Trichineloza, un pericol în perioada sărbătorilor

porciDirecţia de Sănătate Veterinară şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a depistat recent opt cazuri de trichineloză, după ce au analizat carnea de porc provenită de la animalele sacrificate în gospodăriile oamenilor din judeţul Cluj, cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Anul acesta, primele trei cazuri de trichineloză au fost depistate în localităţile Copăceni, Câmpia Turzii şi Mihai Viteazu. Carnea nu a fost consumată de către proprietarii acestor animale.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare recomandă tuturor celor care au sacrificat porci în gospodăria proprie să ducă la analize carnea pentru a evita riscurile la care se pot expune. Analizele efectuate în reţeaua sanitară veterinară publică de stat costă 7 lei, dar acestea pot fi realizate şi în cabinetele veterinare private, împuternicite să efectueze acest examen de către DSVSA Cluj.

Trichineloza este o boală care se transmite de la animale la om prin consumul de carne infestată, fie că e vorba de carnea de porc, de vânat de mistreţ, urs, cal, nutrie care prezintă parazitul Trichinella Spiralis. Porcinele diagnosticate de medicul veterinar cu trichineloză se despăgubesc de stat dacă creşterea animalului s-a facut cu respectarea legislaţiei sanitar veterinare în vigoare, iar animalul este înregistrat în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare al Animalelor, Baza Naţională de Date. Porcii respectivi trebuie să poarte un crotal auricular cu un număr de înregistrare. După sacrificarea animalului în mod tradiţional, proprietarul acestuia trebuie să predea la medicul veterinar crotalia auriculară, odată cu prezentarea probei de carne pentru examenul trichineloscopic.

În România trichineloza a fost semnalată aproape pe întreg teritoriul, mai ales sub formă de focare familiale, generate de consumul de carne de porc din gospodăriile individuale. Ţara noastră a cunoscut după 1989 o creştere de 800 de ori a prevalenţei trichinelozei, una dintre cele mai înalte din Europa.

Omul se infectează în urma consumului cărnii de porc insuficient prelucrată termic. Sub acţiunea enzimelor gastrice ale stomacului, larvele sunt eliberate din chistul muscular şi în 30 de ore se dezvoltă paraziţii adulţi. După şase zile, femela începe să depună larve, care vor ajunge în sânge şi astfel, în tot organismul. Locaţia preferată a larvelor este reprezentată de muşchi.

Gravitatea bolii depinde de numărul larvelor ingerate. S-a constatat că persoanele care au mai puţin de 10 larve la gramul de muşchi sunt asimptomatice, în timp ce persoanele infectate cu 50-100 larve fac o formă severă a bolii. De aceea, într-un focar de trichineloză, numai o parte dintre cei care au consumat aceeaşi carne infectată fac boala, iar la aceştia ea apare sub diferite forme clinice. În forma de gravitate medie, după 1-2 zile de la consumul cărnii, boala debutează cu tulburări intestinale: greţuri, dureri abdominale, vomă şi diaree abundentă.

De regulă, aceste manifestări sunt neglijate de bolnav şi etichetate drept indigestie sau diaree banală, mai ales că cedează spontan, după 1-2 zile. Debutul clinic vizibil al bolii este prin febră, care creşte până la 40°C şi se menţine circa 2-3 săptămâni. Contractarea infecţiei se poate preveni fie prin evitarea consumului cărnii de porc, al preparatelor proaspete de carne (cârnati, şuncă, pastramă) nesupuse controlului sanitar veterinar, fie prin fierberea cărnii (sau prăjirea la minimum 77°C) sau congelarea ei (la -15°C timp de 20 de zile ori la -32°C timp de 24 de ore).

Carnea depistată cu trichineloză este interzisă consumului uman şi se distruge într-o unitate autorizată de neutralizare, sub strict control sanitar veterinar.

 

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time