REPORTAJ: Modernitatea își face loc la ICAR

gerhard icarTenacitatea, onestitatea și fermitatea de a duce la bun sfârșit, unele programe și proiecte sociale este țelul suprem pe care Gerhard Spitzer, un cetățean de origine austriacă, stabilit de mai mulți ani în Luncani, precum și voluntarii Asociației Voluntare „Castel Banffy” din Luncani, îl au pentru semenii lor.

Câmpia eXpress, a realizat într-unul din numerele sale mai vechi, un interviu mai amplu despre viața și activitatea domniei sale în România. De această dată am revenit cu un nou articol pentru a relata despre noile realzări, precum și activitatea pe care Asociația Voluntară „Castel Banffy” din Luncani a desfășurat-o pentru comunitățile defavorizate.

Reporter: Domnule Gerhard, mă simt onorat să fiu din nou în prezența dumneavoastră. Vă rog să ne spuneți, pentru cititorii ziarului Câmpia eXpress, care sunt realizările față de ultima noastră întâlnire?

Spitzer Gerhard: Așa este, realizările noastre sunt foarte multe pe toate planurile și se încadrează în cadrul unor programe și proiecte sociale, pe care asociația și le-a propus. În ceea ce privește, implementarea acestor programe și proiecte, nu a fost ușoară. Am avut un și un conflict aici, dar cu sprijinul autorităţilor, s-a rezolvat acest conflict. De aici, am avut multe de învățat atât noi cât și locuitorii de la ICAR, iar ei trebuie să conștientizeze faptul că, doar printr-o schimbare de mentalitate și atitudine se pot realiza multe în favoarea lor. De la ultimul nostru interviu, pot să vă spun, că am reușit aici în zona ICAR să construim trei case, din care două din lemn pentru locuit și o casă din PVC, unde momentan desfășurăm activități pentru comunitatea de rromi de la ICAR. La a doua casă construită din lemn, deja s-a mutat o familie cu opt persoane. De asemenea, am renovat alte două locuințe sociale pentru două familii, am rezolvat parțial problema canalizării, a apei potabile și a energiei electrice. Am montat un generator de curent, care alimentează douăzeci de familii și care funcționează după un program de 3-4 ore pe zi. În ceea ce privește aducțiune de apă am construit un tanc cu trei camere. Aducțiunea de apă potabilă, canalizarea, precum și faptul că fiecare casă are lumină pentru noi este un adevărat succes, aceste realizări.

Reporter: Care este numărul de familii ce locuiesc în zona ICAR în momentul de față?

Spitzer Gerhard: Aici la ICAR își duc veacul, un număr de 22 de familii, adică 90 de persoane din care aproximati 40 de copii. Copiii de aici, frecventează cu regularitate formele de învățământ din Câmpia Turzii și ce este mai important e că nici un copil nu este repetent. Aici la ICAR, cu ajutorul voluntarilor, implementăm diferite programe educaționale și activități de timp liber.

Reporter: Din discuțiile anterioare mi-ați spus că vi s-a cerut ajutorul în rezolvarea unor probleme cu apa menajeră pentru mai multe familii din Luncani.

Spitzer Gerhard: A venit la mine o femeie de aici din Luncani, care mi-a spus că de trei zile nu are apă menajeră. Eu nu am știut că sunt probleme cu apa menajeră, deoarece noi suntem legați la propria noastră sursă de apă. Ne-am deplasat împreună cu voluntarii și am căutat toate sursele posibile, la tancurile de apă existente și am găsit mai multe defecțiuni. La tancul principal unde se adună apa, e vorba de un tanc de vreo 50 m cubi, erau legate ilegal două familii, ceea ce făcut să-i scadă debitul. În afară de asta oameni inconștienți au aruncat acolo multă mizerie, resturi de animale, scutece,... . Am curățat toată mizeria și am dezinfectat conform normelor toată suprafața tancului. Problema era alta, pentru că la o măsurătoare privind debitul de apă într-un interval de 24 de ore, am constat că apa care se depozita în tancul respectiv era suficient pentru cel mult cinci, șase familii. Atunci am căutat și alte surse de apă și am găsit alte trei surse de apă. Am degajat zona de acces care era invadată de vegetație, am curățat și am dezinfectat cele trei fântâni de mizeria care se adunase acolo de cel puțin 15 ani. Am pus capace, le-am vopsit în albastru să știe toată lume că acolo este apă și le-am sigilat ca să nu se mai arunce mizerie. Sperăm ca pe viitor să rezolvăm extinderea de aducțiune de apă menajeră și la familiile din capătul satului Luncani. De asemenea trebuie să vă spun că avem o colaborare foarte bună cu domnul primar Laurențiu Tör. Domnia sa ne sprijină în demersurile pe care le facem pentru comunitatea din Luncani. Este om om deosebit care, ce a promis a făcut.

Reporter: Care sunt principalele obiectivele ale Asociației Voluntare „Castel Banffy” în anul 2014?

Spitzer Gerhard: În primul rând obiectivul principal este continuarea construcției de locuințe sociale, renovarea locuințelor deja existente din cadrul proiectului, extinderea la cât mai multe case a aducțiunii de apă potabilă și canalizare. O altă realizare a noastră este că după opt ani de proces în instanțele din țară am redobândit castelul „Banffy” din Luncani.

Reporter: Pe mine trebuie să vă mărturisec că mă fascinați pentru abnegația cu care un cetățean străin se implică în activitățile sociale din zona ICAR. Pot să vă spun că sunteți o peroană care îmbătrânește activ.

Spitzer Gerhard: Eu pot să mor oricând și pot să vă spun că nu îmi pare rău de viață, pentru că eu am avut o viață foarte activă, față de alți oameni care când au îmbătrânit și s-au îmbolnăvit şi se întreabă ce au realizat și ce nu au realizat. Eu am făcut multe lucruri bune și mă simt foarte bine. Pentru ceea ce am realizat într-o oarecare măsură li se datorează și voluntarilor, deoarece când te înhami la o activitate ai nevoie și de sprijinul lor.

Reporter: În calitate de șef SPLAS, vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre implicarea domnului Gerhard Spitzer în activitățile comunității de la ICAR

Floriana Prahoveanu, șef SPLAS Primăria municipiului Câmpia Turzii: L-am cunoscut pe domnul Gerhard Spitzer cu multi ani înainte, ca un donator, prin Asociaţia „Castel Banffy”, pentru o fundaţie, care funcţiona in Câmpia Turzii şi care se adresa copiilor proveniţi din familii defavorizate socio-economic. Am fost impresionată de implicarea şi de interesul pe care îl manifesta pentru grupurile vulnerabile din zona Câmpia Turzii. L-am reîntâlnit mai târziu, ca promotor al unui proiect social în comunitatea ICAR. Un proiect cu impact de lungă durată, un proiect greu, nu doar prin obiectivele propuse, construirea de case pentru familii în dificultate, cât prin implicaţiile de natură relaţională. Pentru dânsul, în special, o persoană care vine din altă cultură, cu un alt tip de educaţie şi mentalitate, nevoit să se adapteze la realităţile locale. Un demers anevoios, cu suişuri şi coborâşuri, dar este de admirat că este tenace şi nu renunţă uşor la idei, prin care să ajute pe cei din jur. Ştiu că este contestat de unii, acceptat sau admirat de alţii, dar cred în intenţiile lui bune şi doresc să îşi îndeplinească cu succes tot ceea ce şi-a propus şi mai ales, să reuşească să comunice cât mai bine cu oamenii pentru care doreşte să schimbe ceva în viaţa lor, să-şi facă înţelese scopurile şi să înţeleagă diferenţele culturale, care din păcate, uneori devin obstacole în realizarea unor proiecte generoase.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time