Vocea cetăţeanului: Reflecţii la adresa aleşilor locali

campia turzii iarnaLa început de an nou, urez LA MULŢI ANI ! celor ce s-au angajat prin jurământul depus la învestire, că vor respecta legea şi vor acţiona spre binele locuitorilor municipiului.

Sunt cetăţean ca oricare altul, poate cu puţin mai dezvoltat simţ civic şi de aici ca o consecinţă, mai incomod în relaţia cu puterea.
Cu toţi ne dorim în anul care deja am intrat, să se îmbunătăţească traiul comunităţii noastre urbane, ca rezultat şi al acţiunii primarului şi consilierilor. Pentru acest deziderat, consider că nu este de prisos, să atrag atenţia asupra unor deficienţe manifestate cu ocazia deliberărilor, în cadrul şe-dinţelor lunare ale Consiliului local.

Voi face referire la doua hotărâri locale, din ultimele luni ale anului 2012 şi anume: prima, care priveşte declararea stadionului de fotbal drept monument istoric iar a doua, cea legată de transformarea RAGCL în SRL.

De la început afirm că, pentru declararea stadionului ca şi monument istoric, chiar dacă numai de importanţă locală, este înafara legii şi reprezintă o mostră de superficialitate şi lipsa de exerciţiu în realizarea funcţiei în care aţi fost aleşi. Ca circumstanţă agravantă este faptul că, în cadrul discuţiilor preliminare votului, domnul consilier Spătariu, a argumentat concis şi clar, în ce consta ilegalitatea hotărârii. Nu îmi pot explica de ce totuşi, s-a votat (mai puţin consilierul amintit) o hotărâre ilegală, în loc să se cerceteze şi să se dezbată chestiunea, spre a se lămuri, chiar dacă domnul Primar credea, puţin zeflemist, că domnul consilier făcea „seminar” în şedinţă.

Domnilor aleşi, aţi jurat să respectaţi legea! Vă solicit să hotărâţi într-o noua şedinţă, anularea acestei hotărâri şi să învăţaţi că activitatea dumneavoastră, nu este o joacă şi implică responsabilitate.

Procesul verbal din 24 octombrie 2012 al şedinţei extraordinare la care au lipsit (motivat sau nu) opt consilieri demonstrează o crasă lipsă de profesionalism şi o încercare de camuflare a defecţiunilor.

Hotărârea care priveşte transformarea actualului RAGCL într-un SRL, a fost precedată la discuţii de poziţia fermă, corectă, argumentată şi responsabilă a domnului consilier Tot, asupra căreia voi face doar câteva remarci. Mai întâi, pe bună dreptate a ridicat problema că, nu se cunoaşte situaţia reală actuală a patrimoniului, că au fost înstrăinate active despre care nu se ştie nimic, sub aspectul legalităţii operaţiunilor. Apoi că, documentaţia proiectului de hotărâre nu este fundamentată pe lege, bâlbâiala în ce priveşte numirea administratorilor şi altele, ceea ce l-a făcut chiar şi pe domnul Primar, să fie sceptic în privinţa promovării proiectului de hotărâre şi totuşi s-a votat.

În cazul ambelor hotărâri, m-a surpins faptul că dintre cei trei consilieri, avocaţi de profesie - deci cu pregătire juridică superioară- la votare s-au poziţionat în tabere diferite. Nici chiar cei cu expertiză în domeniu, nu se pot armoniza în vederea unui front comun, pentru asigurarea respectării legii ? Nu mai vorbesc despre secretarul primăriei sau înlocuitorul său, tot cu pregătire juridică superioară, care este obligat prin lege, să nu contrasemneze hotărârile votate, dar consi-derate a fi nelegale! Nu este prima oară când hotărâri nelegale, au fost contrasemnate de către secretar. E bine oare, parafrazându-l pe Preşedintele ţării? Este de înţeles de ce domnul consilier Tot, s-a referit şi la o eventuală iniţiere a unui concurs, pentru promovare pe post de persoană corespunzătoare.

Domnilor aleşi, aş vrea să cred că nu vă supără reflecţiile mele şi veţi aprecia că nu sunt singurul care vede şi gândeşte aşa, în condiţiile în care populaţia are foarte mari aşteptări de la dumneavoastră.

În altă ordine de idei dacă tot s-a făcut majorarea, nu vă gândiţi să demaraţi proiectul de subtraversare a liniei ferate pentru locuitorii din cartierul „ Şarât” ? În perioada preelectorală a alegerilor locale din 2012, mai mulţi candidaţi la funcţia de Primar, au făcut promisiuni ferme că problema se va rezolva. Unul avea deja avize, altul deja începea proiectul şi tot aşa. Sper că locuitorii să nu trebuiască să aştepte noile alegeri viitoare, pentru a primii noi promisiuni doar.

Aş mai adăuga ceva şi anume: în cadrul proiectului „Şi noi putem”, cred că ar fi benefic pentru locuitorii municipiului, să se poată beneficia în mai mare măsură, de serviciile săptămânalului „Câmpia eXpress”. Sunt multi cetăţeni care nu au acces la internet şi o revigorare a apariţiilor acestei publicaţii, inclusiv prin iniţierea unor dezbateri publice, pe diverse teme de actualitate, ar putea da un plus de valoare acţiunilor execu-tivului şi consiliului local, iar cetăţenii ar putea avea o tribună unde să se exprime necenzurat (cei care doresc).

M-aş simţi onorat să primesc replici sau opinii, mai ales critice, dar argumentate, în legătură cu cele scrise aici, ceea ce ar demonstra o participare activa a concitadinilor la viaţa socială, inclusiv din partea puterii locale.

Cu bună credinţă,
Crişan Mircea

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time