Meteo 30 noiembrie - 6 decembrie: Ninsoarea se lasă aşteptată

prognoza meteo campia turzii soare nor mareLuna noiembrie este o lună de tranziţie care face trecerea la anotimpul rece, şi în care fenomenele meteo specifice anotimpului rece devin din ce în ce mai numeroase spre sfârşitul intervalului.Circulaţia aerului este preponderent vestică, iar masele de aer şi ciclonii devin staţionari pentru o perioada mai lungă de timp decât în perioada verii.

Ca precipitaţii o lună normală de noiembrie însumează 30.5 l/mp, iar ca şi temperatură înseamnă o medie diurnă a lunii de 6 grade şi o medie nocturnă de -1. Anul acesta luna noiembrie a fost o lună secetoasă şi mai rece decât normalul perioadei, datorită maselor de aer reci, venite din nordul continentului, coroborate cu lipsa ciclonilor mediteranieni sau oceanici.

Cea mai caldă zi: 6 noiembrie cu o maximă de 15 grade şi cele mai reci nopţi 24 şi 25 noiembrie cu -10 grade. Media diurnă a lunii a fost de 3.2 grade, iar cea nocturnă de -4.6, aşadar o abatere de 3 grade sub norma climatologică a unui "brumar". Precipitaţiile au însumat 2.3 l/mp fiind sub 10% din ce înseamna ultima lună de toamnă.

Pentru luna decembrie ca o prognoză de lunga durată se pare că va fi mai bogată în precipitaţii ca luna precedentă, putându-se chiar depăşi cei 33 l/mp ce indică norma lunii, iar din punct de vedere termic se pare ca va fi o lună puţin mai caldă decât normal, asta însemnând că precipitaţiile vor fi şi lichide, iar de sărbători se pare că vom avea zăpadă cel puţin pentru Crăciun!

Pentru intervalul 30 noiembrie - 6 decembrie: vremea va fi în general închisă din cauza fenomenului de ceaţă persistentă, iar spre sfarşitul intervalului se va înnora treptat existând şanse mai ridicate de precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Temperaturile vor fi mai scăzute pănă spre weekend, urmând ca apoi pe timpul zilei să se depăşească pragul de îngheţ cu câteva grade, iar nopţile să fie mai plăcute.

Masa de aer rece prezentă deasupra Europei Centrale şi de Est este cea care a influenţat vremea în ultimele 3 săptămâni şi se pare că din acest weekend ea va părăsi ţara noastră, lucru care se va resimţi printr-o vreme mai caldă, o presiune atmosferică în uşoară scădere, ceaţă care se va disipa lăsând loc unui cer variabil spre noros. Bruma va dispărea treptat de pe parcursul nopţilor.

Indicele UV constant pe parcursul întregii săptămâni va rămâne la 1. Indicele de răcire IR, care indică temperatura resimţită de corp şi calculat în funcţie de temperatură, umiditate şi viteza vântului va fi în uşoară creştere.

Miercuri, 30 noiembrie, va fi o zi caracterizată de un cer senin în care soarele va străluci 8 ore nestingherit de nori cu condiţia ca ceaţa să se risipeasca, iar maxima va atinge -3 grade Celsius. Vânt slab de 5 km/h şi un indice de răcire IR de -4. Noaptea, termometrul va coborî până spre limita unei nopţi geroase, adică -8 grade, iar spre dimineaţă se va produce bruma şi evident ceaţa. IR nocturn de -10.

Joi, aspectul general al vremii nu se schimbă: cer senin, soare care va fi prezent pe cer 7 ore, cu aceaşi condiţie ca ceaţa să se disipeze. Vânt va fi slab, de 6 km/h. Temperatura maximă va mai urca cu 1 grad ajungând la -2 grade şi un IR de -2. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de -7 grade şi brumă spre dimineaţă. Ceaţa va fi deasemenea prezentă asociată cu chiciură. IR nocturn -8.

Vineri, 2 decembrie aspectul vremii va fi acelaşi cu care ne-am obişnuit: cer variabil, cu 4 ore de soare strălucitor care va face ca maxima zilei să mai crească puţin până la -1 grad. Vânt slab de 14 km/h şi indice de răcire -1. Minima va coborî din nou până la -7 grade şi dimineaţa va aduce un IR de -8, brumă, ceaţă şi chiciura.

Prima zi de weekend poate aduce o oarecare schimbare în aspectul vremii: există şanse reale ca în cursul zilei să scăpăm de ceaţa atât de persistentă, iar soarele va încălzi puţin atmosfera, astfel maxima va atinge 2 grade, cer variabil fără niciun nor timp de 6 ore, vânt slab de 10 km/h,IR 1. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la -3 grade, iar IR va atinge -4. Se va produce din nou bruma, de această dată lipsită de chiciură.

Duminică, 4 decembrie, va fi o zi răcoroasă cu un vânt slab de 10 km/h, temperatura maximă va ajunge din nou la 2 grade, cer variabil cu 4 ore de soare şi indice de răcire de 1. Noaptea, pe fondul unui cer variabil minima va coborî puţin, până la -2 grade, şi un indice de răcire de -2. Ceaţa, bruma şi chiciura vor lipsi din peisajul nocturn pentru prima dată în ultimele 3 săptămâni.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul variabil mai mult noros, maxima de 2 grade, vânt slab de 12 km/h, şi 30% şanse de precipitaţii lichide slabe. IR diurn de 0. Noaptea va fi mai caldă cu o minimă ce va ajunge până la -1 grade. IR de -2. Datorită cerului noros se pare că ceaţa şi bruma vor lipsi.

Marţi, aspectul vremii se păstrează: 2 grade maxima, vânt slab spre moderat de 22 km/h şi o masă de aer mai caldă, care se pare că va intra sâmbătă spre duminică şi va influneţa vremea câteva zile, lucru ce va face ca minimele nopţilor să devină mai blânde, temperatura nocturnă coboarând până la -1 grad pe fondul unui cer noros, IR nocturn -2. Şanse de precipitaţii vor fi aproximativ 60%, care vor lua formă solidă spre seară. Despre strat de zăpadă încă nu poate fi vorba însă.

În nopţile senine cu temperaturi negative va cădea bruma: miercuri, joi, vineri şi sâmbătă. Deasemenea ceaţa va putea apărea în nopţile de miercuri, joi şi vineri asociată cu depunere de chiciură şi formare de polei.

Câteva sfaturi şi predicţii:

- Cei care doresc să-şi petreaca Ziua Naţională a României la Alba Iulia ar trebui să ştie că pe 1 decembrie vremea va fi asemănătoare cu cea din Câmpia Turzii. În cazul în care ceaţa se va risipi se va putea zări şi soarele. Temperatura maximă -1 grad şi cea minimă -8. Deasemenea nu va lipsi chiciura în cazul în care ceaţa nu va dispărea.

- Anul acesta se pare că Moş Nicolae va lăsa din tolba sa câţiva fulgi de nea, dar şi puţină ploaie, însă la munte se va putea vorbi de strat de zăpadă spre sfârşitul săptămânii viitoare.

- Vremea va intra se pare într-un nou proces de răcire după 7 decembrie, aşadar nu lasaţi ţinuta de iarna şi hidrataţi-vă cu un ceai fierbinte când aveţi ocazia.

 

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time