Votează "Colţul Verde" al şcolilor din oraş

coltul verdeAsociaţia RECOLAMP şi Organizaţia ECOTECA, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, au lansat cel mai mare program naţional şcolar de colectare selectivă a deşeurilor din România, denumit „Colţul Verde din şcoala mea”. Concursul se desfăşoară în perioada 27 septembrie - 10 noiembrie, iar oraşul nostru este reprezentat de Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" şi Liceul Teoretic "Pavel Dan".

Ce este un Colţ Verde?

Colţul Verde este un ansamblu de recipiente destinate depozitării temporare a deşeurilor reciclabile,înainte de predarea acestora către un colector de deşeuri sau salubrizator.Tipurile de deşeuri care pot fi depozitate în Colţul Verde sunt: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE), becuri şi tuburi fluorescente, baterii.

Ce se intâmplă cu deşeurile colectate?

După ce sunt colectate în recipientele dedicate, deşeurile sunt date spre reciclare. Acest proces este diferit pentru fiecare în parte.

Hârtia este sortată, separată de alte tipuri de deşeuri (dacă este cazul) şi transformată în pastă de lemn şi apoi din nou în hârtie. O tonă de hârtie salvează cinci arbori cu o vechime de 80-100 de ani. Din plastic se obţin fibre pentru covoare sau piese auto, material de umplutură pentru jucăriile de pluş, materiale izolatoare, carcase pentru CD-uri, etc. Fiecare tonă de plastic reciclat salveaza între 700 şi 800 de tone de petrol brut.

Metalul din dozele de băuturi şi cutiile de conserve, este reciclabil 100% si fara limita de repetari. Sticla reciclata se transforma in sticla noua sau in materiale de constructii, după ce in prealabil deşeul este curăţat şi mărunţit. DEEE-urile sunt sortate si descompuse in materiale componente (plastic, metal, sticla) si apoi, fiecare dintre acestea se curata de substante nocive si se recicleaza corespunzator.

Din neoane şi becuri se extrag substanţele periculoase (ex. mercur), iar apoi sticla si metalulvrezultate intra din nou in fabricarea de produse noi, iar din baterii se recuperează metale utile pentru economie, prevenindu-se in acelasi timp poluareavmediului datorata substantelor nocive care s-ar scurge altfel in sol sau in apă.

Care sunt premiile?

Prima etapa a concursului naţional "Colţul Verde din şcoala mea" vine cu premii în valoare totală de peste 10.000 euro şi vor consta în produse şi dotări necesare instituţiilor de învăţământ.

Cum poţi ajuta şcolile din Câmpia Turzii?

Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" şi Liceul Teoretic "Pavel Dan" participă la acest concurs. Tot ce trebuie să faci este să le dai un vot pe unul din link-urile de mai jos. 

Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu"

Liceul Teoretic "Pavel Dan"

Ultima zi a votului este 9 noiembrie 2011!

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time