Miercuri, 21 Iunie 2017

Meteo 21-27 iunie: Află cât de cald va fi la Câmpia Turzii

Ultima săptămână a fost caracterizată de un timp mai rece din punct de vedere termic si destul de schimbator sub aspectul vremii mai ales pana spre finalul intervalului, cand temperaturile au fost mai scazute decat media climatologica cu pana la 6-7 grade.Incepand de luni, insa am avut parte de maxime ce au ajuns pana la 27-28 grade, ceea ce se caracterizeaza printr-o vreme normala pentru perioada in care ne aflam.In medie temperaturile au fost cu 5 grade mai scazute decat in mod normal.

Totusi incalzirea resimitita la inceputul saptamanii s-a permanentizat concomitent cu disparitia ploilor.

Instabilitatea atmosferică s-a manifestat cu precadere incepand de vineri, inregistrandu-se un total de precipitatii de 44 l/mp pentru ultimele 7 zile.Coordonatele pentru urmatoarea perioada nu se prea mo-difca, urmand ca ploile cu caracter torential sa aiba sanse mici de aparitii, iar temperaturile vor ajunge din nou peste normalul perioadei, maximele incadrandu-se intre 27-33 grade.Pana acum luna iunie a fost o luna destul de atipica, cu precipitatii insemnate cantitativ, ele insumand in primele 20 de zile 90% din normele climatologice pentru intreaga luna. Temperatura medie a fost totusi cu 3 grade sub cea normala, nereusind inca sa se atinga pragul celor 30 de grade.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 17 iunie când maxima a urcat la 18 grade, minima atingând 12 grade Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 20 iunie când maxima a ajuns la 28 grade, minima coborând la 16 grade Celsius. Diferenta dintre maximele celor 2 zile a fost de 10 grade,iar între minima cea mai scăzută si maxima cea mai ridicată de 16 grade Celsius, ceea ce inseamna o diferenta mica si destul de usor de suportat pentru organism pentru un interval atat de scurt, intre cele doua extreme. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a prezentat relativ identic, diferentele de temperatura fiind mai mici totusi, iar precipitatiile cazute au fost mai bogate, cantitativ.Se pare totusi ca vor urma cel putin 2 saptamani cu temperaturi ridicate si precipitatii mai putine, ceea ce ar putea conduce la instituirea punctiforma a codurilor galbene de canicula.

În intervalul 21 - 27 iunie vremea va fi mai calda fata de normal si stabila de la inceputul si pana la finalul intervalului, precipitatiile urmand sa aiba sanse mari sa apara doar miercuri si vineri. Sub aspect termic nu vor fi modificări seminificative de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între 27 si 33 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme mai calda fata de normal.Se poate vedea o tendinta de crestere a temperaturii in acest interval, o data cu frecventa tot mai rara a ploilor.

Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni si va fi 8-9, măsurat în conditiile unui cer senin.

Miercuri, 21 iunie, va fi o zi caracterizată de un cer in general variabil, în care soarele va straluci fara sa fie deranjat de nori 6 ore, maxima oprindu-se la 27 grade Celsius, in scadere fata de ziua precedenta. Vânt slab de 14 km/h din direcţia S-V. Sanse de precipitatii 70%, indeosebi dupa-masa cand fenomene meteo periculoase de scurta durata sunt posibile: grindina, vant puternic si descarcari electrice. Noaptea, termometrul va coborî până la 16 grade pe fondul unui cer in degajare.Preicpitatiile ar putea depasi 20-25 l/mp in decursul acestei zile.

Joi, aspectul general al vremii nu se va schimba foarte mult. Soarele va reusi sa straluceasca 10 ore. Sanse de precipitatii 20%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 15 km/h din directia S-V. Temperatura maximă va fi in crestere fata de ziua precedentă si va atinge 28 grade Celsius.Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 15 grade pe fondul unui cer senin.Indicele UV ar putea ajunge la 9, ceea ce inseamna o valoare destul de periculoasa.

Vineri, 23 iunie, aspectul vremii va fi următorul: cer variabil, cu probabilitate de 70% pentru precipitatii. Maxima zilei va fi in crestere fată de joi, ajungând la 30 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 14 km/h din directia S-V. Minima va coborî până la 15 grade.Precipitatiile vor aparea indeosebi dupa-masa cand fenomene meteo periculoase de scurta durata sunt posibile: grindina, vant puternic si descarcari electrice.Preicpitatiile ar putea depasi 10-15 l/mp in decursul acestei zile.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme ce va fi frumoasa: cer in general senin si o maxima in crestere la 31 grade Celsius, vânt slab de 14 km/h din directia S-V. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 17 grade pe fondul unui cer senin.Atentie la indicele UV care ar putea ajunge la 9, ceea ce inseamna mult pentru un ten sensibil.

Duminica 25 iunie va fi o zi în care soarele va fi prezent pe cer 9 ore, iar cerul va fi in general variabil, cu sanse mici de furtuni spre dupa-masa. Sanse de precipitatii 30%.Vântul va sufla slab cu viteză de 16 km/h directia V, temperatura maxi-mă va fi in crestere fata de ziua precedentă oprindu-se la 32 grade. Noaptea minima va coborî până la 18 grade Celsius pe fondul unui cer senin.Din nou indicele UV ar putea ajunge la 9.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul variabil în care regimul termic va fi constant, datorita aceleiasi mase de aer cald venita din V continentului si intrate miercuri seara in peisaj. Sanse de 20% pentru ploaie, maximă de 33 grade si vânt slab de 12 km/h din directia S-V. Soarele se va putea vedea pe cer 11 ore. Noaptea va aduce o minimă de 18 grade si un cer variabil.Dupa-masa fenomene meteo periculoase de scurta durata sunt putin probabile: grindina, vant puternic si descarcari electrice, iar precipitatiile ar putea depasi 10-15 l/mp.

Marti aspectul vremii nu se va schimba cerul fiind mai mult variabil, 33 grade Celsius maximă, vânt slab de 11 km/h de directie S, iar sansele pentru precipitatii sunt de circa 40%. Soarele va străluci 10 ore fără să fie acoperit de nori. Tempe-ratura nocturnă va coborî până la 19 grade pe fondul unui cer variabil, fara sanse de precipitatii.Exista sanse ca precipitatiile sa fie insotite de descarcari electrice si intensificari scurte ale vantului si sa depaseasca 15-20 l/mp.

Câteva sfaturi si predictii

- vremea va fi in general frumoasa, dar scurte intervale cu fenomene meteo periculoase(ploi torentiale, grindina, intensificari ale vantului) sunt posibile zilnic

- mare atentie la indicele UV care va ajunge is depasi valoare 9 in unele zile, asadar evitati expunerea directa la soare intre 12-16, si folositi creme cu protectie solara ridicata.

- temperaturile vor fi intr-o continua crestere continua asadar pregatiti-va pentru o perioada fierbinte, in care hidratarea nu ar trebui sa lipseasca

  • Published in Meteo
Read more...

Vernisaj la “Vis-à-Vis”

În data de 15 iunie 2017, orele 18.00, a avut loc o nouă întâlnire la prima cafenea culturală din Câmpia Turzii - “Vis-à-Vis”, organizată de Asociaţia Artiştilor Plastici din Câmpia Turzii.

Invitaţii Danielei Deac au fost Ana Maria Nagy, un designer în sticlă recunoscut la nivel national şi internaţional – autoarea expoziţiei intitulate „Universul sticlei” şi Dan Istrate, neobositul interpret, organizator de evenimente, prezentator, jurnalist şi artist fotograf prezent cu o expoziţie de fotografie imprimată pe lemn. A fost o întâlnire deosebită la care au participat şi Mihai Andrei Popa, Expert în artă fotografică la Școala de Arte “Tudor Jarda” Cluj-Napoca, poetului turdean Călin Pop dar şi o parte din elevii din clasa a VI-a de la Şc. Gimnazială Pădureni – invitaţi ai lui Dan Istrate.
În cadrul evenimentului, s-au depănat amintiri, alaturi de artiştii care au expus, în timp ce s-au degustat din preparatele tradiţionale pregătite de mamici ale elevilor implicaţi în proiectul lui Dan Istrate: Alexandra Bodea, Antonia Buţurcă, Adrian Cîndea, Antonio Daniel, Dragoş Ghejan, Darius Laţa, Paul Surgent, Ioana Coc, Alin Saroşi, Riana Ţîrlea, Diana Uţiu, Daiana Rus, Daniel Ursan şi Gabriel Hanuschi.

Primarul Dorin Lojigan şi viceprimarul Robert Szabo au fost prezenţi la eveniment, salutând faptul ca municipiul Câmpia Turzii are artişti talentaţi, oameni de valoare care contribuie la îmbogăţirea culturală a locului.

Foto: Mihai Andrei Popa

Read more...
Subscribe to this RSS feed

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time