Primul ajutor - granița dintre viață și moarte

Resuscitare-cardio-respiratoriePrimul curs de prim ajutor din cadrul Campaniei de informare "O viață depinde de tine", a avut loc ieri, 25 octombrie 2011, la Cluj-Napoca. Participanții au învățat elementele de bază pentru dezobstrucția căilor respiratorii ale unei persoane aflată în stop cardiac, dar și principalele etape în acordarea primului ajutor, pentru care s-a încetățenit denumirea de Basic Life Support (BLS).

Astfel, în cadrul cursului ținut de Aurel Dobârtă, instructor Centru de formare și pregătire SMURD, participanții au aflat informații utile referitoare la cele două sbiecte discutate, dar au și pus în practică ceea ce au învățat, astfel încât fiecare cursant să poată fi gata oricând să acorde primul ajutor, în situații de acest gen.

Paramedicul Dobârlă le-a povestit cursanților despre importanța primului ajutor, și a dat și un exemplu în acest sens. Acesta și-a amintit că echipajul său a avut de-a face de-a lungul timpului cu 20 de stopuri cardiace, iar dintre acestea, doar șapte persoane au supraviețuit. Fiecăruia dintre cele șapte persoane, li s-a acordat primul ajutor, înainte de sosirea la fața locului a specialiștilor, lucru care, după cum se vede, a fost extrem de benefic. Acest lucru, deoarece durează trei minute ca o persoană aflată în stop cardiac să moară, cinci minute ca o ambulanță să sosească la victimă și doar un minut pentru ca o persoană care are habar, să deschidă căile respiratorii persoanei în cauză.

Campania a fost lansată de serviciul de telefonie mobilă Vodafone și Asociația React, în colaborare cu Ministerul Sănătății Publice, Serviciul de Telecomunicații Speciale, 112, precum și cu ajutorul SMURD. Oricând

În cadrul campaniei de informare vor fi prezentate la tv două sporturi care transmit mesajele pe care aceasta se bazează. De asemenea, a fost creat site-ul www.salvez.ro, unde sunt prezentate nouă filmuleţe demonstrative cu măsuri de prim-ajutor.

Astfel de cursuri vor mai avea loc și în Bucureşti, Craiova, Târgu Mureş, Timişoara, Piatra Neamţ şi Constanţa.

 

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time