Şezătoare populară la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii

sezatoare populara clubul copiilor campia turzii 2Componentele Grupului Vocal Melody au fost convocate vineri, 28 octombrie 2011, la o şezătoare populară, care a avut loc la Clubul Copiilor din Câmpia Turzii.

La şezătoare au spus „prezent" 17 „consătence", dispuse să pună în această seară, „ţara la cale", în timp ce fac ceva util. Fiecare dintre fetele din şezătoare a interpretat un rol şi a avut o anumită contribuţie la atmosfera prietenească ce s-a creat. Una dintre fete a jucat rolul gazdei. Aceasta le-a primit cu multă căldură pe celelalte reprezentante ale portului popular la ea acasă, loc unde, cântecele, poveştile, voia bună, s-au încins şi au creat astfel, un loc propice confecţionării de lucruşoare, pregătirii unor reţete tradiţionale sau pregătirii porumbului  pentru o utilizare ulterioară.

Fetele au povestit situaţii din viaţa satului, dar şi din experienţa personală, momente care au introdus auditoriu în tema următoarei piese ce avea să fie interpretată. Astfel, tinerele „gospodine" au cântat piese cunososcute precum: „Toate şogoriţele", „Aseară ţi-am luat basma", „Lucru mare-i omenia"etc.

Nicuşor Lăcătuş, cel care se ocupă de Grupul Vocal Melody şi cel care a coordonat, din spate, această acţiune a pregătit copiii pentru şezătoare timp de o lună şi jumătate:: „Şezătoarea se adresează copiilor şi are ca scop păstrarea tradiţiei. Consider că este un lucru util pentru copii să cunoască istoria şi nu numai istoria, ci şi zonele etnografice, folclorice, pe care România le are. Să nu uităm că în România tot la 20 de kilometri se schimbă peisajul, este ceva unic", a declarat acesta pentru Câmpia eXpress.

Acesta îşi exprimă regretul faţă de preferinţele unor copii care îşi îndreaptă atenţia asupra unor activităţi împrumutate de la stăini, decât asupra valorilor poporului român, care are atât de multe de oferit. Pe parcursul pregătirii şezătorii, Nicuşor le-a oferit posibilitatea fetelor de a-şi da frâu liber imaginaţiei: „ Le-am rugat să îşi găsească ce le-ar plăcea să lucreze. Într-adevăr, la doi copilaşi le-am sugerat să îşi aducă păpuşi, pentru că în poezia lor era vorba de păpuşi, dar în rest şi-au ales singure ceea ce doreau să lucreze, să confecţioneze. Le-am spus copiilor să aibă iniţiativă, le-am explicat că şezătoarea populară nu este un program artistic - au avut voie să vorbească între ei, dar încet", a conchis organizatorul evenimentului.

Pentru prima dată în acesta an, în cadrul programului, a fost introdus şi dansul. La final, după ce au jucat o horă pe cinste, fetele i-au cântat gazdei în semn de mulţumire piesa „Nu-i roman ca ardeleanu ". La plecare, gazda le-a oferit un mic dar pentru că i-au însufleţit timp de mai bine de o oră casa şi le-a poftit să mai vină şi cu alte ocazii.

sezatoare populara clubul copiilor campia turzii 1

 sezatoare populara clubul copiilor campia turzii 15

sezatoare populara clubul copiilor campia turzii 21

Pentru mai multe fotografii, vezi rubrica GALERIE FOTO!

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time