Duelul viorilor la Câmpia Turzii

duelul viorilor 1

Sala de spectacole Mircea Mihăşan a Palatului Cultural „Ionel Floaşiu” a fost, sâmbătă 13 decembrie 2014, gazda unui eveniment cultural extraordinar, organizat de Consiliul Local şi Primăria Câmpia Turzii. Spectacolul „DUELUL VIORILOR” a încununat Anul Culturii Locale – un an cu numeroase activităţi cultural-artistice organizate în municipiul nostru, la care au participat artişti consacraţi şi oameni de cultură cu vaste experienţe.

Spectatorii au fost fermecaţi de sunetul viorilor Guarneri şi Stradivarius care au prins viaţă în mâinile violoniştilor Gabriel Croitoru şi Liviu Prunaru, acompaniaţi la pian de Horia Mihail.

GABRIEL CROITORU, solistul Orchestrelor şi Corurilor Radio, a obţinut, din anul 2008, prin concurs, dreptul de a cânta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a aparţinut lui George Enescu, instrument aflat în administrarea Muzeului Naţional „George Enescu”.

Cu peste o mie de apariţii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogată prezenţă în viaţa muzicală: solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii din Ploieşti şi prim violonist al Cvartetului de Stat „Transilvan” al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

LIVIU PRUNARU, a obținut numeroase premii și distincții la prestigioase concursuri și competiții interenaționale de vioară. A cântat ca solist cu orchestre importante Royal Philarmonic Orchestra, Londra; London Symphony Orchestra; Belgium National Orchestra, sub condu-cera unor importanţi șefi de orchestră. Cântă pe o vioară "Stradivarius". din 1676, care a apaținut cândva virtuosului violonist Jan Kubelik.

Pianistul HORIA MIHAIL a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică de cameră în 18 ţări pe 4 continente, colaborând cu artişti cunoscuţi de talie internaţională, putând fi ascultat şi urmărit pe diverse posturi de radio si de televiziune naţionale şi internaţionale.

Repertoriul pe care ni l-au propus cei trei artişti a fost unul atractiv, spectaculos şi dificil:

Serghei Rachmaninov – Vocaliză op. 34 nr. 14, transcripţie pentru vioară şi pian; Niccolò Paganini – Variaţiuni pe coarda Sol din opera Moise de Rossini; Ernest Bloch – Nigun; Niccolò Paganini – I Palpiti op. 13, introducere şi variaţiuni pe tema Di tanti palpiti din opera Tancredi de Rossini; Franz Schubert / Jascha Heifetz - Ave Maria; Camille Saint-Saëns – Havaneza op 83; Frédéric Chopin –August Wilhelmj - Nocturna op.27,nr. 2; Henryk Wieniawski - Poloneza nr. 1 în re major; Astor Piazzolla / Mariano Castro - Anotimpurile la Buenos Aires J. S. Bach – Concertul în re minor pentru două viori şi pian.

Programul a fost un adevarat regal, publicul aplaudând la scenă deschisă, chemându-i şi rechemându-i pe cei trei artişti de mare valoare la rampă.

Prof. Dan Istrate

duelul viorilor 2

duelul viorilor 3

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:14

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time