Biserica Ortodoxă Câmpia Turzii II, astăzi un monument arhitectonic, a avut nevoie de 31 de ani pentru a fi finalizată și sfințită

biserica ortodoxa II campia turziiNe aflăm în pragul celei mai importante sărbători a creștinătății și tocmai de aceea în ediția curentă a ziarului din Săptămâna Mare ne vom îndrepta atenția în cadrul seriei de articole dedicate istoriei locale asupra bisericii. Mai exact, în rândurile de mai jos vă propun să aflați povestea Bisericii Ortodoxe nr. 2 de la sfințirea căreia se împlinesc pe data de 26 mai 40 de ani.

Conform datelor ce apar în recensământul populației Transilvănene din anul 1910, pe teritoriul localităților ce au format ulterior municipiul Câmpia Turzii nu era înregistrat nici un locuitor care să își declare apartenența la ortodoxie. Românii din zonă aparțineau cultului greco-catolic, iar biserica (n.r. devenită din 1948 ortodoxă nr. 1 odată cu interzicerea religiei greco-catolice de către comuniști) de la intersecția străzii Laminoriștilor cu Coșbuc a fost construită de către aceștia între 1910 și 1912. Biserica Greco-Catolică, unită cu Roma, a fost rodul compromisului pe care episcopii români din Transilvania l-au făcut în jurul anului 1700 pentru a putea să își continue în legalitate existența pe teritoriul Imperiului Austro-Ungar. Primii ortodocși au venit aici odată cu dezvoltarea economică a zonei prin înființarea fabricii Industria Sârmei Câmpia Turzii. Majoritatea ortodocșilor stabiliți pe teritoriul Câmpiei Turzii provin din vecinătatea Sibiului, Săliște și Galeș sunt locali-tățile din care provin cei mai mulți. Aceștia, dar și un grup numeros de persoane din Apuseni, au dus la crearea unei comunități ortodoxe ce a resimțit nevoia ridicării unui locaș de rugăciune.

Primul pas a fost făcut odată ce preotul Vincențiu Orășan din Viișoara a început să slujească din 1923 la un interval de 3 săptămâni într-o capelă improvizată în clădirea Paget, în prezent Clubul Copiilor, din vecinătatea parcului natural al orașului.

În 1930 Ionel Floașiu preia de la ing. Friederich Trappier mandatul de director general al Ind Sârmei Câmpia Turzii.

Provenit dintr-una din familiile ortodoxe din Galeș stabilite la Câmpia Turzii acesta a făcut lobby constant pe lângă acționarii fabricii pentru a atrage fondurile necesare construirii unei biserici ortodoxe. Pe lânga banii ce s-au strâns de la enoriași începând din 1935, grație donațiilor consistente obținute de la Ind Sârmei ca urmare a eforturilor lui Ionel Floașiu, în 30 iulie 1943 este pusă piatra de temelie a Bisericii Ortodoxe nr. 2. Proiectul a fost realizat de către arhitectul bucureștean George Cristinel cel care a proiectat și clădirea Casei de Cultură ”Ionel Floașiu”, Casa Universitarilor a Universității Babeș-Bolyai sau care a făcut parte din echipa de proiectare a Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Cluj-Napoca.

Același arhitect este responsabil și de aspectul iconostasului, amvonului, dar și al altor elemente de mobilier precum jilțul arhieresc și jilțurile laterale.

Într-o primă etapă au fost ridicate zidurile și instalat acoperișul până în 1944, iar mai apoi datorită situației financiare precare de după război tencuirea atât pe interior cât și la exterior a fost finalizată abia în 1949. Prima slujbă a avut loc abia în toamna anului 1951, când forțați de împrejurări dupa ce au pierdut dreptul de folosință asupra capelei ce funcționa din 1923 în conacul Paget, credincioșii au procurat și montat ușile, ferestrele și pardoseala. Darea în folosință a avut loc pe 22 septembrie 1951 odată cu slujba de sfeștanie oficiată de către Sabin Truță - Vicarul Episcopiei Vadului, Feleacului și Clujului alături de un sobor de preoți. În următorii 20 de ani biserica ce a primit hramul Învierea Domnului a funcționat fără a fi pictată. Datorită contribuțiilor strânse de la credincioși în anul 1971 au început lucrările de finalizare ale interiorului sub coordonarea profesorului universitar clujean Coriolan Munteanu. Pictura în stil neobizantin a fost finalizată în 1974, iar printre elementele grafice deo-sebite a fost trecut și numele lui Ionel Floașiu ca și ctitor al bisericii.

La 31 de ani distanța de la demararea construcției, pe data de 26 mai 1974, are loc slujba de sfințire a bisericii oficiată de către Teofil Herineanu - Arhiepiscop al Vadului, Feleacului și Clujului, alături de episcopul Iustinian Chira și un sobor de 12 preoți, în fața câtorva mii de locuitori ai orașului dar și din localitățile învecinate.

În anii ce au urmat biserica a mai trecut în 1982 printr-un proces de restaurare ce a vizat acoperișul și tencuiala exterioara, iar din 1990 beneficieză de un sistem automat de acționare al clopotelor proiectat de către inginerul Vasile Lupea, la acea vreme o mostră de ingeniozitate tehnică.

În finalul articolului profit de ocazie pentru a vă ura să aveți parte de sărbători fericite în sânul familiei și a vă transmite tradiționalul:

Hristos a înviat!

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time