, decembrie și ianuarie nu am avut voie să calc în uzină. Și ca să vedeți cu ce m-am ocupat, în ianuarie, cu câteva zile anterioare acestei întâlniri, tocmai am susținut teza de doctorat la UTCN. Iar pentru această întâlnire de la restaurant am și un martor român, că neprevăzutul există și vă rog să mă credeți că nu a fost adus de mine și nici nu a fost remarcat de ruși. Dumnezeu ajută întotdeauna când nici nu te aștepți sau speri.
DD: Pentru ceilalţi 8 ani, la combinat directoratul a fost deţinut de 4 personae. Nici nu apuca un om să înveţe bine mersul afacerii şi era, practic, schimbat. De ce credeţi că ruşii au schimbat atât de des oamenii din această funcţie?
BM: Din 2006 până în 2012 când a plecat Mechel din CT, sunt 6 ani. Cred că țepele repetate cu sume mari, disponibilizarea a 3500 de oameni făcută aparent în liniște, dar cred că cu multă durere, ascunderea adevărului și direcția sinucigașă au fost cauzele care răspund întrebării Dv. Practic uzina nu mai avea oțel decât când alții doreau, nu avea bani decât puțini și numai când alții doreau,etc. Este dificil să conduci așa, indiferent că ești rus sau român. In finalul anului 2011 mai activau 1800 angajați. Vă întreb, și mă întreb: unde a fost sindicatul când s-au disponibilizat 3500 de oameni? Tăcerea spune multe. Au început să ceară ajutor când nu mai era nimic de făcut…
DD: Revenind la politică, PSD Câmpia Turzii a trecut în ultimii ani printr-o serie de frământări. Aţi deţinut întregul oraş. Practic, organizaţia a ajuns să piardă influenţa pe care o avea la nivel local în perioada în care Dv eraţi preşedintele ei, PSD cedând această influenţă celor de la PD-L, apoi PNL. Cine credeţi că a subminat influenţa PSD la Câmpia Turzii şi de ce ar fi făcut-o?
BM: Cred că cele relatate anterior v-au elucidat, dar fără să mă scuz, vă rog să mă credeți că este foarte dureros și dificil să lucrezi cu trădători în propria armată! Ce pot să vă spun este că eu am renunțat la funcția de șef la organizația locală PSD în primăvara anului 2005, la 10 ani de mandat. La rugăminți, și regret și acum că am cedat, am revenit în funcție după alegerile din 2005, la care nici nu am candidat. Apoi, în 2007, la rugămintea primarului Vasinca, m-am dus în cârje la alegeri, să-l înving pe Cuc F., doar ca protecție pentru Vasinca. Și acesta din urmă, trădează cu 2 saptămâni înainte de declanșarea campaniei în 2008. Dacă știam în 2007, nu participam la alegeri. Efectiv ziua de 10 aprilie 2006 sub aspect politic a marcat ședința CL la care s-a anunțat alianța anti-Bordea cu complicități din interiorul PSD. Și am văzut, și m-am scârbit de prostia unora și de perversitatea altora. Mărturisesc că unii dintre ei, ulterior realizând ce au făcut, și-au cerut iertare (o să-l amintesc pe Șandor că el este decedat) dar am martori la cele ce le afirm.
În 2008 candidatura la postul de primar a fost declinată de prof. Tulai și de Cuc F. și atunci a trebuit să candidez. Ulterior am tratat cu o anumită indiferență tot ceea ce a urmat, inclusiv alegerile din PSD din 2010, și poate acum mă înțelege dl. Gh. Matei! Chiar nu mă mai interesa nimic și am lăsat să facă toată lumea ce dorește.
În 2012, în ședința PSD am spus public în sediu că Pop va face din organizația PSD ceea ce au făcut alții din uzină: faliment, ruină. Am anticipat, dar acolo s-a ajuns. Poate mai raționează dl.Rece, care era un tânăr pe care l-am crezut mai inimos și de bună intenție, dar care a ajuns o paiață a lui PP. PSD din CT a ajuns instrumentul de făcut bani a lui PP și atât. Iar lumea a perceput acest lucru cu claritate. Dacă PSD nu-l susține, PP ajunge muritor de foame, că nimeni nu angajează un intrigant fără calități. Este un pescuitor în ape tulburi, dar mult mai limitat și plictisitor chiar decât Gal A.
DD: Între Florin Cuc, Avram Gal, Horia Bretoiu, Daniel Armenean, Gheorghe Matei şi Petre Pop, Dv l-ați ales pe ultimul să îl susţineţi şi să îl sprijiniţi. Care erau argumentele Dv atunci? Regretaţi faptul?
BM: Regret faptul că cei menționați, dar și mulți alții, nu sunt în PSD! Regret că PSD, organizația din CT, este practic cu o exprimare politică (în opinia mea) care nu folosește comunității locale, a pierdut atracția elitelor locale și în modul acesta nu cred că are perspectivă. Sigur că și ISCT și PSD-ul se contabilizează de către unii ca un eșec al meu, și tocmai de aceea, de 4 ani au avut libertate totală și nu am comentat nimic chiar când am văzut niște fapte rușinoase. Este inacceptabil, cel puțin pentru mine, să devii ridicol cu cele 2 lucrări trâmbițate dar care sunt rușinoase mai ales că au fost votate de CL. Este vorba de strategia de dezvoltare culturală și strategia de dezvoltare a municipiului CT. Ambele sunt de reținut doar ca titlu, pentru că altminteri conținutul reflectă o gândire incoerentă cu grave lipsuri de cunoștințe elementare. Ca să argumentez, la strategia de dezvoltare, găsim sursă de finanțare a activităților culturale: venituri din sucuri și cafele. Probabil este o nouă teorie economică în care autorii aranjează cu Sf.Ilie să dea din cer sucuri și cafele direct în CT iar ei le vor vinde și banii îi donează…
La strategia de dezvoltare a municipiului sunt multe erori care reflectă o necunoaștere dar și o indiferență condamnabilă, și exemplific: la pagina 22 tabelele cu date anacronice (tabelul 2 și tabelul 3), pag.44, Cercon a fost înființată în 1997(?), etc. Am înțeles că utile sunt doar titlurile și conținutul poate fi evitat… Păcat că s-au cheltui bani pe așa ceva.
DD: Acum vreo 4 sau 5 ani, Ionuţ Geană,care era preşedinte al TSD Câmpia Turzii a fost "executat" pentru delict de opinie atunci când a criticat "blatul" dintre PDL şi PSD la Câmpia Turzii care îl avea în colimator pe Petre Pop. Gazeta de Bistriţa arăta că cel care l-a ajutat atunci pe Pop a fost Remus Lăpuşan. De ce credeţi că a fost exclus Geană şi nu Petre Pop?
BM: Geană, dar și alții, s-au prins repede de jocurile duplicitare ale lui PP. Cu o fire mai curajoasă, el a fost vocal. Cine dorește să constate jocurile doar în interes personal ale lui PP, poate verifica procesele verbale ale ședințelor de CL din anii 2010-2012, în care cel nominalizat era întotdeauna de acord cu solicitările CAA, indiferent de conținutul lor. În 2006 prețul la apă și canal era puțin sub 1 leu/mc și a ajuns la peste 7 lei/mc. O creștere de peste 700%,în condițiile în care investițiile s-au efectuat din bani europeni nerambursabili, deci nesuportați de populație. Aici este un subiect la care cu siguranță îi va veni cândva timpul... Doar nu credeți că USL-ul nu a putut să-l schimbe pe Sabău decât după un an, după ce au preluat puterea, iar numirea lui PP ca președinte CA la CAA s-a făcut fără obiective de acoperire, acceptate atât de USL, cât și de PDL (de unele persoane din aceste partide)?
În rest de ce Remus Lăpușan l-a susținut pe PP doar el vă poate spune.
DD: Cum comentaţi ascensiunea rapidă în politică a lui Petre Pop? Care este legătura între acesta şi Remus Lăpuşan?
BM: Despre ascensiunea lui PP am comentat anterior și nu doresc să mă scuz. Personal l-am supraapreciat, pentru că am neglijat partea neagră din acest om. A fost mult mai tupeist și pervers decât am crezut că poate să-și permită cineva în CT, iar eu și opinia publică am reacționat cu mare întârziere. Și ca să nu apar că regret cumva funcții, practic mi-am impus o neintervenție și o contemplare a evoluției pe parcursul anilor 2012 până în prezent. Acum am văzut că hidoșenia interioară a personajului este percepută de toată lumea, inclusiv de cei din preajma lui. Legătura lui cu Remus cred că doar unul dintre ei poate să o explice. Eu știu doar afirmațiile publice ale lui PP că îi arată el lui Remus cine este șef la CT, că șeful județean al PSD nu-l poate comanda pe el! Înțelegeți aceste cuvinte spuse într-o ședință de partid (la începutul anului 2013) cum vreți!
DD: Rând pe rând, Petre Pop v-a înlăturat pe Dv, pe Horaţiu Bretoiu, pe Adrian Mischian, pe Radu Hanga… toţi din PSD. Şi i-a mers în toate aceste situaţii! Mai mult, i-a mers şi cu înlăturarea lui Dorin Lojigan de pe postul de viceprimar prin acea mascaradă ilegală dovedită în 3 instanţe. Cum a fost posibil acest lucru?
BM: Să faci rău, se spune că este ușor. Să faci bine, este mult mai greu. Sunt convins că alături de toți cei înșirați l-am apreciat cu compasiune pe PP pentru defectele vizibile ale lui, fără să estimăm că defectele interioare sunt mult mai grave. Îmi amintesc cuvintele de laudă ale lui Lojigan la adresa lui Pop din 2012, eu fiind în sală și intuind cum o să-l recompenseze pentru aceasta. Ceea ce ar trebui să știe toți, nu este neapărat că PP a lovit niște colegi neatenți, ci faptul că a reușit să stopeze orice acțiune de îmbunătățire a situației locuitorilor din CT. La propunerea unui consultant de bună credință, d-na Vrabete Mihaela, are loc la finalul lunii ianuarie 2013, o întâlnire publică a unor persoane antreprenori locali pentru a se constitui o comisie care să propună un plan de relansare economică a localității. Și acum aș cere membrilor PSD să-l întrebe pe PP de ce nu a permis niciodată convocarea acestei comisii? Cred că va da vina pe Hanga și Hanga pe el. Nu era nevoie de alte minți și alte idei pentru acțiuni utile de creștere a numărului de locuri de muncă? Mai mult, mi s-a transmis că se spune că Bordea Marius este persoana nongrata pentru conducerea municipiului CT și ar fi bine să stau în banca mea. Pare tot un șantaj? Și vedeți că am stat toți acești ani. Societatea din țara noastră permite orice.
DD: Pe blogul său, http://campia-turzii.com, Nicu Șerban afirma în martie 2016: “Apoi murdarii si jocuri de culise, care sunt prea injositoare sa fie pomenite aici, au dus la eliminarea domnului Bordea din partid si preluarea puterii de catre Pop Petre. Deci personajul isi atinsese primul scop – preluarea puterii in partid”. La ce murdării se referă Nicu Şerban?
BM: Consider că la ce s-a referit Nicu Ștefan, chiar dacă intuiesc, ar fi normal să vă răspundă el. Eu o să vă relatez o murdărie caracteristică personajului. Era prin 2009 când a izbucnit un conflict între Gelu Florea și Nicu Ștefan. Probabil că vă reamintiți. Gelu acuza anumite mesaje scrise sub numele de Scipio (poate alt nume din istorie) că sunt trimise de Nicu. La un moment dat Gelu scrie articole care sub acest motiv erau atacuri la organizația PSD. Atunci, în calitate de președinte al partidului și cum am ajutat mulți oameni în viața mea, am cerut ajutor unui specialist să verifice acuzațiile. Răspunsul lui a fost că mesajele s-au transmis de pe următoarele calculatoare între care și calculatorul de la piață a lui PP. Fire intrigantă, este posibil să fi pus paie pe focul care ardea. Poate acum înțelege Gelu de ce eu am stat pasiv, nu știam cu precizie autorul atacurilor mai ales că Nicu s-a jurat în ședință că nu el le-a transmis. Și sigur că tot eu am fost atacat că doar aveam responsabilitatea. Dar să fi acționat la comanda cuiva?
DD: Ionuţ Geană a criticat acum câţiva ani modul in care Petre Pop a ajuns preşedinte al PSD Câmpia Turzii. El a afirmat că “la momentul respectiv, Gheorghe Matei, contracandidatul lui Petre Pop l-a acuzat ca a adus foşti membrii ai PSD, in acel moment susţinatori ai PD-L ca sa-l voteze. Alegerile de la PSD Campia Turzii au incalcat grav Statutul PSD din mai multe puncte de vedere: S-a incalcat art. 44, alin. a) al care prevede ca membri care candideaza pentru o funcţie in cadrul organizaţiei locale trebuie sa aiba vechime cel puţin 1 an. Au fost aleşi in funcţia de vicepreşedinte membri care au fost inscrişi “pe genunchi” inainte de alegeri. Spre exemplu, avocatul Petrica Spatariu figureaza ca vicepreşedinte pe site-ul PSD Cluj, deşi a plecat la Partidul Conservator, unde acum este preşedinte, la cateva luni dupa ce a fost ales vicepreşedinte PSD Campia Turzii. El a devenit membru PSD inainte cu cateva zile de alegeri. S-a incalcat art. 60, alin c) prevede ca Biroul organizaţiei locale fac parte la nivelul organizaţiei municipale: preşedinte, 5-7 vicepreşedinţi, secretar executiv, trezorier şi 7-9 membri.” Este adevărat că astfel a ajuns Pop P preşedinte PSD la C Turzii?
BM: Eu la o întrebare anterioară v-am explicat apatia pe care o aveam în acea perioadă. Dar să știți că Gh. Matei ar fi fost cu siguranță un președinte mult mai bun. Păcat că după acele alegeri el și alți câțiva membri valoroși au părăsit PSD. Față de dl.Matei trebuie să-mi cer scuze că prin apatia mea s-au putut întâmpla toate cele de care vorbiți și la care am fost total indiferent, deși încă nu eram degrevat de responsabilitate.
DD: Dle Bordea am să vă fac o destăinuire. Prin 2007 Senatorul PSD Antonie Iorgovan, “tatăl Constituţiei”, faţă de care eu aveam un respect deosebit, a făcut o afirmaţie care m-a şocat. El afirma atunci că PSD este o gaşcă de homosexuali, masoni şi infractori. “Este exact ceea ce nu trebuia sa existe ca imagine pentru social-democratie. Criteriul de apartenenta la aceasta gasca a fost in primul rand homosexualitatea, in al doilea rand- masoneria si in ultimul rand- infractionalitatea. Cum pot fi numite persoanele care se ocupa cu traficarea functiilor, daca nu infractori”, a spus Iorgovan. “Criteriul de promovare in gasca era homosexualitatea. Acesta nu ar fi fost relevant din punct de vedere politic, dar e relevant pentru ca au ascuns aceste lucruri”, a punctat Iorgovan. La puţin timp el a murit, declarând presei cu puţin timp înainte că a fost iradiat. Nu ştiu dacă e adevărat sau nu că a fost iradiat, dar ceea ce vreau să vă spun e că am fost îngrozită că a afirmat că PSD, partidul din care făcea şi el parte, nu un alt partid din opoziţie, cum se procedează de regulă să se arunce pisica moartă în grădina altuia, e un partid condus de homosexuali. Faptul că în acelaşi an presedintele executiv al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie îi spunea liderului TSD de atunci, Nicolae Bănicioiu, “homosexual”, mi-a confirmat în mintea mea că Iorgovan nu a aberat: "Au ajuns iar homosexualii să facă politică în partidu’ ăsta! Când venea la mine să-i dau bani, eram bun!", a spus Vanghelie. Mass-media a mai consemnat, în timp, acuzaţii de homosexualitate aduse lui Adrian Năstase, Victor Ponta, conducerea PSD Satu Mare, Gheorghe Bosînceanu din Constanţa, iar Valeriu Zgonea este promotor al drepturilor LGBT (homosexualilor și lesbienelor). Am ridicat acest subiect pentru că în oraş se spune pe şoptite că şi în Câmpia Turzii PSD este condus de mai mulţi ani de homosexuali. Cum comentaţi?
BM: Public, în lipsa unor dovezi pe care să le pot proba, nu pot să mă pronunț doar pe bănuieli sau impresii personale. Cert este că la o ședință am comentat ce auzisem despre o persoană despre care colegii se lăudau că a intrat in partid... Era anul 2012 și când le-am spus ce vorbesc vecinii acelei persoane, avea legătură cu cele spuse în întrebare, am creat mari emoții unora din cei prezenți, iar ulterior, la următoarea ședință, unul chiar mi-a transmis amenințări pentru cele relatate. Eu o făcusem de bună credință ca să feresc partidul de un eventual scandal. În rest încet, încet, într-o urbe mică se află totul...
DD: Începând din 2003 Petre Pop a primit de la Primărie prin organizația nonprofit TIM-TIN 1000 lei /lună. Cum erau cheltuiţi aceşti bani şi cum se decontau?
BM: Dacă doriți să repet ceea ce am spus deja, da a primit banii pentru activități în folosul tinerilor. Cum i-a cheltuit, nici CL nu a fost informat, și nici eu. Dar vă pot spune cu siguranță că nici măcar 1 leu nu a ajuns la PSD cât eu am fost președinte. Și nici nu aș fi admis așa ceva! Ar fi devenit o vulnerabilitate în fața adversarilor politici. Și nu am caracterul de a uza de bani necuveniți.
Cum ar fi putut PP să mă atace pe acest subiect dacă făceam astfel de compromisuri... Am cunoștință de utilizarea contului de la Tim-Tin pentru colectarea donațiilor de la un bal de caritate ce s-a organizat de Primărie. Dar nu cunosc destinația banilor, dar vă asigur că nu au ajuns la organizația PSD.
Related items
- Interviu cu Marius Bordea - fost director general ISCT Câmpia Turzii - partea a III-a
- Interviu cu Marius Bordea - fost director general ISCT Câmpia Turzii - partea I
- Dispută în Consiliul Local pe cantitatea de apă uzată şi tariful la canalizare
- Avram Gal: „Îmi privesc viitorul mandat de primar cu suflet şi sudoare”