Peste 82 de milioane de euro așteaptă la ușa Comunității Urbane Arieș
- Written by
- Be the first to comment!
- font size decrease font size increase font size
- Published in Stiri Campia Turzii
- Read 1963 times
Alexandru Sabău, directorul Companiei de Apă Arieș (CAA), a anunțat joi, 23 mai, în cadrul unei conferințe de presă faptul s-a reușit sa obțină acordul pentru accesarea sumei de 82.7 milioane de euro pentru Pasul II al proiectului "Extinderea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Turda-Câmpia Turzii".
Proiectul va fi cofinanțat în proporție de 10% de către Guvernul României și 1% de către consiliile locale din Comunitatea Urbană Arieș (CUA). Cotele de cofinanțare pentru administrațiile locale vor fi: Turda - 296.000 euro, Câmpia Turzii - 286.000 euro, Tritenii de Jos - 62.000 euro, Ceanu Mare - 32.000 euro, Luna - 28.000 euro, Viişoara - 25.000 euro, Ciurila - 18.000 euro, Sănduleşti - 18.000 euro, Mihai Viteazu - 17.000 euro, Călăraşi - 13.000 euro, Petreşti - 13.000 euro și Ploscoş - 10.000 euro.
"Am reușit să aducem 82.7 milioane de euro în cadrul Comunității Urbane Arieș, trecând peste toate greutățile de natură administrativă, economică, politică. [...] Am fost incluși în primul val de accesare a acestui grand al Comunității Europene alături de operatorul regional din Teleorman, operatorul regional din Vrancea, urmând ca semnarea documentelor să aibă loc în prima săptămână a lunii iunie 2013. [...] Este un succes remarcabil al CAA având în vedere că sunt singurii bani care intră în România în aceste perioade mai dificile datorită conjuncturii mondiale și a crizei prelungite la care toți suntem martori. [...]". a declarat în cadrul conferinței de presă Alexandru Sabău, directorul general CAA.
Banii sunt la mână administrațiilor locale
"Pentru a avea acești bani se impun niște condiții minimale, condiții pe care Autoritatea de Management și bineînteles Ministerul (n.r. Ministerul Afacerilor Europene) le-a solicitat până în data de 29 mai 2013 și anume semnarea listelor de investiții de către operator, ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară) şi reprezentanţii locali ai autorităţilor publice locale. De asemenea, emiterea hotărârilor de consiliu local prin care se confirmă existenţa cofinanţării proiectului depus de 1%. În momentul în care documentele acestea sunt înmânate operatorului în 29 mai, noi o să purcedem în săptămâna imediat următoare la semnarea documentelor la minister alături de ceilalţi operatori amintiţi, Teleorman şi Vrancea. [...] În momentul acesta banii sunt la ușă, sunt în stand-by, politicul va decide dacă îi luam sau nu. Sunt convins că absolut nicio forță politică din zonă nu are intenția să piardă acești bani. Absolut niciuna. De ce? Pentru că asigură locuri de muncă, asigură impozite, refacerea infrastructurii și în final bunăstarea celor care locuiesc în Comunitatea Urbană Arieș." a adăgat Alexandru Sabău.
Staţie de tratare a apei din Arieş
În cei 82.7 milioane de euro este prevăzută şi construcţia unei staţii moderne de tratare a apei din Arieş pentru a asigura alimentarea cu apă. Această construcţie este necesară pentru că pe viitor râul Hăşdate s-ar putea să nu mai poată asigura necesarul de apă potabilă pentru zona noastră din cauza secetei. Costurile construcţiei al acestei staţii de tratare se ridică la circa 16 milioane de euro.