Meteo 30 ianuarie - 5 februarie: Vreme închisă și umedă
- Written by
- Be the first to comment!
- font size decrease font size increase font size
- Published in Stiri Campia Turzii
- Read 2436 times
Ultima săptămână a fost caracterizată de o vreme apropiată de normele climatologice ale perioadei, în care precipitaţiile şi-au făcut simţiţă prezenţa aproape zilnic, dar cantitatile cazute nu au fost insemnate, ele insumand 15 l/mp, atat sub forma lichida cat si solida.. Mediile maximelor au fost apropiate de normal, atingând doar -3 grade Celsius în cele mai reci zile, minimele fiind şi ele obisnuite pentru aceasta perioada coborând până la -11 grade.
Instabilitatea atmosferică s-a manifestat mai intens in weekend, cand stratul de zăpadă a crescut pana la 15 cm în ziua de marţi. Luna ianuarie este o lună în care mişcarea maselor de aer se face mai lent decât în lunile anterioare, iar valoarea precipitaţiilor este în creştere vremea fiind în general mai mohorâtă, cu diferenţe de temperatură între zi şi noapte ce au tendinţa de egalizare. Pentru primele 4 săptămâni din lună s-au înregistrat precipitaţii însumând 32 l/mp ceea ce înseamnă 85% din totalul unei luni de ianuarie şi se poate spune că fenomenul de secetă nu mai este de actualiate pentru regiunea noastră. Ceaţa a fost prezentă în unele dimineţi făcând ca minimele să scadă mult în comparaţie cu maximele şi a lăsat un aspect mohorât al vremii.Luna februarie in schimb este o luna in care masele de aer au tendinta de succedare mai rapida fata de lunile precedente, iar media precipitatiilor este in crestere.Deasemenea din a doua jumatate a lunii si temperaturile incep sa creasca mai pronuntat.Diferenta dintre maxime si minime are tendinta de crestere, cu precadere spre finalul lui februarie, atunci cand maximele pot atinge 8-10 grade Celsius.Anul acesta luna februarie va fi o luna apropiata de normal din punct de vedere al temperaturilor, maximele usor mai ridicate, urmand sa scada spre mijlocul lunii.Precipitatiile cazute vor fi peste normele climatologice, predominand lapovitele si ninsorile.
Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 26 ianuarie când maxima a urcat la -3 grade, minima atingând -11 grade Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 23 ianuarie când maxima a ajuns la 3 grade, minima coborând la 0 grade Celsius. Diferenţa dintre maximele celor 2 zile a fost de 6 grade, iar între minima cea mai scăzută şi maxima cea mai ridicată de 11 grade Celsius, ceea ce înseamnă o diferenţa medie între cele două extreme. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a prezentat aproape identic din punct de vedere al caracteristicii, diferenţele de temperatură fiind de 3-4 grade, însă se poate observa un trend descendent din punct de vedere termic a vremii.
Conform prognozelor existente în următoarele 2 săptămâni vremea va fi în general instabilă şi în răcire treptată începând din 4 februarie. Precipitaţiile vor apărea după 2 februarie şi vor fi la început sub formă de ploaie, urmând apoi ca odată cu înaintarea unei mase de aer mai rece din N-V continetului acestea să se transforme în ninsori. Stratul de zăpadă ce se va depune nu va putea fi consistent, deoarece pe perioade zilei temepraturile vor fi preponderent pozitive. Este posibil ca de sambata să se emită cod galben pentru ninsori.
Pentru intervalul 30 ianuarie – 5 februarie vremea la Câmpia Turzii va fi în general închisă şi umedă pe tot parcursul intervalului. Sub aspect termic, temperaturile se vor încadra peste normele climatologice, si se va intra într-un proces de incalzire, maximele încadrându-se în general între 1 şi 7 grade Celsius, iar minimele coborând între -2 grade şi -6 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme apropiată de normal.
Deoarece Indicele de Răcire este cel care ne afectează în sezonul rece, el va fi din nou adus în atenţie, astfel încât Indicele de răcire IR, care indică temperatura resimţiţă de corp şi calculat în funcţie de temperatură, umiditate şi viteză vântului va fi relativ constant. Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni şi va fi 1, măsurat în condiţiile unui cer senin.
Miercuri, 30 ianuarie, va fi o zi caracterizată de un cer noros, în care soarele nu se va zări de sub pătura groasă de nori, maxima oprindu-se la 1 grad Celsius, constantă faţă de ziua precedentă. Vânt slab de 12 km/h din direcţia N-V. Şanse de precipitaţii de 90% şi UV de 1. Precipitaţiile căzute vor fi sub formă de ninsoare, existând riscul ca odată cu venirea serii să se formeze poleiul. Noaptea, termometrul va coborî până la -3 grade pe fondul unui cer noros. Dimineaţa sunt condiţii de formare a ceţii, existând posibilitatea ca aceasta să persiste până la orele prânzului. IR diurn -1, iar cel nocturn -5.
Joi, aspectul general al vremii nu se schimbă: cer noros, soarele nu va fi putea fi zărit din cauza cerului mohorât. Şanse de precipitaţii 70%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 15 km/h din direcţia S-V. Temperatura maximă va fi în screstere faţă de ziua precedentă şi va atinge 4 grade Celisus. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de -3 grade pe fondul unui cer noros. Indicele UV va fi de 1. Deasemenea sunt condiţii de formare a ceţii, care să persiste până la orele prânzului. IR diurn 2, iar cel nocturn -5. Precipitatiile cazute vor fi sub forma de ploaie si lapovita, si pot fi insemnate.
Vineri, 1 februarie, aspectul vremii va fi următorul: cer mai mult noros cu probabilitate de 20% pentru precipitaţii. Maxima zilei va fi în constanta faţă de joi, ajungând la 4 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 15 km/h din direcţia S-V. Minima va coborî până la -3 grade, iar probabilitatea pentru o noapte cu cer senin este scăzută. Soarele nu se va putea vedea din cauza cerului încărcat de nori. IR diurn 2, iar cel nocturn -5.
Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme în general închisă: cer noros, 20% şanse de precipitaţii. Maxima va fi constanta atingând 4 grade Celsius, vânt slab de 12 km/h din direcţia S-E. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la -3 grade pe fondul unui cer senin. Soarele nu va străluci din cauza norilor groşi, iar UV va avea valoarea 1. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică se va putea forma ceaţa, datorită cerului mai mult noros. IR diurn 2, iar cel nocturn -5.
Duminică, 3 februarie, va fi o zi în care soarele se va zări 6 ore, iar cerul va fi variabil. Şanse de precipitaţii 10%. Vântul va sufla slab cu viteză de 16 km/h direcţia S-V, temperatura maximă va cunoaşte o crestere faţa de ziua precedentă oprindu-se la 7 grade. Noaptea, minima va coborî până la -2 grade Celsius pe fondul unui cer senin. UV va atinge 1. Este posibil să se formeze ceaţă odată cu venirea serii. IR diurn 8, iar cel nocturn va fi -3.
Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul noros în care regimul termic va fi in scadere. Şanse de 10% pentru ninsoare, maximă 2 grade şi vânt slab de 14 km/h din direcţia N-V. Soarele nu se va putea vedea pe cer din cauza norilor. Noaptea va aduce o minimă de -4 grade şi un cer noros. Indice UV din nou va atinge 1. IR diurn 0, iar cel nocturn -6.
Marţi, aspectul vremii se va schimba, cerul fiind mai mult variabil, 1 grad Celsius maximă, vânt slab de 12 km/h de direcţie N, iar şansele pentru ninsoare sunt de 20%. Soarele se va putea vedea 6 ore. Temperatura nocturnă va coborî până la -6 grade pe fondul unui cer variabil, fără şanse mari de precipitaţii. Este posibilă formarea ceţii odată cu lăsarea serii. IR diurn -2, iar cel nocturn -8.
Câteva sfaturi şi predicţii:
- Urmează un interval în care vremea se va răci la finalul intervalului, urmând ca nopţile să devină din nou reci. Odată cu răcirea treptată a vremii, precipitaţiile vor disparea, vremea devenind frumoasa. Se preconizează un strat nou de zăpadă de aproximativ 5 cm în intervalul ce urmează, care nu va rezista insa mai mult de 24 ore.Mişcarea maselor de aer va fi preponderent S-V, iar de-a lungul intervalului 2 cicloane vor influenţa vremea.
- Pentru cei care urmează să plece la munte în intervalul următor se poate spune că vor face o alegere bună: stratul de zăpadă din Băișoara care momentan măsoară 27 cm, va creşte până în ziua de marţi la 30 cm, ceea ce înseamnă că se va putea practica orice sport de iarnă. Deasemenea în majoritatea masivelor stratul de zăpadă va creste în intervalul următor.