Meteo 29 august - 4 septembrie: Alfă cum va fi vremea la începutul toamnei

prognoza meteo campia turzii nor soare ploaieUltima săptămână a fost caracterizată de o vreme deosebit de caldă faţă de normalul perioadei în care precipitaţiile şi-au făcut simţită prezenţa spre sfârşitul intervalului. La început, unele zile au fost mai calde, atunci când maxima a atins 34-35 de grade Celsius, urmând ca regimul termic să cunoască însă o creştere treptată până spre sfârşiţul intervalului, iar maximele termice au urcat până la 38 grade Celsius reprezentând o vreme deosebit de caldă, cu până la 10 grade mai caldă decât normalul perioadei. Ultimele zile din interval au adus o scădere accentuată a maximelor, acestea nedepăşind 22-23 grade, pe fondul intrării unei mase de aer rece însoţită de un ciclon de origine atlantică.

Instabilitatea atmosferică a fost mai mare spre sfârşitul intervalului, până spre luni seara şi am avut parte de precipitaţii totalizând 18 l/mp pentru ultimele 7 zile. Dealtfel, luna august, este o lună cu precipitaţii destul de puţine datorită mişcării mai lente a maselor de aer şi a ciclonilor, tendinţa fiind de staţionare. Până acum, pentru primele 4 săptămâni din august s-a înregistrat un volum de 45% din precipitaţiile care ar trebui să cadă pe parcursul întregii luni putând spune că se continue fenomenul de secetă pedologică, rezervele de apă din sol fiind în continuă scăzute, producţiile agricole fiind periclitate şi distruse în mai multe zone.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 27 august când maxima a urcat la 22 grade, minima atingând 8 grade Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 25 august când maxima a ajuns la 38 de grade, minima coborând la 18 grade Celsius. Diferenţa dintre cele 2 zile a fost de 16 grade, iar între minima cea mai scăzută şi maxima cea mai ridicată de 30 grade Celsius, ceea ce înseamnă o diferenţa foarte mare şi de greu de suportat pentru organism, între cele două extreme. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a prezentat aproape identic din punct de vedere al caracteristicii, diferenţele de temepratura fiind de 6-8 grade, însă se poate observa o încălzire mai acceentuata a vremii. Ziua de 25 august a fost cea mai caldă zi din această vară, când maxima a atins 38 grade Celsius. Această temperatura a fost la doar 0.5 grade de recordul absolut pentru cea mai caldă zi înregistrată pentru zona Câmpiei Turzii, în august 1952.

Dealtfel se pare că vara anului 2012 a fost cea mai toridă vară de când se fac înregistrări meteorolgice pentru judeţul Cluj. Masa de aer rece, venită din N-V continentului, care a generat temperaturile mai scăzute din ultimele 2 zile nu a avut tendinţă staţionară, astfel încât vrmea se va încălzi din nou.

În intervalul 29 august - 4 septembrie vremea la Câmpia Turzii va fi în general frumoasă în prima parte şi instabilă de sâmbătă, urmând să intre într-un proces de încălzire, în care totuşi nu se vor înregistra temperaturi caniculare. Sub aspect termic nu vor fi modificări destul de mari de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între 27-32 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme apropiată de normal, uşor mai caldă cu până la 3-4 grade, dar care va deveni din nou normală în intervalul următor.

Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni şi va fi cuprins între 6 şi 7, măsurat în condiţiile unui cer senin.

Miercuri, 29 august, va fi o zi caracterizată de un cer senin, în care soarele se va zări 12 ore, maxima oprindu-se la 27 grade Celsius, în urcare faţă de ziua precedentă. Vânt slab de 16 km/h din direcţia N-E. Şanse de precipitaţii de 0% şi UV de 7. Noaptea, termometrul va coborî până la 12 grade pe fondul unui cer senin.

Joi, aspectul general al vremii nu se prea schimbă: cer variabil, soarele va fi prezent pe cer 10 ore, fără să fie stingherit de nori. Şanse de precipitaţii 0%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 13 km/h din direcţia N-E. Temperatura maximă va fi în urcare faţă de ziua precedentă şi va atinge 29 grade Celisus. Această vreme în înălzire uşoară se pare că va ţine până la finalul săptămânii şi este datorată unei mase de aer mai caldă venite din S-V continentului. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 11 grade pe fondul unui cer senin.

Vineri, 31 august, aspectul vremii va fi următorul: cer variabil cu probabilitate de 0% pentru precipitaţii. Maximă zilei va urca puţin faţă de joi, ajungând la 31 de grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 15 km/h din direcţia S-V. Minima va coborî până la 13 grade, iar probabilitatea pentru o noapte cu cer senin este ridicată. Soarele se va putea vedea 10 ore fără să fie stingherit de nori.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme în general frumoasă: cer variabil la început, care apoi va deveni senin şi 0% şanse de precipitaţii. Maxima va creşte puţin atingând 32 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 18 km/h din direcţia N-V. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 13 grade pe fondul unui cer ce va fi senin. Soarele va străluci 10 ore fără să fie deranjat de nori, iar UV va avea valoarea 7.

Duminică, 2 septembrie, va fi o zi în care soarele va fi prezent pe cer 6 ore, iar cerul va fi variabil începând să se înnoreze spre seară. Şanse de precipitaţii 50%. Vântul va sufla slab cu viteză de 15 km/h direcţia N-E, temperatura maximă va cunoaşte o scădere uşoară faţa de ziua precedentă oprindu-se la 30 de grade. Noaptea, minima va coborî până la 14 grade Celsius pe fondul unui cer noros. UV va atinge valoarea 6. Sunt posibile descărcări electrice însoţite de intensificări ale vântului înainte de începerea precipitaţiilor, iar cantităţile de apă pot totaliza 10-15 l/mp într-un interval relativ scurt.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul variabil în care regimul termic va creşte, datorită intrării în peisaj a unei mase de aer mai caldă venită din S-V continentului şi intrate duminică în ţară. Şanse de 30% pentru ploaie, maximă de 31 grade şi vânt slab de 14 km/h din direcţia S-V. Soarele se va putea vedea pe cer 8 ore. Noaptea va aduce o minimă de 14 grade şi un cer variabil.Indice UV din nou va atinge 7.Sunt posibile din nou averse de ploaie însoţite de descărcări electrice pe parcursul după-amiezei

Marţi aspectul vremii se va schimba, cerul fiind mai mult noros, 28 grade Celsius maximă, vânt slab de 18 km/h de direcţie N-V, iar şansele pentru ploaie sunt de circa 70%. Soarele nu se va vedea de după perdeaua de nori. Temperatura nocturnă va coborî până la 14 grade pe fondul unui cer noros, cu şanse mari de precipitaţii.Sunt posbile precipitaţii totalizând 15-20 l/mp însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului.

Câteva sfaturi şi predicţii

- urmează o săptămână cu vreme normală, în care ne vom putea bucura atât de soare cât şi de ploaie.

- pentru că sezonul estival este spre final iată şi câteva date despre vremea de pe litoral: în perioada 29 august-4 septembrie vremea va fi normală din punct de vedere termic atingându-se maxime între 24-27 grade Celsius. Indice UV va fi 7, iar cerul va fi variabil, spre senin, cu unele şanse de precipitaţii începând de luni. Temeperatura apei mării va avea 22-24 grade. Cu alte cuvinte va fi o vreme excelentă pentru plajă şi făcut baie.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time