Meteo 24-30 octombrie: Vremea va trece de la zile cu aspect de vară la zile cu aspect de iarnă în doar câteva zile

prognoza meteo campia turzii nor soare ploaieUltima săptămână a fost caracterizată de o vreme mai caldă decât normalul perioadei în care precipitaţiile nu şi-au făcut simţită prezenţa. Maximele au fost mai ridicate faţă de normal, atingând 20-21 de grade Celsius, minimele fiind cele care ne-au adus aminte că ne aflăm în a doua jumătate a toamnei.

Instabilitatea atmosferică nu s-a fost manifestat deloc şi nu am avut parte de precipitaţii pentru ultimele 7 zile. Luna octombrie este o lună în care mişcarea maselor de aer se face mai lent decât în lunile anterioare, iar valoarea precipitaţiilor este în creştere vremea fiind în general mai mohorâtă, cu diferenţe importante de temperatura între zi şi noapte. Pentru primele 23 zile din lună s-au înregistrat precipitaţii însumând 37 l/mp ceea ce înseamnă 70% din totalul unei luni de octombrie şi se poate spune că se continuă fenomenul de secetă. Ceaţa a fost prezentă în fiecare dimineaţa făcând ca minimele să scadă mult în comparaţie cu maximele şi lăsând un aspect mohorât al vremii.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 17 octombrie când maxima a urcat la 15 grade, minima atingând 1 grad Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 20 octombrie când maxima a ajuns la 21 de grade, minima coborând la 6 grade Celsius. Diferenţa dintre cele 2 zile a fost de 6 grade, iar între minima cea mai scăzută şi maxima cea mai ridicată de 20 grade Celsius, ceea ce înseamnă o diferenţa medie între cele două extreme. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a prezentat aproape identic din punct de vedere al caracteristicii, diferenţele de temepratura fiind de 3-4 grade, însă se poate observa un trend ascendent din punct de vedere termic a vremii.

Până acum luna octombrie a fost o lună mai caldă decât normal din punct de vedere termic, masele de aer fiind în general staţionare şi de provenienţă preponderent din S-V continentului. Frontul de aer mai rece care a fost însoţit şi de precipitaţii de la mijlocul lunii, atunci când maximele nu au depăşit 12 grade a fost un episod pasager, însă vremea pentru intervalul precedent va intra într-un proces accentuat de răcire.

În intervalul 24 - 30 octombrie vremea la Câmpia Turzii va fi în general frumoasă şi apropiată de normele climatologice. Sub aspect termic nu vor fi modificări mari de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între 14-19 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme normală.

De sâmbătă vremea va deveni instabaila şi şansele de precipitaţii vor creşte. Maximele vor fi mai scăzute coborând până sub 6 grade, iar minimele ar putea fi negative. De altfel, minima cea mai scăzută din intervalul precedent nu a mai fost atinsă din martie.

Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni şi va fi 3, măsurat în condiţiile unui cer senin.

Miercuri, 24 octombrie, va fi o zi caracterizată de un cer variabil, în care soarele se va zări 8 ore, maxima oprindu-se la 17 grade Celsius, în scădere faţă de ziua precedentă. Vânt slab de 12 km/h din direcţia N-E. Şanse de precipitaţii de 10% şi UV de 3. Noaptea, termometrul va coborî până la 5 grade pe fondul unui cer senin. Dimineaţa sunt condiţii de formare a ceţii, existând posibilitatea ca aceasta să persiste până la orele prânzului.

Joi, aspectul general al vremii nu se schimbă: cer variabil, soarele va fi prezent pe cer 7 ore, fără să fie stingherit de nori. Şanse de precipitaţii 0%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 10 km/h din direcţia N-E. Temperatura maximă constantă faţă de ziua precedentă şi va atinge 17 grade Celisus. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 4 grade pe fondul unui cer senin. Indicele UV va fi de 3. Deasemenea sunt condiţii de formare a ceţii, care să persiste până la orele prânzului.

Vineri, 26 octombrie, aspectul vremii va fi următorul: cer variabil cu probabilitate de 10% pentru precipitaţii. Maxima zilei va scădea faţă de joi, ajungând la 16 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 8 km/h din direcţia N-V. Minima va coborî până la 4 grade, iar probabilitatea pentru o noapte cu cer senin este ridicată. Soarele se va putea vedea 7 ore fără să fie stingherit de nori. Inidce UV 3. Ceaţa se va forma pe parcursul nopţii şi se va disipa după orele prânzului.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme în general închisă: cer variabil la început, care apoi va deveni noros şi 40% şanse de precipitaţii. Maxima va cunoaşte o scădere accentuată atingând 8 grade Celsius, vânt slab de 12 km/h din direcţia N-E. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 1 grad pe fondul unui cer ce va fi mai mult noros. Soarele va străluci 2 ore fără să fie deranjat de nori, iar UV va avea valoarea 3. Pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică nu se va mai forma ceaţa, datorită cerului mai mult noros.

Duminică, 28 octombrie, va fi o zi în care soarele nu se va zări de sub pătură groasă de nori, iar cerul va fi noros. Şanse de precipitaţii 80%. Vântul va sufla slab cu viteză de 14 km/h direcţia N-E, temperatura maximă va cunoaşte o scădere faţa de ziua precedentă oprindu-se la 5 grade. Noaptea, minima va coborî până la 0 grade Celsius pe fondul unui cer variabil. Este posibil să cadă precipitaţii mixte odată cu lăsarea serii.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul variabil, mai mut noros în care regimul termic va fi în urcare, datorită intrării în peisaj a unei mase de aer mai caldă venită din V continentului. Şanse de 20% pentru ploaie, maximă de 9 grade şi vânt slab de 10 km/h din direcţia N-E. Soarele se va putea vedea pe cer 2 ore. Noaptea va aduce o minimă de 0 grade şi un cer variabil. Indice UV din nou va atinge valoarea 3.

Marţi aspectul vremii nu se va schimbă cerul fiind noros spre variabil, 12 grade Celsius maximă, vânt slab de 10 km/h de direcţie N, iar şansele pentru ploaie sunt de 40%. Soarele va străluci 2 ore fără să fie acoperit de nori. Temperatura nocturnă va coborî până la 0 grade pe fondul unui cer variabil, fără şanse mari de precipitaţii. Este posibilă formarea ceţii odată cu lăsarea serii.

Câteva sfaturi şi predicţii:

- vremea îşi intra în normalitate din punct de vedere termic, nopţile devenind mai reci, lucru care va fi asimilat la început destul de greu de organismul nostru care a fost până nu demult obişnuit cu temepraturi foarte ridicate

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time