Meteo 22-28 februarie: Săptămână în încălzire cu primele semne discrete ale primăverii

prognoza meteo campia turzii nor mare soareÎn săptămâna precedentă a lunii februarie am avut parte de o vreme rece, care spre sfârşitul intervalului a intrat într-un proces de încălzire. Minimele săptămânii au fost constant negative, dar pentru prima dată în ultimele 4 săptămâni s-au înregistrat şi primele maxime pozitive. Astfel diferenţele de temperatură pe parcursul ultimei săptămâni au fost de peste 18 grade, lucru ce poate cauza probleme ale sănătăţii pentru cei meteosensibili şi nu numai.

Dacă în noaptea zilei de 15 februarie am avut cea mai rece minimă a săptămânii de -16 grade, în ziua de 20 februarie minima a coborât doar până la -3 grade. Maxima de duminică, 19 februarie, a fost de +1 grad şi cea de luni a crescut până la +2 grade. Această creştere a temperaturilor s-a datorat atât intrării unui nou ciclon, de dată această de origine atlantică, concomitent cu pătrunderea unei mase de aer mai calde din Vestul continentului.

S-au semnalat şi precipitaţii în cursul săptămânii anterioare, judeţul Cluj intrând chiar sub incidentă unui cod galben de ninsori şi viscol, care însă nu a creat probleme deosebite, centrul ciclonului generator nefiind deasupra României. Chiar dacă temperaturile din ultimele zile au fost pozitive ele se află încă sub normele climatologice, astfel pentru ultima decadă a lunii februarie temperatura medie a zilei ar trebui să fie de +5 grade.

În intervalul 22-28 februarie vremea va fi în general schimbătoare şi apropiată de normalul perioadei din punct de vedere termic. Schimbările de la o zi la alta în aspectul vremii cât şi termic sunt specifice sfârşitului iernii, atunci când masele de aer încep să aibă o alternanţă mai rapidă şi mare şi ciclonii formaţi în Oceanul Atlantic încep să aibă şi ei o activitate mai bogată, predominând ciclonilor de origine mediteraneană.

Stratul de zăpadă existent la Câmpia Turzii în dimineaţa zilei de 22 februarie şi care măsoară 20 cm, nu are şanse să mai crească el topindu-se în perioada următoare. Deşi temperaturile maxime vor fi în general pozitive, noaptea va aduce minime negative, lucru care nu ar trebui să creeze probleme pentru regiunea Câmpiei Turzii din punct de vedere al inundaţiilor.

Indicele UV constant pe parcursul întregii săptămâni va rămâne la 2. Indicele de răcire IR, care indică temperatura resimţită de corp şi calculat în funcţie de temperatură, umiditate şi viteza vântului va fi relativ constant.

Miercuri, 22 februarie, va fi caracterizată de un cer variabil în care soarele va străluci 7 ore, maxima oprindu-se la 1 grad Celsius. Vânt slab de 17 km/h şi un indice de răcire IR de 0. Şanse de precipitaţii 10%. Noaptea termometrul va coborî până la -11 grade. IR nocturn de -13. Din nou senzaţia de ger va persista pe perioada nopţii când sunt posibile ninsori slabe sporadice.

Joi, aspectul general al vremii se schimbă: cer noros, cu 80% şanse de ninsoare şi vânt slab de 21 km/h. Temperatura maximă mai scade puţin faţă de ziua precedentă iar indicele IR va avea valoarea -3. Strat proaspăt de zăpadă depus pe parcursul zilei 3 cm. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de -10 grade şi vreme închisă.

Vineri, 24 februarie, aspectul vremii va fi următorul: cer noros, cu probabilitate de peste 40% pentru ploaie slabă. Maxima zilei va ajunge la 5 grade Celsius. Vânt slab de 19 km/h şi indice de răcire 2. Minima va coborî până la -1 grad şi dimineaţa va aduce un IR de -4 şi probabilitate de 10% de ninsoare. Încălzirea însă nu e de lungă durată în următoarele zile temperaturile urmând să scadă.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme frumoasă: cer variabil cu 6 ore de soare. Maxima va atinge 4 grade Celsius, vânt slab de 13 km/h, IR 4. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la -1 grad, iar IR va atinge -2. Noaptea vor fi condiţii pentru ceaţă.

Duminică va fi o zi asemănătoare cu cea de sâmbătă, cu un vânt slab de 14 km/h, temperatura maximă va urca până la 3 grade, cer variabil cu 5 ore de soare şi 20% şanse de precipitaţii. Indice de răcire de 2. Noaptea, pe fondul intrării unei mase de aer mai rece adusă de un anticiclon minima va coborî până la -5 grade Celsius şi vom avea un indice de răcire de -7.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul variabil şi şanse de 10% pentru ninsoare, maximă de 1 grad vânt slab 12 km/h şi IR de -1. Temperatura nocturnă va coborî până la -5 grade pe fondul unui cer variabil şi peste 30% şanse de producere a ceţii, IR nocturn -6.

Marţi, aspectul vremii va fi asemănător cu cel a zilei precedente: 2 grade Celsius maximă, vânt slab de 15 km/h şi IR de 1. Spre seară cerul se va înnora şi este posibil să cadă câţiva fulgi de zăpadă. Temperatura nocturnă va coborî până la -4 grade pe fondul unui cer noros şi peste 50% şanse de precipitaţii, IR nocturn -5.

Câteva sfaturi şi predicţii:

- Pârtiile de la Băişoara şi Feleacu sunt deschise practicării sporturilor de iarnă, având strat de zăpadă optim: 78 cm la Baisoara şi 47 cm la Feleacu, strat care mai ales la Feleacu se va topi progresiv totuşi neexistand riscul că să nu se mai schieze.

- Chiar dacă vremea îşi arăta şi părţile ei bune, urmând să avem parte de temperaturi plăcute în comparaţie cu cele înregistrate săptămânile trecute, această trecere poate cauza dificultăţi cât şi apariţia unor viroze de sezon, aşa încât protejaţi-vă consumând legume cu consum bogat în vitamine şi băuturi fierbinţi.

 

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time