Activitatea deputatului Ioan Moldovan în primul an de mandat

deputat campia turzii ioan moldovanA trecut mai bine de un an de la alegerile parlamentare de la finalul anului 2012 așa că putem face un scurt bilanț al activității aleșilor. Ioan Moldovan, deputatul colegiului 7 Câmpia Turzii a câștigat mandatul la redistribuire. Candidat din partea PPDD, Ioan Moldovan a trecut la Partidul Conservator la doar o lună după alegeri, fiind considerat de presa naționala drept "primul traseist al legislaturii 2012-2016".

Declaraţiile de avere

Conform declarației de avere depusă când încă era viceprimar, Ioan Moldovan avea două terenuri intravilane: unul la Câmpia Turzii, moștenit în anul 2001 cu suprafața de 495 mp și un teren de 552 mp cumpărat în anul 1997 în comuna Băișoara. În ceea ce privește clădirile, Ioan Moldovan avea o casă de 184,64 mp în Câmpia Turzii construită în 2007 și o casă de vacanță construită la Băișoara în 1998. În declarația de avere nu a fost trecut niciun bun mobil sau active financiare, în schimb apare o datorie de 40.000 lei, mai exact un credit contractat în 2006 și scadent în anul 2016 la CEC Bank. Veniturile din activitatea de viceprimar au fost în 2011-2012 de 29.523 lei.

Declarația de avere din iulie 2013 arată diferit. Ioan Moldovan are trei terenuri: un teren arabil de 433 mp la Băișoara dobândit în 2008, un alt teren de 200 mp la Băișoara din categoria "fînaţ" dobândit tot în 2008 şi un teren de 620 mp în Câmpia Turzii, moştenit în anul 1995. În 2013 Ioan Moldovan declara că deţine o casă de vacanţă de 80 mp la Băişoara dobândită în 2008 şi o casă de 182 mp construită în 1995.

Este interesant faptul că nici anii de dobândire şi nici suprafeţele caselor şi terenurilor nu concordă de la un an la altul. La fel este şi în cazul datoriilor. Dacă în declaraţia de avere din 2012 Ioan Moldovan avea un credit de 40.000 de lei la CEC Bank contractat în 2006 şi scadent în 2016, în declaraţia din 2013 acest credit dispare. În schimb au fost declarate alte două credite: un credit la BCR contractat în 2004 şi scadent în 2024 în valoare de 28.000 şi un credit la Banca Transilvania contractat în 2013 şi scadent în 2018 în valoare de 38.000. La niciunul din cele două credite nu a fost specificată moneda. Veniturile au fost 14.400 lei ca viceprimar (începutul anului 2012), 12.000 lei ca şi consultant şi 1.566 lei indemnizaţie de deputat pentru finalul lunii decembrie 2012.

Activitatea parlamentară

În ceea ce priveşte activitatea parlamentară, Ioan Moldovan a avut într-un an de mandat 11 luări de cuvânt, din care 7 sunt declaraţii politice, o luare de cuvânt în Biroul Permanent, 30 de propuneri legislative şi 3 întrebări şi interpelări.

Luările de cuvânt (înregistrările video au în total 13 minute şi 51 de secunde):

- Depunerea jurământului de credinţă faţă de ţară şi popor de către deputaţi, în şedinţă solemnă
- Industria metalurgică a României, fostă glorie, viitoare ruină a economiei naţionale
- Nerăbdător să revină în politică, cetăţeanul-preşedinte Traian Băsescu îşi doreşte o nouă suspendare, dar care întârzie să apară
- 1 ianuarie 2014, ziua în care pământul României va începe să nu mai fie al României
- Alegerea unui nou secretar al Camerei Deputaţilor
- Salvaţi simbolul handbalului românesc - Clubul Oltchim Râmnicu Vâlcea!
- Sesiunea Camerei Deputaţilor consacrată Zilei comemorative a victimelor Holocaustului din România
- A fi sau a nu fi... investiţia de la Roşia Montană
- Ioan Moldovan - despre şansa României de a revoluţiona medicina mondială prin sângele artificial creat de echipa de cercetători de la Cluj
- Ioan Moldovan - declaraţie politică privind necesitatea regândirii obiectivelor politicii de mediu în contextul noilor provocări climatice
- Prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple iniţiate de 67 de deputaţi, intitulată "Descentralizarea USL, feudalizarea României"

Întrebări şi interpelări (din care doar una a fost făcută în nume propriu):

- Stocul de dosare mai vechi de 1 an, aflat pe rolul parchetelor Naţionale şi măsuri luate în cederea soluţionării acestora.
- Aplicarea prevederilor OUG 155/2001.
- Bugetul Serviciilor Secrete pe anul 2014.

Propuneri legislative: din cele 30 de propuneri legislative, niciuna nu a fost depusă de Ioan Moldovan în nume propriu, toate fiind făcute în grupuri cuprinse între 5 şi 334 de deputaţi şi senatori. Dintre acestea amintim: Propunere legislativă privind acordarea unor facilități cu caracter cultural cu ocazia celebrării căsătoriilor de lungă durată, Propunere legislativă privind proclamarea Zilei Naționale a Martirilor români anticomuniști, Propunere legislativă privind organizarea și exercitarea profesiei de dietetician, Propunere legislativă privind folosirea limbajului semnelor române și limbajului mimico-gestual official prin interpret autorizat sau Propunere legislativă privind intoducerea unor cursuri de limba, literatura și istoria română via internet pentru copiii cetățenilor români din afara granițelor țării.

În toată activitatea parlamentară de deputat de Câmpia Turzii, Ioan Moldovan a făcut o singură declaraţie politică referitoare la oraşul nostru, respectiv: Industria metalurgică a României, fostă glorie, viitoare ruină a economiei naţionale, intervenţie ce a durat 3 minute şi 33 de secunde.

Comparativ cu ceilalţi deputaţi din judeţul Cluj, Ioan Moldovan este singurul deputat care nu are făcut public pe site-ul Camerei Deputaţilor adresa cabinetului parlamentar, adresa de mail sau un număr de contact. Cu toate astea, cheltuielile în 12 luni de mandat cu cabinetul parlamentar sunt exagerat de mari: 62.732 lei pentru bunuri şi servicii şi 51.107 lei cheltuieli cu personalul.

Prezența la vot (exclusiv voturile finale electronice) a lui Ioan Moldovan a fost în anul 2013 de 82%. Pe baza cartelei electronice de vot, dintr-un total de 813 de voturi finale exprimate în plenul Camerei Deputaţilor, deputatul a participat la 667, ceea ce-l plasează puțin peste media clasamentului (72% prezența medie la Camera Deputaților, locul 195 din 390). 

Indemnizația pentru 12 luni de mandat a fost de 55.714 lei. În total cheltuielile cu indemnizația, cabinetul parlamentar (bunuri și servicii + cheltuieli cu personalul) au fost de 169.553 lei, sumă care nu cuprinde diurna sau alte cheltuieli suportate din bugetul Camerei Deputaţilor pentru exercitarea mandatului (cazare, transport, telefonie), sumă ce se ridică la alte câteva mii de lei (zeci de milioane de lei vechi) lunar.

Last modified onDuminică, 17 Iulie 2016 17:11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top

Sectiuni

Adrese utile

Recomandari

Follow Us

×

Sign up to keep in touch!

Be the first to hear about special offers and exclusive deals from TechNews and our partners.

Check out our Privacy Policy & Terms of use
You can unsubscribe from email list at any time