Meteo 20-26 mai 2015: Află ce surprize ne mai pregăteşte vremea

prognoza meteo campia turzii nor soare ploaieUltima săptămână a fost caracterizată de un timp destul schimbător din punct de vedere termic cât şi sub aspectul vremii, dar spre finalul intervalului timpul a devenit frumos atunci când şi temperaturile au fost mai ridicate chiar decât în mod normal. Maximele au reuşit să depăşească 20 grade Celsius, minimele coborând până la 7 grade. Regimul termic a cunoscut o scădere treptată până la mijlocul intervalului, apoi urmând o creştere lentă care s-a accelerat spre sfârşitul intervalului, când maximele termice au reuşit să fie cu 1-3 grade Celsius peste mediile anuale caracteristice primei decade de mai.

Instabilitatea atmosferică a fost prezentă îndeosebi la mijlocul intervalului, înregistrându-se un total de precipitaţii de 45 l/mp pentru ultimele 7 zile. Dealtfel, luna mai, este o lună în care precipitaţiile căzute sunt foarte bogate, acest lucru datorându-se maselor de aer şi ciclonilor care se succed cu repeziciune şi care pot antrena precipitaţii bogate venite îndeosebi din partea vestică a continentului. Deocamdată pentru primele 19 zile din mai s-a înregistrat un volum de 67% din precipitaţiile care ar trebui să cadă pe parcursul întregii luni.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 16 mai când maxima a urcat la 14 grade, minima atingând 7 grade Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 19 mai când maxima a ajuns la 28 grade, minima coborând la 15 grade Celsius. Diferenţa dintre maximele celor 2 zile a fost de 14 grade, iar între minima cea mai scăzută şi maxima cea mai ridicată de 21 grade Celsius, ceea ce înseamnă o diferenţă medie şi destul de uşor de suportat pentru organismul uman. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a încălzit, diferenţele de temperatură fiind mai mici, iar precipitaţiile căzute au fost destul de bogate cantitativ. Până acum luna mai a fost o lună în general capricioasă cu precipitaţii destul de bogate şi zile nu foarte calde, făcând ca temperatura medie să fie mai scăzută decât în mod normal.

În intervalul 20 - 26 mai vremea va fi puţin mai caldă din punct de vedere termic şi în general frumoasă, precipitaţiile urmând să aibă şanse mari să apară mai ales în ultimele zile. Sub aspect termic nu vor fi modificări seminificative de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între 24 - 27 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme normală din punct de vedere termic, uşor mai caldă la începutul intervalului.

Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni şi va fi 6, măsurat în condiţiile unui cer senin.

Miercuri, 20 mai, va fi o zi caracterizată de un cer în general variabil, în care soarele va străluci fără să fie deranjat de nori 11 ore, maximă oprindu-se la 27 grade Celsius, constantă faţă de ziua precedentă. Vânt slab de 13 km/h din direcţia V. Şanse de precipitaţii de 10%. Noaptea, termometrul va coborî până la 15 grade pe fondul unui cer senin. Există şanse ca după-masă fenomene meteo periculoase, dar de scurtă durată să fie prezente. Astfel intensificări ale vântului, descărcări electrice şi ploi abundente pot fi prezente, dar nu pot fi anticipate cu mai mult de 3 ore înainte.

Joi, aspectul general al vremii va fi următorul: cer variabil şi cald. Soarele va reuşi să se ivească de sub nori 13 ore. Şanse de precipitaţii 10%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 12 km/h din direcţia V. Temperatura maximă va fi constantă faţă de ziua precedentă şi va atinge 27 grade Celsius. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 14 grade pe fondul unui cer senin. Sunt posibile ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată a vântului mai ales spre seară.

Vineri, 22 mai, aspectul vremii va fi următorul: cer senin, cu probabilitate de 10% pentru precipitaţii. Maxima zilei constantă faţă de joi, ajungând la 27 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 11 km/h din direcţia S-V. Minima va coborî până la 15 grade, iar probabilitatea pentru o noapte în care să înceapă să plouă este de 0%. Soarele se va putea vedea 12 ore fără să fie stingherit de nori. Sunt posibile ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată a vântului mai ales spre seară.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme frumoasă: cer în general variabil 10% şanse de precipitaţii, spre seară. Maxima va fi constantă, atingând 27 grade Celsius, vânt slab de 11 km/h din direcţia S. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 15 grade pe fondul unui cer senin. Sunt posibile ploi însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată a vântului mai ales spre seară.

Duminică 24 mai va fi o zi în care soarele va fi prezent pe cer 12 ore, iar cerul va fi mai mult variabil. Şanse de precipitaţii 30%. Vântul va sufla slab cu viteză de 12 km/h direcţia S-V, temperatura maximă va fi constantă faţă de ziua precedentă oprindu-se la 27 grade. Noaptea minima va coborî până la 14 grade Celsius pe fondul unui cer variabil. Sunt posibile ploi de scurtă durată însoţite de intensificări de vânt şi descărcări electrice mai ales spre seară.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul variabil în care regimul termic va fi în scădere uşoară, datorită undei mase de aer mai rece venită din V continentului şi intrate duminică noapte în peisaj. Şanse de 20% pentru ploaie, maximă de 25 grade şi vânt slab de 11 km/h din direcţia V. Soarele se va putea vedea pe cer 11 ore. Noaptea va aduce o minimă de 11 grade şi un cer variabil.

Marţi aspectul vremii nu se va schimba cerul fiind mai mult senin, 25 grade Celsius maxima, vânt slab de 14 km/h de direcţie V, iar şansele pentru ploaie sunt de 10%. Soarele va străluci 10-12 ore fără să fie acoperit de nori. Temperatura nocturnă va coborî până la 14 grade pe fondul unui cer variabil, fără şanse de precipitaţii prea mari.

Câteva sfaturi şi predicţii :

- vremea va fi în general plăcută sub aspect termic, iar schimbări bruşte ale stării acesteia nu se întrevăd în viitorul interval. Datorită intrării în perioada caldă a anului nu ezitaţi să folosiţi ochelarii de soare pentru a vă proteja împotriva razelor solare, cât şi o îmbrăcăminte adecvată. Deasemenea evitaţi să vă expuneţi pielea la soare între orele 12-17 pe perioada când razele UV depăşeşte pragul 7.

- există şanse însemnate ca de săptămâna viitoare vremea să se schimbe şi ploile însemnate cantitiv să cuprindă zona noastră şi chiar să creeze probleme

- sunt posibile înnorări şi ploi puternice în fiecare zi însoţite de vânt puternic şi descărcări electrice, aceste fenomene fiind specifice anotimpului cald, dar din păcate acestea nu pot fi prognozate mai devreme de 3 ore, aşadar urmăriţi buletinele meteorologice ale canalelore de informare online, radio, TV pentru a vă informa asupra potenţialelor pericole.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:14

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time