Radu Hanga: "Dacă vrei să fie curat, fă curăţenie!"

radu hanga plantare copaciPrezent la acţiunea de plantare de pomi din curtea Liceului Teoretic "Pavel Dan", primarul Radu Hanga a oferit un scurt interviu elevilor participanţi. Cum vede primarul oraşului problemele de ecologizare şi ce le recomandă tinerilor... în rândurile de mai jos.

Elev: Dacă v-ar ruga cineva să fiţi eco pentru o zi, aţi face-o? 

Radu Hanga: În primul rând, poţi să fii eco din mai multe ipostaze; o ipostază ar fi la vârstă voastră. Dacă aş fi de vârsta voastră şi aş fi în situaţia aceasta m-aş asocia cu nişte colegi, mi-aş fixa atenţia pe o anumită zonă din oraş pe care aş considera-o importantă şi aş organiza o acţiune de curăţenie, de plantat copăcei şi în altă parte decât în curtea şcolii. Dacă aş fi eco în poziţia şi la vârstă la care sunt, aş aduna nişte tineri ca voi şi aş încerca să le explic cât este de importantă curăţenia, igiena şi igiena publică mai degrabă decât igiena personală, pentru că sunt oameni care respectă regulile proprii de igienă şi neglijează igiena publică. Aşadar, există două feluri de comportamente eco: cel individual, în gospodărie şi acasă, şi cel public, în spaţiul public.

Elev: Ce părere aveţi despre eficienţa economică, economisind bani şi protejând mediul în acelaşi timp?

Radu Hanga: Păi, să ştiţi că există un mic conflict între una şi cealaltă. La ora actuală, pentru că e tradiţional, istoric, industriaşii, în primul rând, nu au protejat mediul, dimpotrivă l-au distrus. Există un concept, o idee cum că producătorii valorifică resursele mediului, iar statul acoperă cheltuielile de ecologizare. Asta înseamnă de fapt că ascunzi nişte cheltuieli. Deci ecologia, comportamentul ecologic nu e ieftin, comportamentul ecologic este scump. Diferenţa este că atunci când cheltui pentru curăţenie, pentru ecologie acum, nu vei mai cheltui în viitor. Dacă neglijezi aspectul acesta acum, până la urmă tot va trebui să cheltui, iar cheltuiala cu cât e mai târzie cu atât e mai mare şi produce şi efecte negative asupra sănătăţii înainte de a face curăţenia respectivă.

Elev: Credeţi că din cauza excesului de energie din casele oamenilor şi din dezinteresarea de a face bine planetei se datorează încălzirea globală?

Radu Hanga: Încălzirea globală are două surse: una naturală, au mai fost perioade de căldură şi de frig, glaciaţiuni; de exemplu, un regulator al temperaturii mediului în zona noastră Euro-Atlantică, este Curentul Golfului care duce apă caldă din partea de S în partea de N şi în felul acesta Scandinavia şi ţările din acea zona, deşi sunt mai aproape de Cercul Polar decât noi, au un climat blând. Orice dereglare în circulaţia Curentului Golfului poate să antreneze creşteri sau scăderi de temperatură. Activitatea oamenilor, este şi acesta un factor, în special prin emisiile de CO2 care distrug stratul de ozon, deschid calea razelor ultraviolete şi apare de asemenea şi efectul de seră, deci există şi un factor care ţine de activitatea oamenilor. Acesta este un factor care în timp se va rezolva. Omenirea, la ora asta, face risipă de energie. Uitaţi-vă la câte maşini circulă pe drum fără rost; în fiecare maşină e câte o persoană care arde gazul de pomană. Se vor echilibra problemele acestea şi aţi văzut clădirile acum se fac cu izolaţii termice, înainte ardeai focul în casă şi prin pereţi se risipea energia. Ei bine, acum printr-o mai bună izolaţie scade consumul, scad pierderile, încet încet oamenii se echilibrează pe măsură ce învaţă.

Elev: Ce credeţi că s-ar putea face pentru a-i determina pe locuitorii oraşului să fie mai deschişi la problemele de mediu şi să acţioneze în consecinţă?

Radu Hanga: Noi suntem un oraş, eu cred, ordonat şi curat. Dacă mergeţi prin alte localităţi, o să vedeţi că foarte puţini sunt măcar la nivelul nostru, deasupra nu prea mulţi. Deci, noi trăim într-un oraş cu oameni ordonaţi şi curaţi. Loc pentru mai bine, este! Primul instrument de educare este curăţenia. Oamenii care se formează într-un mediu ordonat şi curat vor fi şi ei, la rândul lor, curaţi. Eu am avut întotdeauna un principiu, pe care vi-l spun şi acum: şi anume, existau discuţii şi înainte, când am mai fost primar, şi în general, în public, că oamenii sunt dezordonaţi, că fac murdărie şi aşa mai departe. Vreau să vă spun că am fost în străinătate şi chiar mă uităm că acolo unde este curat, este curat pentru că se face curat. Am fost în Belgia, era o zi de târg, s-a terminat târgul la ora 16:00, la aceeaşi oră au apărut oamenii de la salubritate şi într-o jumătate de oră au făcut curăţenie lună şi bec. Când au plecat cei care făceau comerţ acolo, murdăria era ca şi la noi. Deci la noi şi în general în zona noastră, problema este să faci curăţenie, nu să critici, nu să aştepţi să facă alţii. Principiul este dacă vrei să fie curat, matură! Dacă întreţii curăţenia, tineretul se formează în spiritul curăţeniei, nu le mai place murdăria şi o vor păstra şi ei. Am fost în Japonia era o curăţenie, dacă tot veni vorba, impecabilă în localităţi. Când am ieşit cu maşina între două localităţi şi pe stânga şi pe dreapta era plin de doze de suc şi altele. Deci în oraş unde se face curăţenie este curat şi acolo, unde nu se face curăţenie nu este. Dacă vrei să fie curat, fă curăţenie!

Andreea Daniel şi Anca Bretoiu, clasa a X-a B

ecoed pavel dan

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time