Meteo 14-20 noiembrie: săptămână frumoasă și rece. Află când va ninge la Câmpia Turzii

prognoza meteo campia turzii soareA doua săptămână a lunii noiembrie a fost per ansamblu mai rece, chiar mult mai rece spre sfârșitul intervalului. Din punct de vedere al precipitațiilor, lipsa acestora se pare ca va continua cel putin încă 7 zile, accentuând fenomenul de secetă pedologică în care s-a intrat de câteva săptămâni de când rezerva de apă din sol s-a diminuat sub pragul optim.

În acestă săptămână ne vom putea bucura în continuare de un soare generos, nicio zi cu precipitații, și o fluctuație destul de mică între temperaturile zilelor ce vor urma. Dacă până miercuri, temperaturile vor crește cu 1 grad zilnic, sfârșitul săptămânii aduce din nou o scădere a gradelor din termometre datorită înlocuirii masei de aer mai calde de origine S-V ce va influența mai ales sudul țării la începutul săptămânii, cu o masa de aer de origine N-E ce va aduce temperaturi negative din nou pe timp de zi.

Nu va lipsi ceața și nici bruma, iar asocierea temperaturilor negative cu ceața ar putea duce la depunere de chiciură și formare de polei. Din nou schimbul de mase de aer nu va fi însoțit de un ciclon care să lase precipitații. Indicele UV constant pe parcursul întregii săptămâni va rămâne la 1. Indicele de răcire IR, care indica temperatura resimțită de corp și calculat în funcție de temperatură, umiditate și viteza vântului nu va mai depăși pragul de ger de -10.

Prima zi a săptămânii va fi caracterizată de un cer variabil în care soarele va străluci 6 ore nestingherit de nori, iar maxima va atinge 1 grad Celsius. Vânt slab de 6 km/h și un indice de răcire IR de 0. Noaptea, termometrul va coborî sub pragul de îngheț cu 6 grade, iar spre dimineață se va produce bruma și ceața. IR nocturn de -7.

Marți aspectul general al vremii nu se schimba: cer senin, soare care va fi prezent pe cer 9 ore și vânt slab de 9 km/h. Temperatura maximă va mai urca cu 1 grad ajungând la 2 grade și un IR de 2. Noaptea de marți spre miercuri va aduce o minimă de -3 grade și bruma spre dimineață. Ceața poate fi deasemenea prezentă. IR nocturn -4.

Miercuri, 16 noiembrie, aspectul vremii va fi același cu care ne-am obișnuit: cer senin, cu 8 ore de soare strălucitor care va face ca maxima zilei să mai crească puțin până la 3 grade. Vânt slab de 10 km/h și indice de răcire 3. Minima va coborî din nou până la -3 și dimineața va aduce un IR de -4 și brumă.

Ziua de joi nu aduce nicio schimbare în aspectul vremii, zi trasă parcă la indigo cu ziua precedentă sub aspectul vremii, însa masa de aer mai caldă va fi înlocuită rapid cu una mai rece, astfel maxima va atinge doar -2 grade, cer senin fără niciun nor timp de 8 ore, vânt slab de 10 km/h, IR -4. Practic, între ziua de joi și noaptea de miercuri spre joi diferența de temperatură va fi de doar 1 grad. Noaptea de joi spre vineri minima va coborî pana la -8 grade, iar IR va atinge pragul de ger de -10. Se va produce din nou bruma.

Vineri, 18 noiembrie, va fi o zi rece cu un vânt slab de 5 km/h, temperatura maximă va ajunge la doar -1 grad, cer variabil cu 6 ore de soare și indice de răcire de -2. Noaptea, pe fondul unui cer senin, minima va coborî până la -7 grade, cu 4 grade mai scăzută decât norma climatologică, și un indice de răcire de -8.

Prima zi a weekendului va fi o zi cu cerul senin, 9 ore de soare strălucitor cu "dinți", vânt slab 7 km/h și o maximă ce ne aduce aminte din nou că iarna este aproape, nicidecum de toamnă: -1. IR diurn de -2. Noaptea va fi din nou rece cu o minimă ce va ajunge până la -7 grade. IR de -9. Bruma se va forma o dată cu căderea nopții. Nu este exclusă formarea ceții și a poleiului.

Duminică nu se schimbă registrul vremii prea mult: 1 grad maxima, cer senin cu soare ce-și va face simțită prezența 9 ore, vânt slab de 12 km/h și aceeași masă de aer rece, care se pare că va mai staționa până spre finalul lunii, ce a făcut ca minimele nopților să devină foarte reci, va influența temperatura nocturnă să coboare la -6 grade pe fondul unui cer senin. Bruma și ceața nu vor lipsi din peisaj. IR diurn 0 și IR nocturn -7.

În nopțile senine cu temperaturi negative va cădea bruma: luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică. Deasemenea ceața va putea apărea în nopțile de: luni, marți, miercuri, asociată cu formarea de polei și joi, sâmbătă și duminică cu depunere de chiciură. De notat că în zona de N-V a tării în care ne aflăm, temperaturile vor fi cele mai scăzute în intervalul săptămânii următoare, excepție făcând doar depresiunile intramontane unde va fi și mai rece.

Câteva sfaturi și predicții :

- deși aspectul vremii este unul frumos în care soarele abundă în următoarele 2 săptămâni temperaturile nu vor depăși 3-4 grade, așadar nu vă lăsați înșelați de soarele cu "dinți" de afară și îmbrăcați-vă corespunzător

- pentru cei dornici să practice sporturile de iarnă: datorită lipsei de precipitații, zăpada se găsește izolat în unele masive montane la peste 2000 m, în rest în celelalte părți care sunt echipate cu tunuri de zăpadă se așteaptă ca în 5 nopți consecutive mercurul să coboare sub -10 grade și ziua să nu urce mai sus de -5 pentru a fi pornite, așadar șansele pentru schiat cresc spre sfârșitul săptămânii următoare când aceste condiții par a fi îndeplinite

- pentru cei din care așteaptă primii fulgi de nea: datorită faptului că țara noastră se află în același câmp de presiune înaltă de aproape o luna, prima zăpadă se lasă așteptată până în jurul zilei de 22 noiembrie când există ceva șanse să se zărească la Câmpia Turzii prima ninsoare.

 

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time