Meteo 6-12 mai 2015: Află cum va fi vremea în luna mai
- Written by
- Be the first to comment!
- font size decrease font size increase font size
- Published in Stiri Campia Turzii
- Read 1067 times
Ultima săptămână a fost caracterizată de un timp foarte schimbător din punct de vedere termic cât şi sub aspectul vremii, dar spre finalul intervalului timpul a devenit frumos atunci când şi temperaturile au fost mai ridicate chiar decât în mod normal. Maximele au reuşit să depăşească 20 grade Celsius, minimele coborând până la 7 grad. Regimul termic a cunoscut o creştere treptată până la mijlocul intervalului, apoi urmând o scădere lentă şi din nou o creştere spre sfârşitul intervalului, când maximele termice au reuşit să fie cu 1-3 grade Celsius peste mediile anuale caracteristice primei decade de mai.
Instabilitatea atmosferică a fost prezentă îndeosebi la mijlocul intervalului, înregistrându-se un total de precipitaţii de 24 l/mp pentru ultimele 7 zile. Dealtfel, luna mai, este o lună în care precipitaţiile căzute sunt foarte bogate, acest lucru datorându-se maselor de aer şi ciclonilor care se succed cu repeziciune şi care pot antrena precipitaţii bogate venite îndeosebi din partea vestică a continentului. Deocamdată pentru primele 5 zile din mai s-a înregistrat un volum de 11% din precipitaţiile care ar trebui să cadă pe parcursul întregii luni.
Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 29 aprilie când maxima a urcat la 14 grade, minima atingând 7 grade Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 5 mai când maxima a ajuns la 23 grade, minima coborând la 12 grade Celsius. Diferenţa dintre maximele celor 2 zile a fost de 9 grade, iar între minima cea mai scăzută şi maxima cea mai ridicată de 16 grade Celsius, ceea ce înseamnă o diferenţa mică şi destul de uşor de suportat pentru organismul uman. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a încălzit, diferenţele de temperatură fiind mai mici, iar precipitaţiile căzute au fost destul de bogate cantitativ. Luna aprilie a fost o lună foarte rece, în care mediile multianuale au fost cu 3,3 grade mai mici decât în mod normal. Deasemenea precipitaţiile căzute au fost cu până la 30% mai multe decât ar fi fost normal.
În intervalul 6 - 12 mai vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic şi în general schimbătoare, precipitaţiile urmând să aibă şanse mari să apară mai ales în primele zile. Sub aspect termic nu vor fi modificări seminificative de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între 18 - 27 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme normală din punct de vedere termic, uşor mai caldă la începutul intervalului.
Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni şi va fi 5, măsurat în condiţiile unui cer senin. Indicele de răcire(IR) nu va mai fi prezent în prognoză până la intrarea într-un nou sezon rece.
Miercuri, 6 mai, va fi o zi caracterizată de un cer în general variabil, în care soarele va străluci fără să fie deranjat de nori 8 ore, maxima oprindu-se la 27 grade Celsius, în creştere faţă de ziua precedentă. Vânt slab de 17 km/h din direcţia V. Şanse de precipitaţii de 10%. Noaptea, termometrul va coborî până la 15 grade pe fondul unui cer care va deveni noros.
Joi, aspectul general al vremii va fi mohorât: cer noros, vreme în răcire şi ploi abundente. Soarele nu va reuşi să se ivească de sub nori. Şanse de precipitaţii 100%, iar vântul va sufla moderat cu aproximativ 32 km/h din direcţia V. Temperatura maximă va fi în scădere faţă de ziua precedentă şi va atinge 18 grade Celsius. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 12 grade pe fondul unui cer noros. Sunt posibile ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată a vântului.
Vineri, 8 mai, aspectul vremii va fi următorul: cer senin, cu probabilitate de 10% pentru precipitaţii. Maxima zilei constantă faţă de joi, ajungând la 18 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 13 km/h din direcţia S-V. Minima va coborî până la 11 grade, iar probabilitatea pentru o noapte în care să înceapă să plouă este de 0%. Soarele se va putea vedea 12 ore fără să fie stingherit de nori.
Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme frumoasă: cer în general variabil 10% şanse de precipitaţii, spre seară. Maxima va fi în creştere, atingând 20 grade Celsius, vânt slab de 13 km/h din direcţia S. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 13 grade pe fondul unui cer senin.
Duminică, 10 mai, va fi o zi în care soarele va fi prezent pe cer 6 ore, iar cerul va fi mai mult variabil. Şanse de precipitaţii 40%. Vântul va suflă slab cu viteza de 15 km/h direcţia S-V, temperatura maximă va fi constantă faţă de ziua precedentă oprindu-se la 20 grade. Noaptea, minima va coborî până la 14 grade Celsius pe fondul unui cer noros. Sunt posibile ploi de scurtă durată însoţite de intensificări de vânt şi descărcări electrice.
Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul variabil în care regimul termic va fi în scădere uşoară, datorită undei mase de aer mai rece venită din V continentului şi intrate duminică noapte în peisaj. Şanse de 20% pentru ploaie, maximă de 18 grade şi vânt slab de 14 km/h din direcţia V. Soarele se va putea vedea pe cer 5-6 ore. Noaptea va aduce o minimă de 11 grade şi un cer variabil.
Marţi aspectul vremii nu se va schimba cerul fiind mai mult senin, 18 grade Celsius maximă, vânt slab de 12 km/h de direcţie S, iar şansele pentru ploaie sunt de 10%. Soarele va străluci 10-12 ore fără să fie acoperit de nori. Temperatura nocturnă va coborî până la 12 grade pe fondul unui cer variabil, fără şanse de precipitaţii prea mari.
Câteva sfaturi şi predicţii
- vremea va fi în general plăcută sub aspect termic, iar schimbări bruşte ale stării acesteia nu se întrevăd în viitorul interval. Miercuri, 6 mai, va fi chiar foarte cald şi există şanse ca temperatura să depăşească 27 de grade în zona Câmpiei Turzii, ceea ce înseamnă că persoanele în vârstă cât şi copiii ar trebui să se protejeze pe cât posibil la orele prânzului, având în vedere că ne întâlnim cu primul pulseu de căldură din septembrie încoace.
- luna mai se anunţă a fi o luna mai rece decât în mod normal şi destul de bogată în precipitaţii. Nu este exclus ca la final de luna şă avem un excedent de peste 20-30% de precipitaţii şi o temperatura cu cel puţin 2 grade sub normalul perioadei.