Kacso Daniel: “A munci nu este o ruşine”

Kocsu DanielÎntr-o societate în care comunismul a „spălat” pe parcursul a zeci de ani mentalitatea multor români, a înăbuşit tot ceea ce înseamnă iniţiative de a organiza, de a întreprinde ceva, într-o societate în care mulţi români privesc economia de piaţă şi aşteaptă să i se ofere un loc de muncă, nu să îşi caute, fac criza economică în care ne aflăm să fie tot mai profundă. În acest număr al ziarului Câmpia eXpress vă prezint un tânăr din Câmpia Turzii care şi-a deschis propria afacere. Mai exact, şi-a deschis propriul lui magazin de încălţăminte, situat în centrul municipiului. Ce este însă mai deosebit la el faţă de alţii, este că acest tânăr provine şi încă face parte dintr-un centru de plasament. Este un tânăr modest, sociabil şi plin de energie. Este o performanţă pentru acest tânăr şi un bun model de urmat.

Reporter: Pentru început te-aş ruga să ne spui câteva cuvinte despre tine...
Kacso Daniel: Mă numesc Kacso Daniel, am 25 de ani, sunt crescut în Centrul de Asistenţă şi Sprijin pentru Tineri din Câmpia Turzii. Am absolvit Facultatea de Ştiinte Economice şi Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca. De asemenea am terminat şi masteratul tot în cadrul acestei universităţi şi mi-am deschis o mică afacere.

Reporter: Cum ţi-a venit această idee să îţi deschizi o afacere?
Kacso Daniel: Vreau să vă spun că în timpul liber am lucrat la nişte prieteni, la un magazin de încălţăminte din Turda unde am căpătat ceva experienţă. Am mai lucrat la Metro, am făcut practică la diferite unităţi bancare şi am căpătat curaj de a face ceva. Mi s-a oferit opotunităţi din partea statului de a accesa aceste fonduri europene. Mi-am făcut un plan de afaceri, am întocmit un proiect, l-am depus şi iată-mă acum derulez afacerea cu banii obtinuţi de la fondurile europene. Proiectul este în demarare şi sper să fie de succes. Vreau să vă spun că până să îmi deconteze statul primii bani, eu am început din fonduri proprii.

Reporter: Iartă-mă că te întreb, de unde ai avut bani să îţi începi afacerea, deoarece tu eşti instituţionalizat?
Kacso Daniel: Din bursele pe care le-am primit de la şcoală, am mai lucrat la prieteni la magazin, în weekend mergeam şi ajutam la nunţi, la debarasat, la pus farfurii pe mese, la tot ce era nevoie. Aceşti bani pe care i-am adunat, i-am economisit. A munci nu este o ruşine.

Reporter: Poţi să ne spui care a fost suma accesată din fondurile europene?
Kacso Daniel: Proiectul pentru început a fost de 20.000 de euro. 10.000 de euro de la stat, nerambursabili şi 10.000 de euro credit pe care trebuie să îi returnezi în rate. Vreau să vă zic că 80 % din credit este garantat din fondurile de garantare ale statului. În caz de faliment sau de alte situaţi de forţă majoră, pierderea mea este de doar 2000 de euro. Trebuie să menţionez că aceste fonduri pot fi accesate de oricine care doreşte să dezvolte un plan de afaceri. Modalitatea de accesa aceste fonduri este transparentă, se poate introduce planul de afaceri şi online şi în timp de 3-4, luni primeşti un răspuns dacă eşti sau nu eşti beneficiarul acestor fonduri europene.

Reporter: Nu ţi-a fost frică să accesezi aceste fonduri, pe fondul acestei crize globale?
Kacso Daniel: Nu, nu mi-a fost frică, deşi eram conştient că există şi niste riscuri .

Reporter: Cum merge afacerea ta?
Kacso Daniel: Afacerea merge foarte bine. Chiar şi în iarnă când populaţia are cheltuieli mai marii afacerea a fost pe plus. Pot să vă spun că cifra de afaceri în iarnă a fost mult mai bună ca şi acum în vară. Să nu vă imaginaţi că profiturile sunt uriaşe. Sunt suficiente cât să îmi plătesc utilităţile, chiria, datoria faţă de furnizori, să îmi achiziţionez marfa ca să o rulez. Să ştiţi că un magazin îl formezi în 2-3, ani, clientela la fel. Cine a cumpărat în iarnă cizme, a venit şi în primăvară şi a cumpărat pantofi. Clienţii sunt mulţumiţi pentru că acoperim o gamă largă de produse.

Reporter: Care este oferta de produse pe care o oferă magazinul dumneavoastră?
Kacso Daniel: Oferta pe care o are acest magazin este foarte diversificată, avem mărci de încălţăminte care sunt foarte cunoscute pe piaţă, avem încălţăminte de toate felurile: adidaşi, pantofi, sandale, saboţi, tenişi. Avem încălţăminte din piele care este mai scumpă, dar am şi încălţăminte ceva mai ieftină din înlocuitori de piele. Am încălţăminte pentru toate buzunarele şi pentru toate vârstele. Aici la mine la magazin, o familie întreagă îşi pot găsi să-şi cumpere încălţăminte.

Reporter: Am văzut că ai reduceri de preţ la încălţăminte…
Kacso Daniel: Da aşa este, am avut până la 1 septembrie reduceri semnificative la unele produse. Cred totuşi că la unele produsele de încălţăminte din sezonul de vară am să prelungesc reducerile.

Reporter: Pentru noul an şcolar care stă să înceapă eşti pregătiti să asiguri încălţăminte copiilor?
Kacso Daniel: Da, sunt pregătit, chiar săptămâna viitoare am să fac o aprovizionare care să satisfacă cerinţele cumpărătorilor.

Reporter: Ce sfaturi ai da celor care ar dori să îşi deschidă o afacere?
Kacso Daniel: În primul rand ei trebuie să îşi dorească acest lucru, să îşi facă un plan de afaceri, să se intereseze din mass-media cum pot să acceseze aceste fonduri. Fiţi convinşi că nimeni nu o să vină să îţi bată la uşă să îţi dea bani să începi o afacere. Trebuie să te implici. Nu este deloc complicat.

Reporter: Ce spun colegii tăi din Centrul de Asistenţă şi Sprijin pentru Tineri despre performanţa ta?
Kacso Daniel: Eu spun că pentru ei sunt un exemplu, eu aşa cred, pentru că deja sunt colegi care şi ei îşi doresc să facă ceva în viaţă. Eu unul o să-i ajut cu ce au nevoie, cu un sfat şi cu ce o să pot.

Reporter: Care sunt proiectele de viitor?
Kacso Daniel: Dacă pe viitor afacerea merge bine, eu voi acecesa şi alte fonduri europene. Acum eu am accesat fonduri europene în baza unui proiect S.R.L.D. Adică D de la debutanţi şi ţine trei ani, după ce trece 2,3 ani sunt şi alte fonduri care pot fi accesate. Eu nu o să mă opresc aici, am să mă duc mai departe.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time