Meteo 12 - 18 septembrie: Alfă când scăpăm de secetă

prognoza meteo campia turzii soare mareUltima săptămână a fost caracterizată de o vreme apropiată de normalul perioadei în care precipitaţiile nu şi-au făcut simţită prezenţa. La început, unele zile au fost mai calde faţă de normal, atunci când maxima a atins 32 de grade Celsius, urmând ca regimul termic să cunoască însă o scădere bruscă şi apoi o creştere treptată până spre sfârşitul intervalului, iar maximele termice au fost cuprinse între 22-28 grade Celsius reprezentând o vreme normală.

Instabilitatea atmosferică a fost mai scăzută şi am avut parte de precipitaţii totalizând 2 l/mp pentru ultimele 7 zile. Luna septembrie este o lună în care mişcarea maselor de aer se face mai lent decât în lunile anterioare, iar anticicloanele predomină, generând astfel o vreme frumoasă, cu precipitaţii ce ar trebui să însumeze aproape 35 l/mp. Pentru primele 11 zile din lună s-au înregistrat precipitaţii însumând 3 l/mp ceea ce reprezintă 8% din tottalul unei luni normale de spetembrie, putând spune că se continuă fenomenul de secetă pedologică, re-zervele de apă din sol fiind în continuare scăzute, producţiile agricole fiind periclitate şi distruse în mai multe zone.

Cea mai rece zi a intervalului precedent a fost 7 septembrie când maxi-ma a urcat la 22 grade, minima atingând 9 grade Celsius, iar cea mai caldă zi a fost 5 septembrie când maxima a ajuns la 32 de grade, minima coborând la 11 grade Celsius. Diferenţa dintre cele 2 zile a fost de 10 grade, iar între minima cea mai scăzută şi maxima cea mai ridicată de 23 grade Celsius, ceea ce înseamnă o diferenţa aproape de normal între cele două extreme. Comparativ cu acum o săptămână vremea s-a prezentat aproape identic din punct de vedere al caracteristicii, diferenţele de temepratura fiind de 2-3 grade, însă se poate observa un trend descendent din punct de vedere termic a vremii.

Până acum luna septembrie a fost o lună apropiată de normal din punct de vedere termic, masele de aer fiind în general staţionare şi de provenienţă preponderent din S-V continentului. Intervalul ce va urma nu va schimba prea mult acest lucru.

În intervalul 12 - 18 septembire vremea la Câmpia Turzii va fi în general frumoasă şi destul de stabilă din punct de vedere termic cât şi atmosferic. Sub aspect termic nu vor fi modificări destul de mari de-a lungul perioadei, maximele încadrându-se în general între 24-29 grade Celsius, ceea ce reprezintă o vreme apropiată de normal.

Luna septembrie se anunţă a fi o lună mai caldă decât în mod normal, cu temperaturi ce ar putea depăşi în cele mai calde zile 32-33 grade Celsius, dar şi cu minime spre sfârşitul lunii ce se vor apropia de 0 grade. Vremea va fi frumoasă în primele 2 decade ale lunii, urmând ca după 20 septembrie să intre într-un proces de răcire şi precipitaţiile să fie abundente, existând chiar pericol de inundaţii. Seceta se va tempera astfel spre sfârşitul lunii, iar deficitul de apă din sol va fi suplinit odata cu începerea precipitaţiilor.

Indicele UV va fi constant pe parcursul întregii săptămâni şi va fi cuprins între 5 şi 6, măsurat în condiţiile unui cer senin.

Miercuri, 12 septembrie, va fi o zi caracterizată de un cer senin, în care soarele se va zări 12 ore, maxima oprindu-se la 29 grade Celsius, în staţionare faţă de ziua precedentă. Vânt slab de 14 km/h din direcţia N-V. Şanse de precipitaţii de 0% şi UV de 6. Noaptea, termometrul va coborî până la 13 grade pe fondul unui cer senin.

Joi, aspectul general al vremii nu se prea schimbă: cer variabil mai mult noros, soarele va fi prezent pe cer 3 ore, fără să fie stingherit de nori. Şanse de precipitaţii 0%, iar vântul va sufla slab cu aproximativ 11 km/h din direcţia N-E. Temperatura maxi-mă constantă faţă de ziua precedentă şi va atinge 29 grade Celisus. Noaptea de joi spre vineri va aduce o minimă de 11 grade pe fondul unui cer senin.

Vineri, 14 septembrie, aspectul vremii va fi următorul: cer variabil cu probabilitate de 20% pentru precipitaţii. Maxima zilei va coborî puţin faţă de joi, ajungând la 26 de grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 15 km/h din direcţia S-V. Minima va coborî până la 12 grade, iar probabilitatea pentru o noapte cu cer senin este ridicată. Soarele se va putea vedea 8 ore fără să fie stingherit de nori. Indice UV va avea valoarea 6.

Prima zi de weekend va fi caracterizată de o vreme în general frumoasă: cer variabil la început, care apoi va deveni senin şi 0% şanse de precipitaţii. Maxima va scădea puţin atingând 25 grade Celsius, iar vântul va sufla slab cu 15 km/h din direcţia S-V. Noaptea de sâmbătă spre duminică minima va coborî până la 9 grade pe fondul unui cer ce va fi senin. Soarele va străluci 9 ore fără să fie deranjat de nori, iar UV va avea valoarea 6.

Duminică, 16 septembrie, va fi o zi în care soarele va fi prezent pe cer 8 ore, iar cerul va fi variabil, fără șanse de precipitaţii. Vântul va sufla slab cu viteză de 17 km/h direcţia S-V și temperatura maximă va cunoaşte o creştere uşoară faţa de ziua precedentă oprindu-se la 23 de grade. Noaptea, minima va coborî până la 9 grade Celsius pe fondul unui cer senin.

Prima zi a săptămânii va fi o zi cu cerul variabil în care regimul termic va creşte, datorită intrării în peisaj a unei mase de aer mai caldă venită din S-V continentului şi intrate duminică în ţară. Şanse de 0% pentru ploaie, maximă de 25 grade şi vânt slab de 14 km/h din direcţia S-V. Soarele se va putea vedea pe cer 10 ore. Noaptea va aduce o minimă de 11 grade şi un cer variabil. Indice UV din nou va atinge valoarea 6.

Marţi, aspectul vremii nu se va schimba cerul fiind variabil, 24 grade Celsius maximă, vânt slab de 12 km/h de direcţie S-V, iar şansele pentru ploaie sunt de 0%. Soarele va străluci 9 ore fără să fie acoperit de nori. Temperatura nocturnă va coborî până la 10 grade pe fondul unui cer senin, fără şanse mari de precipitaţii.

Câteva sfaturi şi predicţii

- urmează o săptămână cu vreme normală, în care ne vom putea bucura de soare din plin şi o vreme plăcută

- pentru că sezonul estival este la final iată şi câteva date despre vremea de pe litoral: în perioada 12-18 septembrie vremea va fi normală din punct de vedere termic atingându-se maxime între 22-25 grade Celsius. Indicele UV va fi 6, iar cerul va fi variabil, spre senin, fără şanse de precipitaţii. Temeperatura apei mării 18-20 grade. Cu alte cuvinte va fi o vreme excelentă pentru plajă şi plimbări, dar apă mării va fi puţin mai rece decât până acum.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time