Belşug şi muzică populară de Ziua Recoltei

ziua-recolteiZiua Recoltei a fost celebrată astăzi, 28 septembrie 2011, la Câmpia Turzii, cu muzică populară, voie bună, dar şi cu standuri îmbelşugate. Dacă pentru locuitorii oraşului, oferta a fost generoasă şi au avut de unde să aleagă, pentru comercianţi lucrurile nu au stat la fel de bine, întrucât mulţi din aceştia susţin că au vândut mai puţin decât într-o zi obişnuită.

A cincea ediţie a Zilei Recoltei a avut loc în Piaţa Mare şi a început de dimineaţă, pentru ca toată lumea să reuşească să îşi facă proviziile pentru anotimpul rece. Agricultorii şi-au expus marfa pentru a fi admirată, dar şi achiziţionată. Fiecare comerciant a încercat, aşa cum s-a priceput, să îşi amenajeze standul cât mai frumos, întrucât cel mai deosebit dintre toate a primit Distincţia Ziua Recoltei Câmpia Turzii 2011, din partea primarului municipiului, Ioan Vasinca.

Doamna Margareta Puşcaş, în vârstă de 72 de ani, din comuna Viişoara şi-a făcut cumpărăturile, pregătindu-se pentru iarnă. A venit la Câmpia Turzii pe jos, dar a intuit că va avea avea nevoie de ajutor pentru a transporta acasă toate cele achiziţionate, fapt pentru care a venit cu un cărucior. A cumpărat câteva kilograme de roşii, ardei, vinete şi alte bunătăţi, chiar dacă cu o săptămână înainte, s-a asigurat ca în cămara sa, să nu lipsească nimic din cele necesare pentru iarnă.

Te doare sufletul să le laşi aici

„ Am văzut că recolta este frumoasă şi chiar dacă nu plouă, legumele s-au făcut. Am văzut undeva, acolo în spate, un dovleac foarte mare. Am fost şi anii trecuţi pe aici, dar recolta nu a fost aşa bogată ca acum. Am luat roşii cu 80 de bani. Am văzut şi cu 50. Sunt din abundenţă şi deşi nu a plouat, oamenii le-au îngrijit. Acasă mi s-au uscat roşiile. Ne aprovizionăm de unde putem. Nu era chiar nevoie, că am cumpărat şi săptămâna trecută, dar am zis că să mai iau, până mai am de unde. Dacă nu, aici rămân, pe piaţa şi e păcat, te doare sufletul să le laşi aici. Nu cumpărăm noi chiar tot, că nu putem, dar e păcat de ele", a declarat pentru Câmpia eXpress, Margareta Puşcaş.

În zi de sărbătoare, comercianţii şi-au expus cele mai îmbietoare produse. Deşi recolta a câştigat admiraţia cetăţenilor, nu a reuşit să îi înduplece să cumpere mai mult ca în alte zile. „Vânzarea a fost slabă. Nu am vândut nici măcar jumătate din produse. În zilele normale am vândut mai mult. Lume a fost, dar vânzarea, tare proastă", ne-a mărturisit, un comerciant dezamăgit de situaţie.

Un alt vânzător, pe nume Ciprian, ne-a explicat şi motivul pentru care oamenii nu s-au îngrămădit ca alte ori să cumpere fructe şi legume: „Nu sunt bani, lumea nu mai vrea cartofi, mănâncă doar carne. Nu mai sunt bani. A fost mai rău ca în alte zile. Cred că nu s-au luat pensiile, pentru că de lucrat, nu mai lucrează nimeni în ţara asta. Cartofii şi varza sunt 50 de bani. O nimica toată, dar tot nu sunt cumpărători", a declarat pentru Câmpia eXpress, tânărul. Cu toate acestea, comercianţii speră că la anul va fi mai bine şi va fi mai generos pentru buzunarele lor.

Must preparat în văzul trecătorilor

Până atunci, însă, ne oprim puţin şi la standul domnului Levente Demeter, unde s-au putut degusta băuturi tradiţionale: pălincă, vin alb, vin roşu de casă, precum şi must, făcut pe loc, în faţa trecătorilor. Acesta a participat la Ziua Recoltei şi anul trecut, când a amenajat cu meticulozitate un stand pentru murături. Nici acum, însă nu i-a lipsit inspiraţia: şi-a aranjat standul ca la carte, iar lângă scenă, a amenajat un car, ce a constituit, cu siguranţă, una dintre principalele atracţii ale evenimentului.

Buna dispoziţie a început de dimineaţă. Nu a lipsit nici muzica populară, cea mai îndreptăţită să întreţină atmosfera în ziua dedicată recoltei. Ansamblurile „Mugurelul" şi „Ardeleana" au susţinut un spectacol folcloric, alături de artiştii locali de muzică populară Liliana Oara, Aurica Corşeu, precum şi grupul de Canto al Casei de Cultură "Ionel Floaşiu" şi grupul Melody.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time