Avram Gal: „Îmi privesc viitorul mandat de primar cu suflet şi sudoare”

avram galAvram Gal este Preşedintele departamentului Diaspora al Partidului Conservator, candidat la alegerile parlamentare de anul viitor, dar, mai presus de toate, candidat la funcţia de Primar al Municipiului Câmpia Turzii. Aceasta este dorinţa cea mai apropiată de sufletul politicianului, întrucât aspiră nu doar la un statut oficial, ci şi la apropierea reală de cetăţenii oraşului.

Reporter: Domnule Avram Gal, de ce vă atrage perspectiva de a fi primar, în detrimentul altor funcţii şi perspective?

Avram Gal: Pentru mine Câmpia Turzii este locul de suflet, în care eu şi familia mea ne-am construit rădăcini de nestrămutat. Visurile mele legate de acest oraş merg de la dorinţa de a-mi creşte copiii într-un mediu curat, cât mai apropiat de ideal, şi până la a privi în jurul meu şi a mă bucura de tot mai multe zâmbete pe feţele senine ale oamenilor, a căror viaţă se va îmbunătăţi cu fiecare zi. Destinul meu este împletit cu cel al oraşului nostru şi dacă voi deveni primar, aş dori ca peste mulţi ani să mă purtaţi în amintire nu doar ţinând discursuri sau stând în birou, ci în permanentă mişcare, în mijlocul oamenilor, în locurile unde vor exista lucrări în folosul comunităţii, acolo unde prezenţa mea este necesară şi utilă. Îmi privesc viitorul mandat de primar cu suflet şi sudoare.

R.: Consideraţi că veţi contribui la dezvoltarea comunitaţii locale şi la realizarea unei schimbări în bine?

A.G.: Mă simt în măsură şi vă asigur că am puterea şi motivaţia să-mi asum responsabilitatea unei asemenea funcţii şi a unei schimbari. Câmpia Turzii este o comunitate mică, dar care are nevoie de dezvoltare pe multe planuri. Eu cred că pentru realizarea acestui deziderat şi pentru a se schimba câte ceva la prima instituţie din oraşul nostru, trebuie îndeplinite câteva cerinţe. În primul rând, trebuie luate în vizor domenii sensibile, ca educaţia şi sănătatea. Acţiunile de direcţionare în educaţie nu sunt altceva decat cea mai importantă măsură de prevenire a tuturor riscurilor existente şi tot ceea ce înseamnă viitorul comunităţii. De aceea, mă voi ocupa de dotarea grădiniţelor, a şcolilor şi a clubului copiilor. Toate cabinetele şcolare de specialitate (de chimie, de biologie etc.) vor fi dotate la cele mai înalte standarde. Să nu uităm de importanţa sportului în dezvoltarea celor mici şi de susţinerea acestuia prin atragerea de sponsorizări pentru echipele de rugby, fotbal etc.

În domeniul sănătăţii, voi întreprinde demersuri pentru menţinerea şi dezvoltarea sistemului de sănătate, dar voi merge mai departe, la dotarea şi extinderea spitalelor, la atragerea medicilor, pentru a avea cât mai multe specialităţi la dispoziţia pacienţilor.

R.: Domeniul social, dar şi cel religios, reprezintă încă un subiect sensibil, care necesită o serie de acţiuni după o analiză atentă. Aţi trecut măsuri pentru aceste domenii în viitoarea agendă de primar?

A.G.: Bineînţeles, agenda mea cuprinde multe măsuri în acest sens, însă voi încerca să le prezint cât se poate de concis. Am sesizat necesitatea imperioasă a cantinelor sociale, pe care le voi înfiinţa în toate cartierele. Pentru că am menţionat mai devreme importanţa unui mediu curat pentru copiii noştri, voi aloca fonduri în vederea achiziţionării unui incinerator pentru deşeuri şi a unei staţii pentru uleiurile uzate. Pentru incinerator am avut deja o primă discuţie cu directorul general al FCC (companie spaniolă de salubritate), alături de care am pus bazele unei investiţii a companiei în România.

O altă problemă stringentă este readucerea aproape de cetăţeni a serviciilor legate de utilităţi, pe care le-am pierdut în favoarea oraşului Turda (E-ON Gaz, ELECTRICA, ANAF). Această chestiune urcă în topul priorităţilor pentru un viitor mandat, pe care o voi rezolva chiar în primul an, fiindcă este o bătaie de joc la adresa cetăţenilor să fie nevoiţi să facă deplasări la Turda, pentru a duce documentaţiile pentru avizare şi pentru a-şi rezolva problemele.

Vârstnicii reprezintă o categorie vulnerabilă şi esenţială a unei societăţi, de aceea autorităţile locale au datoria de a le oferi comoditate şi protecţie. Voi aloca fonduri pentru construirea unui camin pentru aceştia, dar mă gândesc şi la Asociaţia pensionarilor independenţi. În cadrul acesteia, unul dintre proiecte va fi organizarea, împreună cu fiecare parohie, a unui traseu anual ecumenic prin ţară, proiect ambiţios pe care vom încerca să-l punem în practică prin parteneriate cu bisericile ortodoxe şi catolice. La fel de importantă va fi sprijinirea tuturor cultelor religioase cu fonduri de la Primărie şi cele obţinute în urma unui lobby susţinut la Guvern şi la Consiliul Judeţean, care ne va putea sprijini cu fonduri suplimentare în acest sens.

R.: Ce aspecte v-aţi gândit să îmbunătăţiţi, la care actuala conducere locală are carenţe, de exemplu pe domeniul social?

A.G.: În contextul în care a venit iarna, care se anunţă geroasă şi am văzut cu toţii că a început să ne afecteze încă din luna octombrie, o prioritate strategică pentru mine este izolarea blocurilor. Acesta reprezintă un aspect crucial pentru economisirea resurselor de încălzire şi mai ales pentru economiile din buzunarele locuitorilor oraşului. Actualul edil a făcut această promisiune în campania electorală, însă nu s-a implicat în mod considerabil în această problemă pe parcursul mandatului.

Un alt aspect notabil este infrastructura, o carenţă generală la nivel naţional. Câteva dintre măsurile pe care le voi implementa, ca viitor primar, sunt: amenajarea parcului din oraş la standarde europene (unde se vor include un bazin olimpic, terenuri de sport, spaţii de agrement), modernizarea trotuarelor, subtraversarea căii ferate pentru asigurarea legăturii pietonale a cartierului Şarât cu centrul oraşului şi, bineînţeles asfaltarea şi modernizarea străzilor. Doresc amenajarea cimitirelor din oraş, plasarea de băncuţe, modernizarea capelei. Mai mult, pe lista viitoarelor realizări am trecut o capela în Sâncrai şi una în cartierul Şarât, dar şi schimbarea iluminatului public cu leduri, sistem care s-a implementat deja în multe oraşe din ţară, care funcţionează şi aduce economii de până la 30% la facturi. Pentru a putea să implementăm măsuri ambiţioase pentru crearea unui confort sporit cetăţenilor, e imperios necesar ca în acelaşi timp să punem în practică un plan de a economisi cât mai multe resurse financiare la bugetul local.

R.: Toate proiectele menţionate de dumneavoastră sunt foarte necesare şi ambiţioase. Va fi realistă implementarea lor, având în vedere că bugetele locale sunt tot mai sărace?

A.G.: Într-adevăr, n-ar fi înţelept şi realist să mă bazez, în demersurile mele, exclusiv pe resursele de la nivel local. De aceea, mi-am construit şi un plan de atragere a resurselor de finanţare din diferite părţi. Pentru mine, e crucială atragerea investiţiilor, care ar porni o reacţie în lanţ pozitivă: creşterea numărului de investiţii va conduce automat la fonduri sporite la bugetul local. Am în vizor atragerea de finanţări de la bugetul statului, din fonduri europene (prin dezvoltarea compartimentului aferent din cadrul primăriei), parteneriatul public-privat, contribuţiile din sfera ONG-urilor, cum ar fi, de exemplu, Ordinul Cavalerilor de Malta pentru căminul de bătrâni.

R.: Într-adevăr, în actualul context economic, atragerea de investiţii poate fi o oportunitate care să salveze economiile precare şi care ar contribui la dezvoltarea nivelului de trai într-o comunitate.

A.G.: E extrem de important pentru mine să îmi îndeplinesc promisiunile şi am început deja să iau măsuri pentru comunitatea din Câmpia Turzii şi din împrejurimi. Luna trecută, am bătut palma cu compania italiană OTC Doors, care va deschide o fabrică de producţie în zonă, investiţie care va genera cel puţin 200 locuri de muncă. Un obiectiv ambiţios, dar sustenibil şi realist pentru un viitor mandat, este crearea a minim 3000 locuri de muncă pentru cetăţeni, care va fi o consecinţă firească a atragerii de investiţii.

R.: Mulţumim, dle Avram Gal. În încheiere, ce mesaj aţi dori să transmiteţi cetăţenilor din Câmpia Turzii?

A.G.: Desigur că aş mai putea prezenta şi alte proiecte care se impun a fi realizate în oraşul nostru, dar voi detalia aceste lucruri în campania electorală. Doresc să mai adaug că ma voi concentra în următoarea perioadă, nu atât să arăt cu degetul către ce s-a făcut rău sau bine până acum, ci să mă consult în primul rând cu cetăţenii municipiului, voi studia legile şi celelalte acte normative şi mă voi pregăti din toate punctele de vedere, pentru a nu înşela aşteptările electoratului, în cazul în care voi fi ales primar. Nu-mi doresc o candidatură şi un mandat unilateral, ci îmi doresc să am mereu sprijinul cetăţenilor, pe care şi eu să-i sprijin, la rândul meu.

 

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time